Рішення
від 03.05.2019 по справі 599/885/19
ЗБОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 599/885/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" травня 2019 р. Зборівський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Чорної В. Г. при секретарі Біловус С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Зборові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 селянських господарств ім.Даницького Галицького про визнання права власності, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до відповідачаОСОБА_2 селянських господарств ім.Даницького Галицького про визнання права власності на нерухоме майно банкрута, придбаного на аукціоні обґрунтовуючи свої вимоги тим, що вона є спадкоємцем майна та прийняла спадщину, однак в позасудовому порядку не може її оформити.

Позивач подав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує з мотивів викладених у позовній заяві та просить їх задовольнити.

Відповідач подав клопотання про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги визнає.

Суд, в силу ч.3 ст.211 ЦПК України, вважає за можливе розглянути дану справу за відсутності сторін.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши та оцінивши докази у справі, суд встановив: 18 березня 2019 року організатором відкритих електронних торгів Товариством з обмеженою відповідальністю електронні торги України проведено аукціон, лот № 360707, переможцем якого визначено ОСОБА_1. Протоколом № 360707 про проведення аукціону засвідчено факт відчуження позивачу нежитлової будівлі телятника загальною площею 370,90 метра квадратних в с.Мшана, по вул. Прифермська буд.№5, Зборівського району, Тернопільської області.

21 березня 2019 року між продавцем та покупцем підписано договір купівлі-продажу майна банкрута на аукціоні, за умовами якого ОСОБА_2 селянських господарств ім.Данила Галицького (код ЄДРПОУ 03783801), в особі ліквідатора ОСОБА_3, що діє на підставі Свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 1499 від 15 липня 2013року та ухвали Господарського суду Тернопільської області у справі № 15/Б-828 від 16 липня 2008 року, продав а ОСОБА_1 купив вище вказане нерухоме майно за ціною 17264,10 грн, що включає 1644,20грн.-гарантійного внеску та 15619,90грн.- платежу за нежитлову будівлю телятника. Тим же днем позивачу було передано об'єкт нерухомого майна за Актом приймання-передачі від 21 березня 2019 року. Проте нотаріально оформити зазначений договір з відповідачем виявилось неможливим.

В зв'язку з цим суд вважає, що істотні умови договору виконані і його слід визнати дійсним.

Відповідно до ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Згідно ч. 1 ст. 317 ЦК України, власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Частиною 1 статті 321ЦК України визначено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Ст.ст. 328, 334 ЦК України передбачають, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст.655 ЦК України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Стаття 657 ЦК України встановлює вимоги щодо форми договору купівлі-продажу, зокрема договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

Згідно положень ст. 638 ЦК України, договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом. Переданням майна вважається вручення його набувачеві. Право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним. Якщо договір про відчуження майна підлягає державній реєстрації, право власності у набувача виникає з моменту такої реєстрації.

Сторони між собою взаємно визнають право власності на майно.

Як передбачено частиною 2 статті 220 Цивільного кодексу України, якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. За таких обставин, та враховуючи визнання відповідачем позовних вимог, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню, так як обґрунтовані та доведені.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 16, 220, 328, 334 ЦК України, ст.ст. 19,76,77,258, 263-265 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на нежитлову будівлю телятника загальною площею 370,90 м. кв. в с. Мшана по вул.Прифермська, буд №5, Зборівського району, Тернопільської області придбану 18 березня 2019 року .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається через Зборівський районний суд до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи. Апеляційна скарга подається до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту рішення.

Повний текст рішення виготовлено 03 травня 2019 року.

Суддя підпис З оригіналом згідно:

Суддя Зборівського

районного суду ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення03.05.2019
Оприлюднено05.05.2019
Номер документу81516756
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —599/885/19

Рішення від 03.05.2019

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Чорна В. Г.

Ухвала від 23.04.2019

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Чорна В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні