Ухвала
від 07.05.2019 по справі 910/5108/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua 0,2

УХВАЛА

м. Київ

07.05.2019Справа № 910/5108/19

Суддя Усатенко І.В., розглянувши

позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗС Авто Груп"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім Фідленс"

про стягнення 47 141,37 грн.

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗС Авто Груп" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Фідленс" про стягнення 47141,37 грн.

Питання про направлення позовної заяви за підсудністю вирішується поза межами строків, встановлених ГПК України, в зв'язку з перебуванням судді Усатенко І.В. у відпустці.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд прийшов до висновку щодо необхідності направлення позовної заяви до Господарського суду Чернігівської області з огляду на наступне.

Відповідно до статті 27 ГПК України позов пред'являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Частиною 4 статті 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" закріплено, що відомості, які містяться в Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, фізичної особи-підприємця, у тому числі під час провадження ними господарської діяльності та відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 22.04.2019 року, адресою місцезнаходження Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Фідленс" є: 17600, Чернігівська обл., Варвинський район, селище міського типу Варва, вулиця Шевченка, будинок 82, к. 7.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ГПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Щодо посилання позивача на ту обставину, що договір між сторонами № 30 від 30.05.2018, з порушення умов якого виник спір, виконується за його (позивача) фактичним місцезнаходженням (м. Київ, вул. Новокостянтинівська, 4-а), а тому справа підсудна Господарському суду міста Києва, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1, 5 ст. 29 ГПК України право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу. Позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред'являтися також за місцем виконання цих договорів.

Договором № 30 від 30.05.2018 передбачено що виконавець (позивач) бере на себе зобов'язання надати замовнику послуги по технічному обслуговуванню та/або ремонту транспортних засобів, чи їх складових частин, у тому числі з використанням матеріалів як замовника (відповідач) та й спеціально замовлених виконавцем, а замовник бере на себе зобов'язання приймати та оплачувати ці послуги, а також вартість використаних матеріалів виконавця у розмірі, строки та порядку, що передбачені умовами цього договору. Проте в договорі не визначено за якою саме адресою виконавцем надаються послуги (виконуються роботи). Отже місце виконання договору сторонами у договорі не визначено та не обумовлено (адреса, за якою має виконуватись договір сторонами не зазначена). Крім того, місцезнаходженням позивача згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 22.04.2019 року є: 02225, м. Київ, вул. Ніколаєва, будинок 13, кв. 152. Вказана адреса також зазначена у нарядах-замовленнях та актах виконаних робіт. Належних та допустимих доказів того, що позивач виконував договір саме за адресою м. Київ, вул. Новокостянтинівська, 4-а, і що його фактичним місцезнаходженням є саме вказана адреса, і що сторони обумовили місце виконання договору (м. Київ, вул. Новокостянтинівська, 4-а) суду не надано. І як зазначено вище судом, актами виконаних робіт та нарядами-замовленнями спростовано твердження позивача, що адресою виконання договору є: м. Київ, вул. Новокостянтинівська, 4-а, оскільки, в документах зазначено адресу позивача: 02225, м. Київ, вул. Ніколаєва, будинок 13, кв. 152.

Отже з укладеного між сторонами договору не вбачається місце його виконання і, що він має виконуватись саме у місті Києві. З поданих до матеріалів справи доказів не вбачається, що укладений між сторонами договір може виконуватись тільки в певному місці і, що вказане певне місце знаходиться умісті Києві за адресою, вказаною позивачем. З огляду на вищезазначене, ч. 5 ст. 29 ГПК України не може використовуватись позивачем для вибору господарського суду, який буде розглядати спір. Підсудність даного спору визначається на підставі ст. 27 ГПК України за загальним правилом.

Враховуючи вищезазначене, суд дійшов висновку про те, що дана позовна заява подана з порушенням приписів ст. 27 ГПК України та не належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Господарського суду міста Києва, а матеріали позовної заяви підлягають передачі на розгляд до господарського суду Чернігівської області.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 27, 29, 31, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗС Авто Груп" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Фідленс" про стягнення 47141,37 грн з доданими до неї матеріалами передати за підсудністю на розгляд до Господарського суду Чернігівської області (14000, м. Чернігів, пр. Миру, 20).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржено в апеляційному порядку окремо від рішення суду першої інстанції безпосередньо до суду апеляційної інстанції в строк, визначений ст. 256 ГПК України.

Суддя І.В. Усатенко

Дата ухвалення рішення07.05.2019
Оприлюднено07.05.2019
Номер документу81556776
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 47 141,37 грн

Судовий реєстр по справі —910/5108/19

Ухвала від 16.12.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Ноувен М.П.

Ухвала від 24.07.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Оленич Т.Г.

Ухвала від 10.07.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Оленич Т.Г.

Ухвала від 10.07.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Оленич Т.Г.

Ухвала від 01.07.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Оленич Т.Г.

Ухвала від 01.07.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Оленич Т.Г.

Ухвала від 30.05.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Оленич Т.Г.

Ухвала від 07.05.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Усатенко І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні