Рішення
від 24.04.2019 по справі 529/314/19
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/314/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2019 року Диканський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Гвоздика А. Є.

при секретарі Бурлига Н. Л.,

розглянувши у порядку загального позовного провадження у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в смт. Диканька цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Приватного акціонерного товариства ' Агротехімпульс' , третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги - Українська універсальна біржа, про визнання договору купівлі-продажу дійсним та визнання права власності на нерухоме майно, -

ВСТАНОВИВ:

Вказуючи на те, що згідно договору купівлі-продажу № Н-319 нерухомого майна у вигляді 13/25 частини нежитлового приміщення - Ветаптеки від 22. 12. 2000 року позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 купили, а відповідач ПАТ «Агротехімпульс» , продала вказане нерухоме майно, що знаходиться в смт. Диканька Полтавської області, по вул. Медична, 31 (колишня назва - вул. Енгельса), і, згідно даного договору повністю виконали свої зобов'язання і сплатили вартість вказаного майна, але сам договір нотаріально не посвідчений. Тому, позивачі звернулися з позовом до суду та просять визнати вказаний договір купівлі-продажу нерухомого майна дійсним з наступним визнанням за ними право спільної сумісної власності на 13/25 частини цього майна.

В судове засідання позивачі не з'явилися, але на адресу суду надіслали письмові заяви про підтримання своїх позовних вимог та розгляд справи проведення у їхню відсутність.

Представник відповідача - Приватного акціонерного товариства «Агротехімпульс» в судове засідання не з'явився, але до суду подав відзив на позовну заяву в якому зазначив, що ПАТ «Агротехімпульс» позовні вимоги позивачів визнає та не заперечує проти їх задоволення, а також просив розгляд справи провести у його відсутність.

Представник третьої особи - Української універсальної біржі в судове засідання також не з'явився, але вказана третя особа відповідно до вимог ЦПК України була повідомленна про розгляд вказаної цивільної справи, а том у розгляд справи був проведений у відсутнімсть її представника на підставі наявний у справі доказів.

Враховуючи те, що позивачі позов підтримали, відповідач його визнав, а третя особа по справі проти задоволення позову не заперечувала, тому розгляд даної справи по суті був проведений, відповідно до ст. 198 ЦПК України, у підготовчому судовому засіданні.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши наявні у справі докази, відзив на позов від відповідача та пояснення щодо позову від третьої особи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як стверджується наявним у матеріалах справи договором купівлі-продажу № Н-319 від 22. 12. 2000 року, позивач дійсно уклав договір купівлі-продажу нерухомого майна у вигляді 13/25 частки нежитлового приміщення - Ветаптеки, що знаходиться на неприватизованій земельній ділянці площею 0,08 га, яка відповідно до технічної документації складається з ветеринарної аптеки, яка позначена літ. А-1» , вбиральні літ. «Б-1» , сараю (тимчасового) літ. «В» , огорожі №1, яка розташована в смт. Диканька, вул. Медична, 31, згідно якого ОСОБА_2 та ОСОБА_1 одержали у користування вказане нерухоме майно на умовах передачі у власність вказаного майна після повної виплати його вартості.

Вказаний договір купівлі-продажу був укладений та посвідчений Українською універсальною біржою.

Позивачі виконали свої зобов'язання і повністю сплатили вартість вказаної частки нежитлового приміщення, що стверджується самим договором купівлі-продажу, але сам договір не був нотаріально посвідчений.

Відповідно до статті 41 Конституції України право приватної власності набувається в порядку визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Згідно зі ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

З реєстраційного посвідчення виданого КП Полтавським бюро технічної інвентаризації «Інвентаризатор» вбачається, що нежитлове приміщення Ветаптека, яка знаходиться в смт. Диканька, вул. Енгельса, 31, зареєстрована саме за позивачами по справі.

Згідно ст. 657 ЦК України договір купівлі-продажу нерухомого майна укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

При таких обставинах, відповідно до положень ст. 220 ч. 2 ЦК України, якщо сторони домовились щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухиляється від його нотаріального посвідчення, то суд може визнати такий договір дійсним.

В наслідок недоотримання нотаріальної форми угоди, укладеної 22 грудня 2000 року на Українській універсальній біржі, позивачі не можуть скористатися правом належним чином розпоряджатися своїм майно, а тому вказану угоду слід визнати такою, що відбулася та є дійсною.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 219, 220, 334, 639, 655, 657 ЦК України, ст. ст. 7, 8, 81, 83, 258, 259, 263-268 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1, яка проживає в ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, ОСОБА_2, яка проживає в ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_2, до Приватного акціонерного товариства «Агротехімпульс» Луганської області, яке знаходиться в м. Лисичанськ, просп. Перемоги, 117, код ЄДРПОУ 00727216, третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги - Українська універсальна біржа, яка знаходиться в м. Полтава, вул. Шевченка, 52, код ЄДРПОУ 25158707, про визнання договору купівлі-продажу дійсним та визнання права власності на нерухоме майно, задоволити.

Визнати дійсним договір купівлі-продажу № Н-319 від 22 грудня 2000 року, згідно якого Відкрите акціонерне товариство «Полтавазооветпромпостач» , в особі голови правління ОСОБА_3, правонаступником якого є Приватне акціонерне товариство «Агротехімпульс» продали, а ОСОБА_1 та ОСОБА_2 купили на Товарній біржі «Українська універсальна біржа» в особисту власність 13/25 частини нежитлового приміщення, що розташована в смт. Диканька Полтавської області, вул. Медична (колишня назва вул.Енгельса), 31.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, право спільної сумісної власності на нерухоме майно у вигляді 13/25 частини нежитлової будівлі, яка відповідно до технічного паспорта складається з ветеринарної аптеки позначеної літ. «А-1» , вбиральні літ. «Б-1» , сараю (тимчасового) літ. «В» , огорожі № 1, що розташована по вул. Медична (колишня назва Енгельса), 31, в смт. Диканька Полтавської області.

Рішення набирає законної сили через 30 днів з дня його проголошення, якщо на нього не буде подана апеляційна скарга учасниками справи.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Головуючий:

СудДиканський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення24.04.2019
Оприлюднено28.04.2019
Номер документу81454609
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —529/314/19

Рішення від 24.04.2019

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 28.03.2019

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні