Ухвала
від 26.04.2019 по справі 805/4671/16-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

26 квітня 2019 р.                                         Справа №805/4671/16-а

          приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Кошкош О.О., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Головного управління ДФС у Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом Державної податкової інспекції у Печерському районі Головного управління ДФС у м. Києві до Товариства з обмеженою відповідальністю “Лідер Промтрейд” про стягнення податкового боргу,

В С Т А Н О В И В:

16 квітня 2019 року на електрону адресу Донецького окружного адміністративного суду засобами електронного зв'язку надійшла заява Головного управління ДФС у Донецькій області (без дати, без номеру) про заміну сторони виконавчого провадження. В обґрунтування зазначено, що вжиття заходів щодо погашення податкового боргу належать до компетенції ГУ ДФС у Донецькій області, оскільки підприємство взято на облік в Бахмутському управлінні, у зв'язку з чим просив замінити Державну податкову інспекцію у Печерському районі Головного управління ДФС у м. Києві на Головне управління ДФС у Донецькій області.

18 квітня 2019 року ухвалою суду заява залишена без руху, надано строк для усунення недоліків шляхом подання оригіналу заяви. У встановлений судом строк недоліки заяви усунуті.

22 квітня 2019 року ухвалою суду заява прийнята до провадження та призначено розгляд у судовому засіданні 26.04.2019.

Представники сторін до судового засідання не з'явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином. За таких обставин суд визнав за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Розглянувши матеріали справи суд встановив наступне.

17 січня 2017 року постановою Донецького окружного адміністративного суду позовні вимоги Державної податкової інспекції у Печерському районі Головного управління ДФС у м. Києві задоволені, стягнуто з розрахункових рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю «Лідер Промтрейд» (84501, Донецька область, м. Бахмут, вул. Миру, 13, код ЄДРПОУ 39987106) на користь бюджету кошти на погашення податкового боргу з податку на додану вартість у сумі 3971291 грн.

Згідно інформації з витягу Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ «Лідер Промтрейд» станом на 16.04.2019 перебуває на обліку в Головному управлінні ДФС у Донецькій області (Бахмутське управління) (ідентифікаційний код 39406028).

Головним управлінням ДФС у Донецькій області також надано інтегровану картку платника податку, що підтверджує перебування платника на обліку.

Відповідно до частини першоїстатті 379 КАС Україниу разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Частиною п'ятоюстатті 15 Закону України "Про виконавче провадження" встановлено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Під правонаступництвом у виконавчому провадженні необхідно розуміти заміну однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов'язків до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні. Правонаступництво можливо на всіх стадіях виконавчого провадження - з моменту відкриття виконавчого провадження до його закінчення.

Законом України від 21.12.2016 № 1797 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні" внесено зміни доПодаткового кодексу України.

Функції державних податкових інспекцій визначеністаттею 19-3 Податкового кодексу України, так, державні податкові інспекції: 19-3.1.1. здійснюють сервісне обслуговування платників податків;19-3.1.2. здійснюють реєстрацію та ведення обліку платників податків та платників єдиного внеску, об'єктів оподаткування та об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням; 19-3.1.3. формують та ведуть Державний реєстр фізичних осіб - платників податків, Єдиний банк даних про платників податків - юридичних осіб, реєстри, ведення яких покладено законодавством на контролюючі органи; 19-3.1.4. виконують інші функції сервісного обслуговування платників податків, визначені законом.

Функції контролюючих органів визначено статтею 19-1 Податкового кодексу України.

Згідно з пунктами41.1, 41.2статті41 Податкового кодексу Україниконтролюючими органами є центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову, державну митну політику, державну політику з адміністрування єдиного внеску, державну політику у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового та митного законодавства, законодавства з питань сплати єдиного внеску та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган (далі - центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику), його територіальні органи. Органами стягнення є виключно контролюючі органи, уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску у межах повноважень, а також державні виконавці у межах своїх повноважень. Стягнення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску за виконавчими написами нотаріусів не дозволяється.

Згідно з пунктом95.3статті95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Отже, враховуючи те, що Товариство з обмеженою відповідальністю “Лідер Промтрейд” перебуває на обліку в Головному управлінні ДФС у Донецькій області (Бахмутське управління), а з вжиття заходів щодо стягнення сум податкового боргу належать до компетенції ГУ ДФС у Донецькій області, як контролюючого органу, суд дійшов висновку щодо задоволення заяви про заміну сторони у виконавчому провадженні.

Керуючись статтями 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Головного управління ДФС у Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження – стягувача з Державної податкової інспекції у Печерському районі Головного управління ДФС у м. Києві на Головне управління ДФС у Донецькій області (ідентифікаційний код 39406028, 87526, Донецька область, м.Маріуполь, вул.130-ї Таганрозької дивізії, 114).

Ухвала може бути оскаржена протягом п'ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Першого апеляційного адміністративного суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Складено та підписано 26 квітня 2019 року.

Суддя                                                             Кошкош О.О.

Дата ухвалення рішення26.04.2019
Оприлюднено03.05.2019
Номер документу81474113
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —805/4671/16-а

Ухвала від 26.04.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 22.04.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Ухвала від 18.04.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кошкош О.О.

Постанова від 17.01.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

Ухвала від 14.12.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

Ухвала від 05.12.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Кірієнко В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні