Рішення
від 24.04.2019 по справі 372/2393/18
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/2393/18

Провадження № 2-224/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(ЗАОЧНЕ)

24 квітня 2019 року Обухівський районний суд Київської області в складі :

Головуючого судді Потабенко Л.В.,

при секретарі Буртовій О.Є.,

справа № 372/2393/18

за участю представника ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в приміщенні Обухівського районного суду Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3, ОСОБА_4, треті особи Обухівська районна державна адміністрація Київської області, як орган опіки та піклування, Долинянська сільська рада Обухівського району Київської області, про позбавлення батьківських прав, встановлення опіки та призначення опікуна,

в с т а н о в и в:

16.08.2018 року позивач ОСОБА_2 звернулася до Обухівського районного суду Київської області з позовом до ОСОБА_3, ОСОБА_4, треті особи Обухівська РДА Київської області, як орган опіки та піклування, Долинянська сільська рада Обухівського району Київської області, в якому просила позбавити відповідачів батьківських прав відносно малолітніх дітей ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, встановити над дітьми опіку та призначити її опікуном. Обґрунтовуючи заявлені позовні вимоги, позивач зазначила, що відповідачі 14.05.2004 року уклали шлюб, від якого мають синів ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та сина ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2. 21.01.2011 року відповідачі розірвали шлюб. З 2016 року відповідачі свідомо ухиляються від виконання своїх батьківських обов'язків щодо своїх неповнолітніх дітей. Участі у їх вихованні не приймають, матеріально не утримують, станом здоров'я, навчанням, фізичним та духовним розвитком дітей не цікавляться. Всі питання щодо виховання неповнолітніх дітей позивачем вирішуються самостійно без участі та підтримки з боку відповідачів. Діти знаходиться на повному утриманні позивача. Обухівська районна державна адміністрація Київської області, як органу опіки та піклування відповідно до висновку від 03.07.2018 року вважає за доцільне позбавити батьківських прав відповідачів відносно їхніх неповнолітніх дітей. Позивач ОСОБА_2 більше двох років виховує та утримує неповнолітніх онуків і бажає бути їх опікуном, вона має на це бажання і можливість, тому і звернулася до суду з вказаним позовом.

Ухвалою судді від 13.12.2018 року відкрито спрощене позовне провадження, призначено судове засідання для розгляду справи по суті.

Позивач та представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримали з підстав вказаних в позовні заяві, та просили їх задовольнити.

Відповідачі в судове засідання не з'явилися, про день, час і місце слухання справи повідомлялися належним чином, заперечень щодо позову та клопотань про відкладення справи до суду не направили та відзиву на позов не подали, тому суд вважає за можливе розглянути даний спір у відсутність відповідачів на підставі наявних у справі доказів.

За таких обставин, відповідно до ст. 280 ЦПК України, суд визнав можливим провести заочний розгляд справи у відсутність відповідачів на підставі наявних у справі доказів.

Представник третьої особи Обухівської районної державної адміністрації Київської області, як орган опіки та піклування, в судове засідання не з'явилася, подала до суд клопотання про розгляд справи без її участі, позов підтримала та просила задовольнити.

Представник третьої особи Долинянської сільської ради Обухівського району Київської області в судове засідання не з'явився, подав до суду клопотання про розгляд справи без участі представника сільської ради, не заперечив проти задоволення позову.

Відповідно до ч. 5 ст. 263 ЦПК України, обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Суд, заслухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали цивільної справи, дійшов висновку про задоволення позову, з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідачі ОСОБА_3 та ОСОБА_4 перебували в зареєстрованому шлюбі, від якого мають синів ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_3, виданого Виконкомом Жуківцівської сільської ради Обухівського району Київської області, актовий запис № 6, та копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_4, виданого Відділом реєстрації актів цивільного стану Шевченківського районного управління юстиції м. Києва, актовий запис № 312.

21.01.2011 року шлюб між відповідачами був розірваний, що підтверджується копією свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_5, виданого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Обухівського районного управління юстиції у Київські області, актовий запис № 9.

Неповнолітні діти проживають з позивачем, що підтверджується довідками про реєстрацію місця проживання особи №№ 123, 124 від 01.08.2018 року та довідкою про склад сім'ї або зареєстрованих у житловому приміщенні осіб № 125 від 01.08.2018 року. 03.08.2018 року Обухівська районна державна адміністрація Київської області, як орган опіки та піклування, прийняла висновок № 60/07-15/2178, яким з метою захисту законних прав т а інтересів дітей, а також враховуючи рішення комісії з питань захисту прав дітей Обухівської районної державної адміністрації від 06.06.2018 року, вважає за доцільне позбавити батьківських прав громадян ОСОБА_3 та ОСОБА_4

Відповідно до висновку Долинянської сільської ради, ОСОБА_2 створила необхідні умови для проживання своїх онуків ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, може бути їхнім опікуном. Орган опіки та піклування Долинянської ради дійшов висновку про можливість виконувати обов'язки опікуна громадянкою ОСОБА_2, 1956 року народження.

07.08.2018 року рішенням виконавчого комітету Долинянської сільської ради Обухівського району Київської області № 24 затверджено висновок органу опіки та піклування про доцільність призначення громадянки ОСОБА_2 опікуном на її онуками ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Згідно зі ст. 165 СК України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім'ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров'я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Баба і дід мають право звернутися за захистом прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх та повнолітніх непрацездатних внуків до органу опіки та піклування або до суду без спеціальних на те повноважень (ч. 2 ст. 258 СК України ).

Згідно з ч. 4 ст. 19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов'язковою є участь органу опіки та піклування.

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв'язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи (ч. 5 ст. 19 СК України ).

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України , мати батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.

Відповідно до п. 16 Постанови Пленуму ВСУ Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав N3 від 30.03.2007 року - ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов'язками.

За таких обставин судом встановлено, що відповідачі ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню малолітніх дітей ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, тому вони повинні бути позбавлені батьківських прав, оскільки відповідачі не піклуються про фізичний і духовний розвиток дітей, їх навчання, не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дітей, що негативно впливає на їх фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дітьми в обсязі, необхідному для їх нормального самоусвідомлення; не надають дітям доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню ними загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до їх внутрішнього світу; не створюють умов для отримання ними освіти; грошові кошти на утримання не надають, діти перебувають на особистому матеріальному забезпеченні позивача.

На підставі викладеного, позовні вимоги про позбавлення відповідачів батьківських прав підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 167 СК України , якщо дитина не може бути передана другому з батьків, переважне право перед іншими особами на передання їм дитини мають за їхньою заявою баба та дід.

Опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними (ст. 58 ЦК України ).

Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника (ч. 4 ст. 63 ЦК України ).

Згідно з ч. 3 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над малолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вона позбавлена батьківського піклування, і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Суд враховує, що позивач є особа, яка може бути опікуном дітей, та відповідає вимогам встановленим ст. 244 СК України .

Таким чином, наявні достатні підстави для призначення ОСОБА_2 опікуном її онуків ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, а тому позовні вимоги в цій частині також підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 13 , 76 , 77 , 78 , 81, 128, 210, 211, 223, 247 , 258 , 259 , 263-265 , 280-284 , 352, 354 ЦПК України , ст.ст. 58 , 60 , 63 ЦК України , ст.ст. 4 , 5 , 19 , 164 , 165 , 166 , 167 , 180-184 , 191 , 244 , 258 Сімейного кодексу України , суд,

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_2 до ОСОБА_3, ОСОБА_4, треті особи Обухівська районна державна адміністрація Київської області, як орган опіки та піклування, Долинянська сільська рада Обухівського району Київської області, про позбавлення батьківських прав, встановлення опіки та призначення опікуна, задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_3 та ОСОБА_4 батьківських прав відносно малолітніх дітей ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Встановити опіку над малолітніми ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, та призначити опікуном їх бабусю ОСОБА_2.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду через Обухівський районний суд Київської області шляхом подачі в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, а в разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

Заочне рішення також може бути переглянуто Обухівським районним судом Київської області у випадку подання відповідачем відповідної письмової заяви протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_2 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, адреса проживання: АДРЕСА_1).

Відповідачі: ОСОБА_3 (реєстраційний номер облікової картки платника податків суду не відомий, адреса: АДРЕСА_2).

ОСОБА_4 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2, адреса реєстрації: АДРЕСА_1).

Треті особи: Обухівська районна державна адміністрація Київської області, як орган опіки та піклування (код ЄДРПОУ 04054725, юридична адреса: 08700, Київська область, м. Обухів, вул. Малишка, 10).

Долинянська сільська рада Обухівського району Київської області (код ЄДРПОУ 04362763, юридична адреса: 08743, Київська область, Обухівський район, с. Долина, вул. Миру, 6).

Повний текст рішення виготовлено 03.05.2019 року.

Суддя:

СудОбухівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення24.04.2019
Оприлюднено08.05.2019
Номер документу81580061
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —372/2393/18

Рішення від 24.04.2019

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Потабенко Л. В.

Рішення від 24.04.2019

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Потабенко Л. В.

Ухвала від 13.12.2018

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Потабенко Л. В.

Ухвала від 17.08.2018

Цивільне

Обухівський районний суд Київської області

Потабенко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні