Рішення
від 02.05.2019 по справі 920/273/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

02.05.2019 Справа № 920/273/19 м. Суми

Господарський суд Сумської області у складі судді Коваленко О.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників за наявними матеріалами справу № 920/273/19

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю НІКА УНІВЕРС (проспект Степана Бандери, буд. 8, оф. 711, м. Київ, 04073, код ЄДРПОУ 41069027),

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю ЮНОНА (вул. Засумська, буд. 5/6, м. Суми, 40030, код ЄДРПОУ 23291715),

про стягнення 88 494 грн. 41 коп. заборгованості по договору поставки №Н-0001 від 15.05.2017,

ВСТАНОВИВ:

19.03.2019 позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача на свою користь 88 494 грн. 41 коп. заборгованості, яка виникла у зв'язку з неналежним виконанням відповідачем умов укладеного між сторонами договору поставки №Н-0001 від 15.05.2017, а також судові витрати по справі.

Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що відповідач не здійснив оплату товару, отриманого відповідно до видаткових накладних протягом 2017 та 2018 року, чим порушив взяті на себе зобов'язання по договору поставки №Н-0001 від 15.05.2017 р.

02.05.2019 позивачем подано клопотання про долучення до матеріалів справи копії договору поставки №Н-0001 від 15.05.2017, який долучено до матеріалів справи.

Ухвалою господарського суду Сумської області від 03.04.2019 відкрито провадження у справі № 920/273/19 в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін; судове засідання для розгляду справи по суті було призначене на 02.05.2019, відповідачу надано термін 15 днів з моменту отримання ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву на позовну заяву.

Відповідно до п. 5 ч.6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення зокрема є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за вказаною адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Відповідачем у встановлений термін письмового відзиву на позов не подано, ухвала про відкриття провадження у справі була надіслана на адресу відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань: вул. Засумська, буд 5/6, м. Суми, 40030, проте відповідачем не отримана та повернута на адресу господарського суду Сумської області 17.04.2019 з позначкою на конверті інші причини повернення .

Відповідно до ст. 252 ГПК України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Враховуючи достатність часу, наданого сторонам для подачі доказів в обґрунтування своїх позицій по справі, приймаючи до уваги принципи змагальності та диспозитивності господарського процесу, господарським судом, в межах наданих йому повноважень, створені належні умови для реалізації учасниками процесу своїх прав.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд приходить до наступних висновків.

15 травня 2017 року між Товариством з обмеженою відповідальністю НІКА УНІВЕРС і Фірмою ЮНОНА Товариством з обмеженою відповідальністю було укладено Договір поставки №Н-0001 (далі за текстом - Договір ), відповідно до умов якого позивач зобов'язується поставляти і передавати у власність відповідачу товар, зазначений у специфікації/видаткових накладних, а відповідач зобов'язується приймати такий товар та своєчасно здійснити його оплату.

Згідно п. 1.2. Договору факт передачі Товару від Постачальника Покупцю підтверджується підписаними видатковими накладними, які є невід'ємною частиною даного Договору.

Зі змісту п. 2.1. Договору вбачається, що Товар поставляється окремими партіями на підставі замовлення Покупця. Замовлення складається Покупцем на підставі цього Договору (з обов'язковим зазначенням асортименту і кількості Товару, місця передачі Товару, отримувача Товару) та передається Постачальнику для його погодження в письмовій формі, за допомогою електронної пошти, телефонного зв'язку або через представника Постачальника. Узгоджені Сторонами асортимент і кількість Товару, що має бути поставлена Покупцю, відображаються у підписаній Сторонами у видатковій накладній.

Відповідно до п. 2.4. Договору право власності на Товар і всі ризики втрати, пошкодження або знищення Товару, переходять від Постачальника до Покупця з моменту передачі товару, що підтверджується підписанням Сторонами видаткової накладної на Товар.

Згідно п. 4.1. Договору покупець здійснює оплату кожної поставленої партії Товару згідно видаткової накладної шляхом банківського перерахування грошових коштів на поточній рахунок Постачальника на протязі 30 календарних днів з моменту поставки товару. Розрахунки здійснюються в грошовій одиниці України - гривні. Днем оплати вважається день зарахування коштів на рахунок Постачальника (п. 4.2. Договору).

Позивач мотивує свої вимоги тим, що виконав взяті на себе зобов'язання за Договором належним чином і у повному обсязі, поставивши відповідачу протягом 2017 - 2018 років товар на загальну суму 422084 грн. 41 коп., проте відповідач розраховувався за отриманий товар не в повному обсязі та несвоєчасно і станом на день розгляду справи його заборгованість становить 88 494 грн. 41 коп.

Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Частина 1 статті 193 Господарського кодексу України встановлює, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Частиною 2 статті 193 Господарського кодексу України визначено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до статей 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться, одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з положеннями статті 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Частина перша статті 612 названого Кодексу визначає, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Умовою виконання зобов'язання - є строк (термін) його виконання. Дотримання строку виконання є одним із критеріїв належного виконання зобов'язання, оскільки прострочення є одним із проявів порушення зобов'язання. Строк (термін) виконання зобов'язання за загальним правилом, узгоджується сторонами в договорі.

Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Позивачем на адресу відповідача додатково була направлена претензія № 1 від 26.02.2019 з вимогою про сплату 88 494 грн. 41 коп., що підтверджується копіями опису вкладення у цінний лист та накладною №4000309521905 від 27.02.2019, проте конверт повернуто позивачу з відміткою за закінченням встановленого строку зберігання /а.с.31-33/, сума боргу відповідачем не сплачена.

Письмовими матеріалами справи розмір основної заборгованості відповідача підтверджується в повному обсязі, а саме: видатковими накладними /а.с.15-30/, а також актом звіряння взаємних розрахунків, підписаного представниками сторін та скріпленого їх печатками /а.с.13-14/.

Враховуючи те, що відповідачем сума боргу не сплачена, не подано доказів сплати боргу або обґрунтованих заперечень, суд дійшов до висновку про задоволення позовних вимог в повному обсязі та стягнення з відповідача 88494 грн. 41 коп. основного боргу.

Відповідно до ст. 123 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи.

Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно Закону України Про судовий збір та відповідно до вимог п. 2 ч. 1 ст.129 ГПК України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи те, що суд дійшов до висновку про задоволення позовних вимог в повному обсязі, судові витрати підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст. ст. 238, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю ЮНОНА (вул. Засумська, буд. 5/6, м. Суми, 40030, код ЄДРПОУ 23291715) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю НІКА УНІВЕРС (проспект Степана Бандери, буд. 8, оф. 711, м. Київ, 04073, код ЄДРПОУ 41069027; фактична адреса: вул. Рубіжна, буд. 9, м. Суми, 40022) 88 494 грн. 41 коп. основного боргу, 1 921 грн. 00 коп. витрат по сплаті судового збору.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Згідно зі ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення в порядку, встановленому статтями 256-258 ГПК України.

Повний текст рішення підписаний 07.05.2019 р.

Суддя О.В. Коваленко

Дата ухвалення рішення02.05.2019
Оприлюднено07.05.2019
Номер документу81557337
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 88 494 грн. 41 коп. заборгованості по договору поставки №Н-0001 від 15.05.2017

Судовий реєстр по справі —920/273/19

Судовий наказ від 29.05.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Коваленко Олександр Вікторович

Рішення від 02.05.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Коваленко Олександр Вікторович

Ухвала від 03.04.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Коваленко Олександр Вікторович

Ухвала від 26.03.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Коваленко Олександр Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні