Рішення
від 19.04.2019 по справі 415/8814/18
ЛИСИЧАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

у.н.415/8814/18

н.п.2/415/417/19

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 квітня 2019 року

Лисичанський міський суд Луганської області у складі:

головуючого судді Фастовця В.М.,

за участі секретаря судового засідання Гавриленко В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Донбаського державного технічного університету про стягнення залишку вихідної допомоги при звільненні та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні , -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому, після уточнення позовних вимог, просить стягнути з відповідача залишок вихідної допомоги при звільненні в розмірі 1381,95 грн. та компенсацію за затримку розрахунку по нарахованій, але не виплаченій заробітній платі, в розмірі 25864 грн., обґрунтовуючи тим, що при звільненні розрахунок проведений не був.

Позивач у судове засідання не з'явився, подав письмову заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримав.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про причини нез'явлення не повідомив, клопотань про розгляд справи за його відсутності не надав, тому суд зі згоди позивача ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає вимогам ст. 280 ЦПК України.

Судом встановлено, що сторони перебували у трудових відносинах, відповідно до наказу № 33-к від 20.03.2018.

Наказом №98-к від 31.08.2018 позивач був звільнений за п. 6 ст. 36 КЗпП України, у зв'язку з відмовою від продовження роботи у зв'язку зі змінами істотних умов праці.

Відповідачем при звільненні позивача не було проведено розрахунок в день звільнення, а саме не сплачено залишок суми вихідної допомоги при звільненні в сумі 1381,95 грн., який підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

1.Рішення суду стосовно позовних вимог про стягнення вихідної допомоги

На підставі ст.233 ч.1, ч.2 КЗпП України працівник може звернутися з заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у справах про звільнення - в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки.

У разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

Згідно зі ст. 44 КЗпП України при припиненні трудового договору з підстав, зазначених у пункті 6 статті 36 та пунктах 1, 2 і 6 статті 40 цього Кодексу , працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку; у разі призову або вступу на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу (пункт 3 статті 36) - у розмірі двох мінімальних заробітних плат; внаслідок порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору (статті 38 і 39) - у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку; у разі припинення трудового договору з підстав, зазначених у пункті 5 частини першої статті 41, - у розмірі не менше ніж шестимісячний середній заробіток.

2.Рішення суду стосовно позовних вимог про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку.

Статтею 116 КЗпП України передбачено, що при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум. В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

Відповідно до ст.117 КЗпП України, в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум в строки, вказані в ст. 116 КЗпП України при відсутності спору про їх розмір підприємство, заклад організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Разом з тим, оскільки позивачем на ухвалу суду (а.с.24) не було надано довідки про середньоденну заробітну плату позивачки, графік її роботи та інші необхідні для вирахування сум, що підлягають стягненню, дані, суд, керуючись передбаченим ст.8 Конституції України принципом верховенства права, встановивши порушення прав позивача, приймає рішення про часткове задоволення позову шляхом зобов'язання відповідача до нарахування та виплати на користь позивача середнього заробітку за час затримки розрахунку за період з 01 вересня 2018 р. по 19 квітня 2019 р. включно.

Таким чином, суд доходить висновку, що є передбачені законом підстави для часткового задоволення уточненого позову, надані докази є достатніми та переконливими.

Судовий збір у розмірі 768,4 грн. на підставі ст. 141 ЦПК України підлягає стягненню з відповідача на користь держави.

На підставі викладеного, керуючись, ст.ст. 7, 10, 12, 263-265, 280-282 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Уточнений позов ОСОБА_1, РОНКПП НОМЕР_1, який мешкає за адресою: АДРЕСА_1 до Донбаського державного технічного університету, код ЄДРПОУ 02070708, який розташований за адресою: Луганська обл., м. Лисичанськ, пр. Перемоги, буд. 84 стягнення залишку вихідної допомоги при звільненні та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні задовольнити частково.

Стягнути на користь ОСОБА_1 з Донбаського державного технічного університету залишок вихідної допомоги при звільненні у розмірі 1381 (одна тисяча триста вісімдесят одна) грн. 95 коп..

Зобовязати Донбаського державного технічного університету нарахувати та сплатити ОСОБА_1 середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні за період з 01 вересня 2018 р. по 19 квітня 2019 р. включно.

Стягнути з Донбаського державного технічного університету судовий збір в розмірі 768 (сімсот шістдесят вісім) грн. 40 коп. за такими реквізитами: отримувач коштів ГУК у м. Києві/м. Київ/22030200, код за ЄДРПОУ 37993783, банк Казначейство України (ЕАП), ККДБ 22030200, рахунок 3127205026001, МФО 899998 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку.

Рішення може бути оскаржене до Луганського апеляційного суду через Лисичанський міський суд шляхом подання апеляційної скарги протягом 30-ти днів з дня вручення його копії .

Суддя:

Дата ухвалення рішення19.04.2019
Оприлюднено03.05.2019
Номер документу81489102
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —415/8814/18

Рішення від 19.04.2019

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Фастовець В. М.

Ухвала від 30.11.2018

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Фастовець В. М.

Ухвала від 02.11.2018

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Фастовець В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні