Ухвала
від 18.04.2019 по справі 401/565/19
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18.04.2019

копія

Справа № 401/565/19

Провадження № 4-с/401/9/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 квітня 2019 року Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі головуючого судді Волошиної Н.Л., за участю секретаря судового засідання Фадєєвої О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Світловодську цивільну справу за скаргою ОСОБА_1 на дії державного виконавця щодо перерахунку розміру заборгованості по сплаті аліментів на дії державного виконавця щодо перерахунку розміру заборгованості по сплаті аліментів, заінтересовані особи - державний виконавець Світловодського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, ОСОБА_2, -

В С Т А Н О В И В:

15 березня 2019 року відкрите провадження у справі за скаргою ОСОБА_1 на дії державного виконавця щодо перерахунку розміру заборгованості по сплаті аліментів, у якій він просив зменшити розмір заборгованості, визначений Державним виконавцем Світловодського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області ОСОБА_3, що підлягає стягненню з нього на користь ОСОБА_2.

Скарга обґрунтована наступним.

Світловодським міськрайонним судом Кіровоградської області 26 грудня 2008 року видано виконавчий лист щодо стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 аліментів на утримання доньки Віолети, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі ј частини усіх видів заробітку, але не менше 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 03 грудня 2008 року і до 06 листопада 2024 року включно. В зв'язку з працевлаштуванням ОСОБА_1 у м. Кременчуці Полтавської області, виконавчий лист перебував на виконанні у Крюківському відділі державної виконавчої служби Кременчуцького МУЮ та постановою державного виконавця від 21 листопада 2013 року було звернуто стягнення на його заробітну плату. Однак кошти, що відраховані з заробітної плати не враховані в суму сплачених аліментів у розрахунку, зробленому державним виконавцем. Крім того, оскільки ОСОБА_1 зареєстрований та проживає постійно у м. Світловодську Кіровоградської області, нарахування аліментів за період, коли він не був працевлаштований мало відбуватися виходячи з розміру середньомісячної заробітної плати одного штатного працівника по м. Світловодську, а нараховувалось по м. Кременчуку, що призвело до більшої заборгованості.

В судовому засіданні ОСОБА_1 доводи скарги підтримав.

Стягувач ОСОБА_2 просила скаргу залишити без задоволення.

Державний виконавець Світловодського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області ОСОБА_3, дії якого оскражуються, на посаді не працює, наразі виконавче провадження щодо стягнення з ОСОБА_1 аліментів перебуває у провадженні старшого державного виконавця Астахової О.С.

В судовому засіданні державний виконавець повідомила, що 23 травня 2017 року вищезазначене виконавче провадження надійшло до Світловодського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції. 24 травня 2017 року державним виконавцем винесено постанову про прийняття виконавчого провадження. До цього часу виконавче провадження перебувало на виконанні у Крюківському відділі державної виконавчої служби м. Кременчука ГТУЮ у Полтавській області за місцем роботи боржника - ПП Кремінь ТС та здійснювалось відрахування із заробітної плати. 25 лютого 2015 року боржник звільнився з даного підприємства. Оскільки виконавче провадження перебувало на виконанні Крюківського ВДВС до травня 2017 року, то за період до квітня 2017 року включно розрахунок заборгованості по сплаті аліментів здійснено як безробітному згідно середньомісячної заробітної плати для відповідного регіону, тобто м. Кременчука Полтавської області.

Вислухавши пояснення заявника, стягувача та державного виконавця, дослідивши письмові матеріали справи, суд дійшов висновку, що скарга підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст.129-1 Конституції Українисудові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

Відповідно до ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод , яка є частиною національного законодавства, кожна людина при визначенні її громадянських прав і обов'язків має право на справедливий судовий розгляд. Виконання судового рішення є складовою частиною судового розгляду.

Одним із засобів юридичного захисту сторін виконавчого провадження при проведенні виконавчих дій є судовий контроль за виконанням судових рішень у цивільних справах, який передбачає, зокрема, можливість здійснення певних процесуальних дій у виконавчому провадженні лише з дозволу суду, а також обов'язок суду розглянути скарги на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця та інших посадових осіб державної виконавчої служби й позови, що виникають із відносин щодо примусового виконання судових рішень.

Як вбачається з матеріалів справи, Світловодським міськрайонним судом Кіровоградської області 26 грудня 2008 року видано виконавчий лист щодо стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 аліментів на утримання доньки Віолети, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі ј частини усіх видів заробітку, але не менше 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 03 грудня 2008 року і до 06 листопада 2024 року включно.( а.с. 124-125)

До 03 травня 2017 року виконавчий лист перебував на виконанні у Крюківському ВДВС м. Кременчук , після чого постановою державного виконавця у зв'язку зі звільненням боржника з ПП Кремінь був переданий на виконання до Світловодського ВДВС ГТУЮ у Кіровоградській області , за місцем проживання боржника. (а.с. 128)

Відповідно до розрахунку заборгованості від 18 лютого 2019 року, проведеного державним виконавцем Світловодського ВДВС ГТУЮ у Кіровоградській області Максименком А.О. , станом на 18 лютого 2019 року загальна сума заборгованості по аліментах склала 26634 грн. 75 коп.(а.с. 85)

Відповідно до ч. 3 ст. 74 Закону України "Про виконавче провадження" , в редакції станом на 05.04.2015 року, визначення суми заборгованості із сплати аліментів, присуджених як частка від заробітку (доходу), визначається виконавцем у порядку, встановленому Сімейним кодексом України .

Аналогічне положення закріплено й у ч. 3 ст. 71 Закону України "Про виконавче провадження" в редакції від 02.06.2016 року, яка чинна на теперішній час.

Згідно ч. 2 ст. 195 СК України заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою - підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

Згідно ч. 1 ст. 20 Закону України "Про виконавче провадження" , в редакції станом на 05.04.2015 року, виконавчі дії провадяться державним виконавцем за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна.

Аналогічне положення закріплено й у ч. 1 ст. 24 Закону України "Про виконавче провадження" в редакції від 02.06.2016 року, яка чинна на теперішній час.

З аналізу наведених правих норм слідує, що для визначення заборгованості по аліментам, виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості, береться заробітна плата по місцевості, у якій проводяться виконавчі дії та на територію якої поширюється юрисдикція. Відповідно, у період, коли виконавче провадження перебувало на виконанні Крюківського ВДВС м. Кременчука, а саме до квітня 2017 року включно, державним виконавцем обґрунтовано для визначення розміру заборгованості приймалась до уваги середня заробітна плата по м. Кременчуку.

В той же час, з розрахунку заборгованості вбачається, що до нього не включено відрахування на виплату аліментів з заробітної плати ОСОБА_1 у період з 01 серпня 2014 року по лютий 2015 року включно за місцем роботи у ПП "Кремінь ТС". Відтак в цій частині розмір заборгованості підлягає перерахунку. (а.с. 68, 85)

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 450-452 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Скаргу ОСОБА_1 на дії державного виконавця щодо перерахунку розміру заборгованості по сплаті аліментів - задовольнити частково.

Зобов'язати державного виконавця Світловодського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області здійснити перерахунок заборгованості по аліментах ОСОБА_1 перед ОСОБА_2 за виконавчим листом № 2-2309, виданим 26 грудня 2008 року Світловодським міськрайонним судом Кіровоградської області, з урахуванням відрахувань на виплату аліментів з його заробітної плати у період з 01 серпня 2014 року по лютий 2015 року включно за місцем роботи боржника у ПП "Кремінь ТС".

В задоволенні решти вимог скарги - відмовити.

Судові витрати у справі відсутні.

Ухвала може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області протягом 15 днів з дня складання повного змісту ухвали.

Повний текст ухвали буде складено 23 квітня 2019 року.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення йому відповідної ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 261 ЦПК України.

Заявник: ОСОБА_1, місце проживання: 27501, АДРЕСА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1;

Заінтересована особа: державний виконавець Світловодського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, місце знаходження: Кіровоградська область, м. Світловодськ, вул. Павлівська, 13-а, код ЄДРПОУ 35037956.

Заінтересована особа: ОСОБА_2, місце проживання: 27503, Кіровоградська область, м. Світловодськ, вул. Б.Хмельницького, 80, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2.

Суддя підпис

З оригіналом згідно:

Суддя Світловодського

міськрайонного суду ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення18.04.2019
Оприлюднено05.05.2019
Номер документу81522727
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —401/565/19

Постанова від 30.07.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Суровицька Л. В.

Постанова від 30.07.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Суровицька Л. В.

Ухвала від 30.07.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Суровицька Л. В.

Ухвала від 29.07.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Суровицька Л. В.

Ухвала від 25.06.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Суровицька Л. В.

Ухвала від 19.06.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Суровицька Л. В.

Ухвала від 31.05.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Суровицька Л. В.

Ухвала від 18.04.2019

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Волошина Н. Л.

Ухвала від 18.04.2019

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Волошина Н. Л.

Ухвала від 15.03.2019

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Волошина Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні