Ухвала
від 25.04.2019 по справі 554/2583/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 25.04.2019 Справа № 554/2583/19

Провадження № 1-кс/554/6302/2019

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2019 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , розглянувши клопотання старшого слідчого слідчого відділу УСБУ в Полтавській області ОСОБА_3 про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту стосовно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Полтава Полтавської області, українця, громадянина України, одруженого, маючого на утриманні малолітнього сина, працюючого торговим представником фірми «Світбуд ЛТД» зареєстрованого та проживаючого за адресою:

АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 263 КК України, по матеріалам досудового розслідування №22019170000000002, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.01.2019 року,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду з клопотанням про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту стосовно ОСОБА_5 , яке мотивує наступним.

Слідчим відділом Управління Служби безпеки України

в Полтавській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, внесеного 08.01.2019 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 220191700000000002, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 14 ч. 1 ст. 201 та ч. 1 ст. 263 КК України.

Встановлено, що 07.03.2019 року ОСОБА_5 , за допомогою засобів мобільного зв`язку, досяг попередньої домовленості з ОСОБА_6 (установчі дані особи змінено в порядку передбаченому Законом України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві»), щодо збуту останньому вогнепальної зброї, та боєприпасів на загальну суму 5 тис. грн.

09.03.2019 року, близько 11 год. 30 хв., згідно попередньої домовленості, ОСОБА_5 зустрів ОСОБА_6 поблизу центрального входу до готелю «Київ», за адресою м. Полтава, вул. Сінна, 2/49, та повів останнього до гаражного приміщення з коричневими воротами та надписом на них білою фарбою «RAP», що розташований за адресою: м. Полтава, вул. Сінна 18а. В даному гаражному приміщенні, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки у вигляді порушення встановленого порядку обігу зброї, і бажаючи їх настання, діючи умисно та з корисливих мотивів, незаконного збув ОСОБА_6 : 1) короткоствольний, нарізний, самозарядний, спортивний пістолет МЦ конструкції Марголіна, серійний номер: « НОМЕР_1 », калібру 5,6мм кільцевого запалення, 1960 р.в.; 2) боєприпаси: 9 патронів калібру 5,6мм кільцевого запалення; 3) боєприпаси: 48 патронів калібру 9х18мм; 4) пристрій для безшумної стрільби; за що отримав грошові кошти у розмірі 5 тис. грн.

Згідно висновку експерта Полтавського НДЕКЦ МВС України № 468 від 28.03.2019 року, складеного за результатами проведеної увказаному кримінальному провадженні судово-балістичної експертизи, наданий на дослідження пістолет, являється вогнепальною зброєю короткоствольним, нарізним, самозарядним, спортивним пістолетом МЦ конструкції Марголіна, серійний номер: « НОМЕР_1 », калібру 5,6мм кільцевого запалення, 1960 р.в., виготовленого промисловим способом; надані на дослідження 9 патронів, являються бойовими припасами гвинтівочними спортивно-мисливськими патронами калібру 5,6мм, кільцевого запалення, виготовлених промисловим способом та придатних до стрільби;надані на дослідження 48 патронів, являються бойовими припасами пістолетними патронами калібру 9х18мм, виготовлених промисловим способом та придатних до стрільби; наданий на дослідження предмет являється частиною зброї пристроєм для безшумної стрільби.

Таким чином, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , своїми умисними діями, які виразились у придбанні, зберіганні, носінні та збуті вогнепальної зброї та бойових припасів без передбаченого законом дозволу, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 263 КК України.

25.04.2019 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вручено письмове повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.1ст.263 КК України.

З метою запобігання спробам підозрюваного переховуватись від органів досудового розслідування та суду, слідчий просить обрати підозрюваному запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Слідчий та прокурор в судовому засіданні підтримали заявлене клопотання, просили задовольнити.

Підозрюваний в судовому засіданні проти задоволення клопотання не заперечував.

Заслухавши учасників процесу, вивчивши клопотання та копії матеріалів, якими воно обґрунтовується, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно доч.1ст.194КПК України,під часрозгляду клопотанняпро застосуваннязапобіжного заходуслідчий суддя,суд зобов`язанийвстановити,чи доводятьнадані сторонамикримінального провадженнядокази обставини,які свідчатьпро:наявність обґрунтованоїпідозри увчиненні підозрюваним,обвинуваченим кримінальногоправопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбаченихстаттею 177цього Кодексу,і наякі вказуєслідчий,прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Яквбачається зіст.178КПК України,при вирішенніпитання прообрання запобіжногозаходу,крім наявностіризиків,зазначених устатті 177цього Кодексу,слідчий суддя,суд напідставі наданихсторонами кримінальногопровадження матеріалівзобов`язаний оцінитив сукупностівсі обставини,у томучислі:1)вагомість наявнихдоказів провчинення підозрюваним,обвинуваченим кримінальногоправопорушення; 2)тяжкість покарання,що загрожуєвідповідній особіу разівизнання підозрюваного,обвинуваченого винуватиму кримінальномуправопорушенні,у вчиненніякого вінпідозрюється,обвинувачується; 3)вік тастан здоров`япідозрюваного,обвинуваченого; 4)міцність соціальнихзв`язків підозрюваного,обвинуваченого вмісці йогопостійного проживання,у томучислі наявністьв ньогородини йутриманців; 5)наявність упідозрюваного,обвинуваченого постійногомісця роботиабо навчання; 6)репутацію підозрюваного,обвинуваченого; 7)майновий станпідозрюваного,обвинуваченого; 8)наявність судимостейу підозрюваного,обвинуваченого; 9)дотримання підозрюваним,обвинуваченим умовзастосованих запобіжнихзаходів,якщо вонизастосовувалися донього раніше; 10)наявність повідомленняособі пропідозру увчиненні іншогокримінального правопорушення; 11)розмір майновоїшкоди,у завданніякої підозрюється,обвинувачується особа,або розмірдоходу,в отриманніякого внаслідоквчинення кримінальногоправопорушення підозрюється,обвинувачується особа,а такожвагомість наявнихдоказів,якими обґрунтовуютьсявідповідні обставини; 12) ризик продовження чи повторення протиправної поведінки, зокрема ризик летальності, що його створює підозрюваний, обвинувачений, у тому числі у зв`язку з його доступом до зброї.

Відповідно до приписів ч.1 та ч. 2 ст. 181 КПК України, домашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати житло цілодобово або у певний період доби. Домашній арешт може бути застосовано до особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у виді позбавлення волі.

Судом встановлено, що 25.04.2019 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 263 КК України.

Перевіривши таоцінивши докази,надані слідчим,приходжу допереконання,що зматеріалів клопотання,якими обґрунтовуєтьсянеобхідність застосуваннязапобіжного заходу,вбачається наявністьобґрунтованої підозривчинення ОСОБА_5 інкримінованого йомукримінального правопорушення,що підтверджуєтьсязібраними усправі доказами,а саме:повідомленням відділу БКОЗ УСБУ в Полтавській області про виявлення кримінального правопорушення від 30.10.2018 і причетність ОСОБА_8 до збуту вогнепальної зброї та бойових припасів без передбаченого законом дозволу; показами свідка ОСОБА_6 про обставини вчинення збуту вогнепальної зброї та боєприпасів ОСОБА_5 ; протоколом допиту підозрюваного ОСОБА_5 , який повідомив про обставини придбання, зберігання, носіння та збуту вогнепальної зброї та боєприпасів; висновком експерта Полтавського НДЕКЦ МВС України № 468 від 28.03.2019 року; протоколом про здійснення контролю за вчиненням злочину від 14.03.2019 року; іншими матеріалами в їх сукупності..

Також вважаю, що слідчим доведено наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може переховуватись від органів досудового розслідування.

Жоден із більш м`яких запобіжних заходів не може запобігти доведеним ризикам.

При вирішенні питання про обрання запобіжного заходу відносно підозрюваного, слідчий суддя також приймає до уваги строк покарання, що йому загрожуєу разі доведеності вини, його особу, вік підозрюваного.

Враховуючи наведене, слідчий суддя вважає, що є достатні підстави для обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту стосовно підозрюваного.

Відповідно до ч. 2 ст. 196 КПК України, в ухвалі про застосування запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою, зазначаються конкретні обов`язки, передбаченічастиною п`ятою статті 194цього Кодексу, що покладаються на підозрюваного, обвинуваченого, та у випадках, встановлених цим Кодексом, строк, на який їх покладено.

Як вбачається з ч. 5 ст.194 КПК України, якщо під час розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою, прокурор доведе наявність всіх обставин, передбачених частиною першою цієї статті, слідчий суддя, суд застосовує відповідний запобіжний захід, зобов`язує підозрюваного, обвинуваченого прибувати за кожною вимогою до суду або до іншого визначеного органу державної влади, а також виконувати один або кілька обов`язків, необхідність покладення яких була доведена прокурором.

Керуючись ст.ст. 132, 176-178, 181, 186, 193-194, 196-197, 205, 309, 369-372, 395 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого задовольнити.

Обрати відносно підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , запобіжний захід у вигляді домашнього арешту строком на 2 місяці. Заборонити ОСОБА_5 залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 , у період з 20.00 год. по 07.00 год. наступного дня, без застосування електронних засобів контролю.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_5 обов`язки, передбачені ч.5 ст. 194 КПК України: прибувати до слідчого, прокурора або суду за першою вимогою.

В разі невиконання вищевказаних зобов`язань, до підозрюваного може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого, в провадженні якого знаходиться кримінальне провадження, зобов`язавши передати копію ухвали для виконання органу Національної поліції за місцем проживання підозрюваного.

Роз`яснити, що за умисне невиконання ухвали суду передбачена відповідальність за ст. 382 КК України.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом п`яти днів з часу проголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.04.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу81455688
СудочинствоКримінальне
Сутьобрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту стосовно: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Полтава Полтавської області, українця, громадянина України, одруженого, маючого на утриманні малолітнього сина, працюючого торговим представником фірми «Світбуд ЛТД» зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 263 КК України, по матеріалам досудового розслідування №22019170000000002, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.01.2019 року

Судовий реєстр по справі —554/2583/19

Ухвала від 02.05.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 24.03.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 28.11.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 28.11.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 28.11.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 24.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 09.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 11.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні