Постанова
від 22.04.2019 по справі 562/807/19
ЗДОЛБУНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 562/807/19

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22.04.2019 року Суддя Здолбунівського районного суду Рівненської області Ємельянова Л.В., з участю секретаря Аврамчук Н.П., прокурора Рудика Ю.В., захисника - адвоката ОСОБА_1, розглянувши матеріали справи, що надійшли від Управління захисту економіки в Рівненській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України про притягнення до адміністративної відповідальності

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, (ІПН НОМЕР_1), українку, громадянку України, жительку м.Здолбунів Рівненської області, вул.Польова, 15, головного бухгалтера відокремленого підрозділу "Мотовагонне депо Здолбунів" Регіональної філії "Львівська залізниця" АТ "Укрзалізниця",

за ч.2 ст.172-6 КУпАП,

роз'яснивши правопорушнику права, передбачені ст.268 КУпАП, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_2, перебуваючи на посаді головного бухгалтера відокремленого підрозділу "Моторвагонне депо Здолбунів" Регіональної філії "Львівська залізниця" АТ "Укрзалізниця" та будучи суб'єктом, на якого поширюється дія Закону України "Про запобігання корупції", зокрема, в частині обов'язкового подання повідомлення про зміни у майновому стані посадових осіб юридичних осіб публічного права, які входять до складу наглядової ради, державного підприємства або державної організації, що має на меті одержання прибутку, 21 лютого 2018 року придбала нерухоме майно, а саме: земельну ділянку, площею 2,1511 га, з кадастровим номером 5624685900:01:003:0016, вартістю - 155816 грн., цільове призначення якої - для ведення особистого селянського господарства, розташовану на території Корнинської сільської ради Рівненського району Рівненської області, на підставі договору купівлі-продажу від 21.02.2018р. за № 144; та земельну ділянку площею 2,0025 га, з кадастровим номером: 5624685900:01:003:0120, вартістю 132528 грн., цільове призначення якої - для ведення особистого селянського господарства, розташовану на території Корнинської сільської ради Рівненського району Рівненської області, на підставі договору купівлі-продажу від 21.02.2018 р. за № 146, в результаті чого відбулись зміни у її майновому стані, які становлять понад 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб, станом на 01 січня 2018 року та виник обов'язок, передбачений частиною 2 статті 52 Закону, а саме: у десятиденний строк з моменту придбання майна письмово повідомити НАЗК про суттєві зміни у майновому стані.

У відповідності до ст.125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Статтею 126 Земельного кодексу України визначено, що право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Згідно ст.334 ЦК України право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом.

Якщо договір про відчуження майна підлягає державній реєстрації, право власності у набувача виникає з моменту такої реєстрації.

Правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації (ч.1 ст.210 ЦК України).

Таким чином, у ОСОБА_2 виник обов'язок повідомити НАЗК про суттєві зміни у майновому стані упродовж періоду з 12 год. 04 хв. 21 лютого 2018 року до 12 год. 04 хв. 03 березня 2018 року щодо земельної ділянки з кадастровим номером 5624685900:01:003:0016; та упродовж періоду з 15 год. 50 хв. 21 лютого 2018 року до 15 год. 50 хв. 03 березня 2018 року щодо земельної ділянки з кадастровим номером 5624685900:01:003:0120.

Однак, ОСОБА_2, перебуваючи за місцем роботи у м.Здолбунові Рівненської області по вул.І.Гончара, 1, подала повідомлення про суттєві зміни у майновому стані до НАЗК о 10 год. 27 хв. 28 березня 2018 року, чим порушила вимоги ч.2 ст.52 Закону України "Про запобігання корупції".

У судовому засіданні ОСОБА_2 вину в скоєнні правопорушення визнала частково. Пояснила суду, що на момент придбання у власність земельних ділянок їй було відомо про обов'язок повідомити НАЗК про зміни у її майновому стані. Вона не пам'ятає чи заходила вона на сайт НАЗК у встановлений законом десятиденний термін з дня набуття права власності на земельні ділянки, щоб повідомити про суттєві зміни у майновому стані. Однак, вона не мала умислу ухилятися від декларування майна. В подальшому, коли вона намагалася зайти на сайт НАЗК , їй приходило повідомлення, що користувач з таким податковим номером зареєстрований, внаслідок чого вона не могла ввійти до реєстру. Лише 28 березня 2018 року після зміни поштової скриньки, вона змогла зареєструвати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані. У період з 21 лютого 2018 року до 28 березня 2018 року вона на лікарняному, у відпустці, за кордоном не перебувала. У десятиденний строк з моменту придбання земельних ділянок вона не повідомляла НАЗК про неможливість своєчасного повідомлення про суттєві зміни у майновому стані через технічні перешкоди. Щиро розкаюється у вчиненому.

Захисник - адвокат ОСОБА_1 у судовому засіданні заявив клопотання, яке підтримала ОСОБА_2, про закриття провадження у справі в зв'язку із закінченням строків притягнення до адміністративної відповідальності, посилаючись на те, що керівник Здолбунівської місцевої прокуратури звернувся до керівника Виробничо-структурного підрозділу "Моторвагонне депо Здолбунів" із запитом про можливе порушення головним бухгалтером ОСОБА_2 вимог Закону України "Про запобігання корупції" 20 грудня 2018 року. Відповідь на вказаний запит Здолбунівською місцевою прокуратурою було отримано 28 грудня 2018 року, тому виходячи з цього строки притягнення до адміністративної відповідальності почалися саме з цієї дати. Вважають, що ОСОБА_2 не може бути притягнуто до адміністративної відповідальності, оскільки пройшло три місяці з моменту виявлення адміністративного правовпорушення.

Прокурор Здолбунівської місцевої прокуратури ОСОБА_3 вважає, що вина ОСОБА_2 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст.172-6 КУпАП, повністю доведена зібраними по справі доказами, часом вчинення правопорушення є час складання протоколу про адміністративне правопорушення, пов'язане з корупцією, а саме: 15 год. 58 хв. 03 березня 2019 року, тому строки накладення на ОСОБА_2 адміністративного стягнення не минули. Просить суд притягнути ОСОБА_2 до адміністративної відповідальності.

Вислухавши пояснення правопорушника, захисника, прокурора, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Згідно положень ч.2 ст.52 Закону України "Про запобігання корупції" у разі суттєвої зміни у майновому стані суб'єкта декларування, а саме отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб'єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна зобов'язаний письмово повідомити про це Національне агентство. Зазначена інформація вноситься до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та оприлюднюється на офіційному веб-сайті Національного агентства.

Порядок інформування Національного агентства про суттєві зміни у майновому стані суб'єкта декларування визначений у Порядку формування, ведення та оприлюднення (надання) інформації Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, який був затверджений рішенням Національного агентства № 3 від 10.06.2016 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15.07.2016 за № 959/29089). Відповідно до пункту 6 Розділу II зазначеного Порядку, суб'єкти декларування письмово повідомляють Національне агентство про суттєві зміни у своєму майновому стані відповідно до частини другої статті 52 Закону шляхом подання відповідного електронного повідомлення до Реєстру через власний персональний електронний кабінет у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна. Зазначене електронне повідомлення подається шляхом заповнення відповідної електронної форми на веб-сайті Реєстру відповідно до технічних вимог до форми. Згідно з пунктом 2 розділу II зазначеного Порядку, повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб'єкта декларування подається через мережу Інтернет з використанням програмних засобів Реєстру у власному персональному електронному кабінеті суб'єкта декларування після реєстрації в Реєстрі. Повідомлення про суттєві зміни у майновому стані подається окремо для кожного випадку отримання доходу або придбання майна. Вартість майна, що було придбано зазначається у грошовій одиниці України відповідно до останньої грошової оцінки майна.

Як вбачається з матеріалів справи, Управління захисту економіки в Рівненській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України отримало від Прокуратури Рівненської області 31 січня 2019 року за вхідним № 375 матеріали щодо можливого вчинення правопорушення, пов'язаного з корупцією, головним бухгалтером відокремленого підрозділу "Мотовагонне депо Здолбунів" Регіональної філії "Львівська залізниця" АТ "Укрзалізниця" ОСОБА_2 для проведення перевірки за вказаним фактом.

Протоколи про адміністративне правопорушення, пов'язане з корупцією, № 75 та № 76 стосовно ОСОБА_2 за ч.2 ст.172-6 КУпАП складено 05 березня 2019 року Управлінням захисту економіки в Рівненській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України.

Приймаючи до уваги, що 31 січня 2019 року Управлінню захисту економіки в Рівненській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України, тобто структурному підрозділу Національної поліції, посадові особи якого в силу п.1 ч.1 ст.255 КУпАП уповноважені складати протоколи про правопорушення, передбачені ст.172-6 КУпАП, стало відомо про можливе вчинення ОСОБА_2 правопорушення, пов'язаного з корупцією, суд вважає, що адміністративне стягнення за вчинення інкримінованого ОСОБА_2 правопорушення може бути накладене не пізніше трьох місяців з мометну його виявлення, а саме з 31 січня 2019 року.

За таких обставин, станом на день розгляду даної справи строки притягнення до адміністративної відповідальності та накладення адміністративного стягнення на ОСОБА_2 не минули.

Вина ОСОБА_2 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.2 ст.172-6 КУпАП, повністю та об'єктивно доведена зібраними по справі доказами, зокрема, протоколами про адміністративне правопорушення, пов'язане з корупцією, № 75 від 05.03.2019р. та № 76 від 05.03.2019р., інформацією з Єдиного державного реєстру декларацій від 20.12.2018р., інформаційними довідками № 156020334 від 12.02.2019р., № 158453108 від 05.03.2019р., № 156020253 від 12.02.2019р., № 158453385 від 05.03.2019р. з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна, поясненнями ОСОБА_2 в судовому засіданні, листом № 1271 від 27.12.2018р. Виробничо-структурного підрозділу "Моторвагонне депо Здолбунів" Регіональної філії "Львівська залізниця" АТ "Укрзалізниця", зобов'язаннями ОСОБА_2 від 30.11.2017р. та від 26.04.2018р., листом Управління інформаційно-аналітичних систем та захисту інформації Національного агенства з питань запобігання корупції № 237 від 23.01.2019р., листом Прокуратури Рівненської області № 05/3-971-19 від 19.02.2019р. та іншими доказами по справі.

Таким чином, дії правопорушника вірно кваліфіковано за ч.2 ст.172-6 КУпАП як несвоєчасне повідомлення про суттєві зміни у майновому стані.

Щире розкаяння є обставиною, яка пом'якшує відповідальність правопорушника.

Обтяжуючих відповідальність обставин судом не встановлено.

Оцінюючи обставини справи та враховуючи особу правопорушника, суд вважає за доцільне застосувати до неї адміністративне стягнення у вигляді штрафу.

У відповідності до ст.40-1 КУпАП у разі винесення судом (суддею) постанови про накладення адміністративного стягнення у провадженні по справі про адміністративне правопорушення, особою, на яку накладено таке стягнення, сплачується судовий збір.

Керуючись ст.40-1, ч.2 ст.172-6, ст.ст.221, 280, 283, 284 КУпАП, суд -

п о с т а н о в и в :

ОСОБА_2 визнати винною у скоєнні правопорушення, передбаченого ч.2 ст.172-6 КУпАП, та піддати її адміністративному стягненню у вигляді штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1700 (ОСОБА_1 тисяча сімсот) грн.

Стягнути з ОСОБА_2 (ІПН НОМЕР_1) на користь держави (отримувач коштів ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106, код отримувача (код за ЄДРПОУ 37993783), банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО): 899998, рахунок отримувача: 31211256026001, код класифікації доходів бюджету 22030106) судовий збір у розмірі 384 (Триста вісімдесят чотири) грн. 20 коп.

Постанова може бути оскаржена до Рівненського апеляційного суду протягом десяти днів з дня її винесення через Здолбунівський районний суд.

С у д д я

СудЗдолбунівський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення22.04.2019
Оприлюднено03.05.2019
Номер документу81490648
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —562/807/19

Постанова від 19.06.2019

Адмінправопорушення

Рівненський апеляційний суд

Полюхович О. І.

Постанова від 19.06.2019

Адмінправопорушення

Рівненський апеляційний суд

Полюхович О. І.

Постанова від 22.04.2019

Адмінправопорушення

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Ємельянова Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні