Ухвала
від 03.05.2019 по справі 320/2212/19
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

03 травня 2019 року м. Київ № 320/2212/19

Суддя Київського окружного адміністративного суду Брагіна О.Є., розглянувши позовну заяву Головного управління ДФС у Київській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Надра Геоцентр" про стягнення податкового боргу,

в с т а н о в и в:

позивач звернувся до суду в порядку стягнення з ТОВ "Надра Геоцентр" податкового боргу у розмірі 23 161,92 грн.

Відповідно до частини 1 статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, зокрема, чи: подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Дослідивши зміст позовної заяви та приєднані до неї документ, суд вважає за необхідне позовну заяву повернути, з огляду на таке:

як вбачається із змісту позову, останній підписаний представником ГУ ДФС у Київській області Стужуком О.В., на підтвердження повноважень якого надано довіреність підписану начальником ГУ ДФС у Київській області Кавиліним О.

За правилами ч.3 ст.55 КАСУ, юридична особа, суб'єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Згідно ч.1-4 ст. 59 КАСУ, повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені такими документами: 1) довіреністю фізичної або юридичної особи; свідоцтвом про народження дитини або рішенням про призначення опікуном, піклувальником чи охоронцем спадкового майна.

Довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (електронним цифровим підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами.

Отже, документом, який підтверджує повноваження юридичної особи має бути довіреність за підписом уповноваженої на це особи законом та/або установчими документами.

На момент звернення до суду не існує закону, який наділяє начальника територіального органу ДФС на підписання довіреності; суду на підтвердження цього права не представлено статуту, положення чи іншого документу.

Відтак, суд приходить до висновку, що довіреність на здійснення представницьких функцій Стужуком О.В. підписана особою, яка своє право на таку дію не підтвердила, тому така довіреність судом не сприймається як легітимний документ, що надає особі певні повноваження. в тому числі і на підписання позовної заяви.

Відповідно до п.3 ч.4 ст.169 КАСУ, позовна заява повертається, якщо її підписано особою, яка не має права її підписувати.

Керуючись статтями 169, 171, 243, 248, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в:

1. Позовну заяву Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області (код 39393260, м. Київ, вул. Народного Ополчення, 5а) до товариства хз обмеженою відповідальністю "Надра Геоцентр" (код 34763705, м. Миронівка Київської області, вул. Леніна, 48) про стягнення боргу, - повернути позивачеві.

2. Роз'яснити, що повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

3. Копію ухвали разом з матеріалами позовної заяви надіслати позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п'ятнадцяти днів з дня проголошення (підписання) ухвали.

Суддя Брагіна О.Є.

Дата ухвалення рішення03.05.2019
Оприлюднено07.05.2019
Номер документу81558822
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —320/2212/19

Рішення від 03.06.2019

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Міщенко Т. М.

Ухвала від 03.05.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Брагіна О.Є.

Ухвала від 16.04.2019

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Міщенко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні