Рішення
від 02.05.2019 по справі 540/566/19
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 травня 2019 р.м. ХерсонСправа № 540/566/19 Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Ковбій О.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі до Державного реєстратора Київської філії комунального підприємства "Новозаводське" Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області Павленко Ксенії Володимирівни, третя особа - Товариство з обмеженою відповідальністю "Дєймон" про скасування реєстраційної дії,

встановив:

Головне управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі звернулося до суду з позовом до державного реєстратора Київської філії комунального підприємства "Новозаводське" Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області Павленко Ксенії Володимирівни, третя особа - товариство з обмеженою відповідальністю "Дєймон", у якому просить скасувати реєстраційну дію про внесення змін до відомостей про юридичну особу - товариство з обмеженою відповідальністю "Дєймон", що проведена державним реєстратором Київської філії комунального підприємства "Новозаводське" Мартинівської сільської ради Пулинського району Житомирської області Павленко Ксенією Володимирівною від 18.01.2018 року №10651070001025437, а саме: зміна місцезнаходження, зміна додаткової інформації, зміна керівника юридичної особи, зміна складу або інформації про засновників, зміна складу підписантів.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що 18.01.2018 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за № 10651070001025437 проведена реєстраційна дія державним реєстратором Київської філії комунального підприємства Новозаводське Мартенівської сільської ради Пулинського району Житомирської області Павленко Ксенією Володимирівною щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу, а саме про зміну місцезнаходження, зміну додаткової інформації, зміну керівника юридичної особи, зміну складу або інформації про засновників, зміну складу підписантів товариства з обмеженою відповідальністю ДЄЙМОН .

Згідно із внесеними змінами, з 18.01.2018 року керівником та засновником третьої особи є ОСОБА_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, зареєстрований АДРЕСА_1.

Відповідно до реєстраційної дії за №10651070001025437 від 18.01.2018, вчиненої відповідачем, внесено зміни до відомостей про юридичну особу, а саме змінено місцезнаходження ТОВ ДЄЙМОН з м. Київ, вул. Михайла Драгоманова, буд. 44, оф. 23 на Херсонська область, м. Херсон, проспект Ушакова, буд. 58, та змінено засновника, керівника та підписанта ТОВ ДЄЙМОН із ОСОБА_3, місце реєстрації: АДРЕСА_2, на ОСОБА_2, місце реєстрації: АДРЕСА_1.

У зв'язку зі зміною місцезнаходження ТОВ ДЄЙМОН перейшло на облік до Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м. Севастополі.

З метою проведення перевірки достовірності перебування за адресою зазначеною в ЄДР третьої особи та причетності до перереєстрації ОСОБА_2 у зв'язку з постановкою на облік, як платника податків Головним управлінням ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі здійснено ряд заходів в результаті здійснення яких встановлено, що за вказаною адресою: м. Херсон, проспект Ушакова, буд. 58, ТОВ ДЄЙМОН фактично не знаходиться, а ОСОБА_2 не має відношення до внесених змін щодо юридичної особи.

Перевіркою адреси реєстрації ТОВ ДЄЙМОН - м. Херсон, пр. Ушакова, буд. 58, встановлено, що власником нерухомого майна за вказаною адресою є ТОВ Херсонець ЛТД (код ЄДРПОУ 32618783).

Засновник та керівник ТОВ ДЄЙМОН ОСОБА_2 виїхав за межі України в 2014 році та станом на 18.01.2018 року не повернувся, жодних довіреностей на представництво власних інтересів не надавав, товариство за адресою реєстрації: м. Херсон, пр. Ушакова, буд. 58 не знаходиться, відомості щодо зміни місцезнаходження, керівника, засновника та підписанта юридичної особи за №10651070001025437 від 18.01.2018 року внесені відповідачем із порушенням вимог Цивільного кодексу України та Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців , оскільки здійснені на підставі неправдивих відомостей, є недостовірними та підлягають скасуванню.

Головне управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі позбавлено можливості виконувати свої функції стосовно належного обліку ТОВ ДЄЙМОН , та здійснювати відносно підприємства контрольно-перевірочну роботу, оскільки відсутні відомості про його фактичну адресу.

Враховуючи зазначене, позивач просить позов задовольнити та скасувати реєстраційну дію про внесення змін до відомостей про юридичну особу.

Ухвалою суду від 27 березня 2019 року вказана заява була залишена без руху, позивачу надано строк на усунення недоліків.

01 квітня 2019 року недоліки позовної заяви були усунуті позивачем.

Ухвалою суду від 05.04.2019 року відкрито спрощене провадження в адміністративній справі. Призначено судове засідання на 25.04.2019 року.

25.04.2019 року до суду від представника позивача надійшло клопотання про розгляд справи у порядку письмового провадження.

Відповідач явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив, про свою правову позицію суд не повідомив, для ознайомлення з матеріалами справи до суду не прибув. Копію ухвали про відкриття спрощеного провадження в адміністративній справі було відправлено на адресу зазначену у позові. Однак, до суду повернувся конверт з відміткою Укрпошти за закінченням встановленого строку зберігання .

Представник третьої особи у судове засідання не з'явився, причини неявки невідомі. Копію ухвали про відкриття спрощеного провадження в адміністративній справі було відправлено на адресу зазначену у позові та витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Однак, до суду повернувся конверт з відміткою Укрпошти за вказаною адресою немає установи .

Вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи (ч.8 ст.126 КАС України).

Згідно з ч. 11 ст. 126 КАС України розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Підсумовуючи викладене, суд вважає відповідача та третю особу в справі такими, що повідомлені про дату, час та місце судового розгляду належним чином.

Відповідно до ч. 9 ст. 205 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Відповідно до положень частини четвертої статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Виходячи з викладеного, суд вважає за можливе розглянути адміністративну справу у порядку письмового провадження.

Дослідивши докази, суд встановив такі обставини.

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань станом на 17.01.2018 ТОВ "ДЄЙМОН" (код ЄДРПОУ 41623512) зареєстровано за адресою: м. Київ, Дарницький район, вул. Михайла Драгоманова, буд. 44, офіс 23. Засновником, керівником та підписантом значиться ОСОБА_3, місце реєстрації: АДРЕСА_2.

18.01.2018 року відповідачем до Єдиного реєстру внесено запис № 10651070001025437 "Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах, зміна місцезнаходження, зміна додаткової інформації, зміна керівника юридичної особи, зміна складу або інформацію про засновників, зміна складу підписантів". Таким чином, за кодом ЄДРПОУ 41623512 значиться ТОВ "ДЄЙМОН", місцезнаходження: 73000, Херсонська область, м. Херсон, Суворовський район, проспект Ушакова, 58, засновник та керівник - ОСОБА_2, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1

У зв'язку зі зміною місцезнаходження ТОВ "ДЄЙМОН" перейшло на облік до Головного управління ДФС у Херсонській області.

Відповідно до листа №52/91 від 02.02.2018 року Державної прикордонної служби України громадянин ОСОБА_2 перетнув кордон України в період з 31.01.2013 р. Вказаний факт підтверджується витягом з бази даних "Відомостей про осіб, які перетнули державний кордон України" від 31.01.2018 р., а саме: пункт пропуску - Ягодин, дата перетину - 10.01.2014 р., ПІБ - ОСОБА_2, дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_1 р., серія № паспорта - НОМЕР_2, напрям - виїзд. Інформація щодо в'їзду громадянина ОСОБА_2 на територію України в матеріалах справи відсутня. А також, матеріали справи містять пояснення колишніх дружин ОСОБА_2, які повідомили, що за місцем реєстрації останній не проживає та місцеперебування його не відоме. Тобто, фактично ОСОБА_2 не міг прийняти рішення про перереєстрацію місцезнаходження товариства, так як перебував за межами України.

Окрім того, відповідно до інформації, що міститься в Повному витязі з Єдиного реєстру довіреностей будь-яких діючих довіреностей, виданих особам на представництво інтересів ОСОБА_2 наразі не знайдено.

За результатами проведеної перевірки контролюючим органом достовірності перебування третьої особи за зазначеною в реєстрі податковою адресою ознак наявності та здійснення фінансово-господарської діяльності ТОВ "ДЄЙМОН" не виявлено.

Згідно рапорту старшого о/у відділу ОСА ПДВ ОУ ГУ ДФС у Херсонській області Кургана Ю.М. встановлено, що власником нерухомого майна за адресою: м. Херсон, проспект Ушакова, 58, на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно, серія та номер: САА №998601 є ТОВ "Херсонець ЛТД" (код ЄДРПОУ 32618783).

На запит контролюючого органу ТОВ "Херсонець ЛТД" листом №21-1 від 21.02.2019 року повідомило про те, що ніколи не перебувало та не перебуває в договірних відносинах, у тому числі і договорах оренди з ТОВ "ДЄЙМОН" (код ЄДРПОУ 41623512), даними про фактичне перебування службових осіб зазначеного підприємства не володіє.

Вирішуючи спір, суд застосовує такі норми права.

Згідно ст. 93 Цивільного кодексу України місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Пунктом 1 ст. 4 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 15 травня 2003 року № 755-IV (далі - Закон України № 755-IV) визначено поняття державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, яке полягає у засвідченні факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Статтею 14 Закону України № 755-IV передбачений порядок передачі реєстраційних справ, який здійснюються у разі зміни місцезнаходження юридичної особи, зміни місця проживання фізичної особи підприємця, якщо нове місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи підприємця розташоване на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, а також у разі утворення, зміни меж або ліквідації адміністративно - територіальної одиниці. Державний реєстратор протягом десяти робочих днів з дати державної реєстрації зміни місцезнаходження юридичної особи, зміни місця проживання фізичної особи - підприємця зобов'язаний передати за описом реєстраційну справу державному реєстратору за новим місцезнаходженням юридичної особи або за новим місцем проживання фізичної особи-підприємця.

Відповідно до ч.1 ст. 25 Закону України № 755-IV державний реєстратор за відсутності підстав для залишення документів, які поданні для проведення державної реєстрації юридичної особи, без розгляду зобов'язаний перевірити ці документи на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи, які передбачені частиною першою статті 27 цього Закону.

За змістом ст. 27 Закону України № 755-IV підставами для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи є, зокрема, невідповідність відомостей, які вказані в реєстраційній карті на проведення державної реєстрації юридичної особи, відомостям, які визначені в документах, що подані для проведення державної реєстрації юридичної особи, невідповідність установчих документів вимогам частини третьої статті 8 цього Закону.

Згідно ч. 3 ст. 8 Закону України № 755-IV відповідальність за відповідність установчих документів законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи.

Як встановлено матеріалами справи, відповідачем було проведено внесення змін до установчих документів та здійснена державна реєстрація ТОВ "ДЄЙМОН" на ОСОБА_2, за адресою, що не відповідає дійсності, що є порушенням Цивільного кодексу України та Закону України № 755-IV, оскільки державний реєстратор вніс до Державного реєстру запис, який фактично не відповідає дійсності, а тому, відповідно до положень статті 10 зазначеного закону, відомості, що містяться в державному реєстрі, є недостовірними.

Суд зазначає, що ДФС позбавлено можливості виконати свої функції стосовно належного обліку зазначеного підприємства, контрольно-перевірочної роботи, оскільки відомостей про фактичну адресу підприємством до контролюючих органів не надавалось.

Також, суд вказує на те, що Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" не передбачає такого повноваження державного реєстратора як перевірка фактичного місця знаходження юридичної особи за її юридичною адресою. Це дає підстави стверджувати про відсутність порушень із боку державного реєстратора при проведенні державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ "ДЄЙМОН".

Однак, державний реєстратор вніс до Державного реєстру запис, який фактично не відповідає дійсності, а тому, відповідно до положень статті 10 Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" відомості, що містяться в державному реєстрі, є недостовірними.

Згідно п. 2 ч. 1 25 Закону України № 755-IV державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі, зокрема, судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" щодо: визнання повністю або частково недійсними рішень засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу; скасування реєстраційної дії/запису в Єдиному державному реєстрі.

Враховуючи все вищезазначене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги ГУ ДФС у Херсонській області про скасування реєстраційної дії про внесення змін до відомостей про юридичну особу ТОВ "ДЄЙМОН" є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 9, 14, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 90, 143, 242- 246, 250, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

вирішив:

Позовні вимоги задовольнити.

Скасувати реєстраційну дію про внесення змін до відомостей про юридичну особу товариство з обмеженою відповідальністю ДЄЙМОН (код ЄДРПОУ 41623512, 73003, Херсонська область, м. Херсон, просп. Ушакова, буд.58), що проведена державним реєстратором Київської філії комунального підприємства Новозаводське Мартенівської сільської ради Пулинського району Житомирської області Павленко Ксенією Володимирівною від 18.01.2018 року №10651070001025437, а саме: зміна місцезнаходження, зміна додаткової інформації, зміна керівника юридичної особи, зміна складу або інформації про засновників, зміна складу підписантів.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до П'ятого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складання повного судового рішення, при цьому відповідно до п.п. 15.5 п. 15 розділу VII "Перехідні положення" КАС України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються через суд першої інстанції, який ухвалив відповідне рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Ковбій О.В.

кат. 108010200

Дата ухвалення рішення02.05.2019
Оприлюднено05.05.2019
Номер документу81512757
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування реєстраційної дії

Судовий реєстр по справі —540/566/19

Рішення від 02.05.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Ковбій О.В.

Ухвала від 05.04.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Ковбій О.В.

Ухвала від 27.03.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Ковбій О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні