Рішення
від 26.04.2019 по справі 706/410/19
ХРИСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 706/410/19

2/706/282/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 квітня 2019 року м.Христинівка

Христинівський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Орендарчука М.П.,

при секретарі Попик З.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Христинівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання спільним сумісним майном та скасування запису про заставу,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Христинівського районного суду Черкаської області із позовною заявою до ОСОБА_2 про визнання спільним сумісним майном та скасування запису про заставу.

В обгрунтування позову вказав, що 10 вересня 1995 року було укладено шлюб з відповідачкою. Від шлюбу мають двох синів, один з яких на даний час вже повнолітній.

Відповідно до технічного паспорту СХТ099949 на ім'я відповідачки було укладено договір купівлі вантажний автомобіля марки МАЗ 555102-2123 2005 року випуску. Автомобіль було зареєстровано в органах МРЕВ ДАЇ та отримано на ім'я відповідачки державні номерні знаки СА7156ВМ. Означений автомобіль придбавався за спільні сімейні кошти.

В січні місяці 2019 року ним було вирішено продати даний автомобіль, в тому числі через його часті поломки та необхідність значних в нього капіталовкладень.

На його прохання поїхати до органів МРЕВ ДАЇ з покупцем та оформити автомобіль на покупця відповідачка відмовила, повідомивши, що до даного часу ще не припинилась застава автомобіля.

Таким поворотом справ він був збентежений, адже не знав ні про які застави,

відповідачки скоріше за все сама, без його відому оформила автомобіль в заставу, не

отримавши від нього, як співвласника відповідної письмової згоди.

Після цього він звернувся за порадою до адвоката та отримав витяг з Державного реєстру обтяжень рухомого майна, адже відповідачка відмовилась навідріз надавати йому будь - які документи, повідомивши, що їх в неї немає, а застава ще дії від попереднього власника автомобіля TOB Будівельна компанія Комфортбуд код ЄДРПОУ 33169993.

Відповідно витягу дійсно підтверджується, що відповідно договору застави №1/256 від 26 грудня 2008 року вантажний автомобіль марки МАЗ 555102-2123 2005 року випуску номер кузову (шассі) Y3M55510250005277 та відповідно ще на попереднії державних реєстраційних знаках ВС0752АН був переданий в заставу строком до 30 грудня 2013 року.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з'явився, проте від нього до суду надійшла заява, в якій він вказав, що позовні вимоги підтримує та просить справу розглядати у його відсутність.

В судове засідання відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з'явилась, по невідомій для суду причині, та яка належним чином була повідомлена у встановленому законом порядку, про що свідчать почтові повідомлення.

Відповідно до ст. 247 ч.2 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.1ст.355 ЦК України майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників) належить їм на праві спільної сумісної власності (спільне майно).

Згідно із ч.1ст.368 ЦК Україниспільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю. Співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними ( ч.1ст.369 ЦК).

У відповідності до ч.1 та ч.2ст.372 ЦК Українимайно, що є у спільній сумісній власності, може бути поділене між співвласниками за домовленістю між ними, крім випадків, установлених законом. У разі поділу майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними або законом. Аналогічні положення містить істаття 370 ЦК Українищодо виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності.

Згідно з ч.1 ст.1226 ЦК України частка у праві спільної сумісної власності спадкується на загальних підставах.

Відповідно до ч.5 ст.1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно з п. 5 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності за №20 від 22.12.1995 року частка учасника спільної сумісної власності визначається при поділі майна, виділі частки з спільного майна, зверненні стягнення на майно учасника спільної власності за його боргами, відкритті після нього спадщини.

Відповідно до ч. З ст. 34 Закону України "Про дорожній рух" та ч. ч. 7, 8 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 вересня 1998 року N 1388(далі - Порядок), власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів.

Відповідно до ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань. За ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Статтею 63 СК України встановлено, що дружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпоряджання майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

Встановлено, що відповідно до технічного паспорту СХТ099949 на ім'я ОСОБА_2 було укладено договір купівлі вантажний автомобіля марки МАЗ 555102-2123 2005 року випуску. Автомобіль було зареєстровано в органах МРЕВ ДАЇ та отримано на ім'я відповідачки державні номерні знаки СА7156ВМ. Означений автомобіль придбавався за спільні сімейні кошти.

ТОВ Будівельна компанія Комфортбуд код ЄДРПОУ 33169993 в послідуючому змінила свою назву на ТОВ Будівельна компанія Комфорт буд-1 код ЄДРПОУ 33169993, тобто з тим же кодом ЄДРПОУ. на сьогодні означена юридична особа припинена як юридична особа відповідно даних витягу з ЄДРПОУ. означені дані є офіційними та можуть використовуватись відповідно положень ст. 17 ЗУ Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців в спорах з третіми особами.

Відповідно положень ст. 609 ЦК України Зобов'язання припиняється ліквідацією юридичної особи (боржника або кредитора), крім випадків, коли законом або іншими нормативно-правовими актами виконання зобов'язання ліквідованої юридичної особи покладається на іншу юридичну особу, зокрема за зобов'язаннями про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смерті .

Відповідно до ст.. 1 Закону України Про заставу застава - це спосіб забезпечення зобов'язань, якщо інше не встановлено законом. В силу застави кредитор (заставодержатель) має право в разі невиконання боржником (заставодавцем) забезпеченого заставою зобов'язання одержати задоволення з вартості заставленого майна переважно перед іншими кредиторами. Застава виникає на підставі договору, закону або рішення суду.

Відповідно до ст. 1 ЗУ Про заставу - застава - це спосіб забезпечення зобов'язань, якщо інше не встановлено законом.

В силу застави кредитор (заставодержатель) має право в разі невиконання боржником (заставодавцем) забезпеченого заставою зобов'язання одержати задоволення з вартості заставленого майна переважно перед іншими кредиторами.

Відповідно до ч. З ст. З ЗУ Про заставу - застава має похідний характер від забезпеченого нею зобов'язання.

Відповідно до ч.2 ст. 593 ЦК України - у разі припинення права застави на нерухоме майно до державного реєстру вносяться відповідні дані.

Відповідно до ст. 28 ЗУ Про заставу - застава припиняється: з припиненням забезпеченого заставою зобов'язання.

Згідно статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту є відновлення становища, яке існувало до порушення.

Відповідно до ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст. 391 ЦК України - власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

У відповідності до ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Проаналізувавши обставини справи та відповідні норми законодавства, які регулюють ці відносини, суд дійшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.. 12, 13, 76-81, 141, 280-282, 259. 265,268,273 ЦПК України, ст.ст. 509, 526, 1054 ЦК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ( Черкаська область, Христинівський район, с.Сичівка, вулиця Вишнева, 12, паспорт серії ІВ001894515 від 22.05.2018, РНОКПП НОМЕР_1 до ОСОБА_2, 05.12.1973 р.н ( Черкаська область, Христинівський район, вулиця Вишнева, 12 РНОКПП НОМЕР_2) про визнання спільним сумісним майном та скасування запису про заставу - задовільнити.

Визнати вантажний автомобіль марки МАЗ 555102-2123 2005 року випуску номер кузову (шассі) Y3M55510250005277 державний номерний знак НОМЕР_3 спільною сумісною власністю подружжя.

Скасувати запис про заставу вантажного автомобіля марки МАЗ 555102-2123 2005 року випуску номер кузову (шассі) Y3M55510250005277 в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Черкаської області через Христинівський районний суд Черкаської області протягом тридцяти днів з дня проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутніми в судовому засіданні під час проголошення, протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: М.П. Орендарчук

Дата ухвалення рішення26.04.2019
Оприлюднено05.05.2019
Номер документу81526037
СудочинствоЦивільне
Сутьзаставу

Судовий реєстр по справі —706/410/19

Ухвала від 05.04.2019

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук М. П.

Рішення від 26.04.2019

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук М. П.

Ухвала від 22.03.2019

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Орендарчук М. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні