Ухвала
від 07.05.2019 по справі 552/3580/18
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/3580/18

Провадження № 1-кс/552/1605/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.05.2019 року слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3

розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчийз ОВСпершого відділурозслідування кримінальнихпроваджень СУФР ГУДФС уПолтавській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням погодженим прокурором відділу прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на тимчасовий доступ та вилучення оригіналів документів бухгалтерського та податкового обліків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) за період з 01.01.2017 по дату винесення ухвали суду, зокрема угод, договорів та додатків до них, податкових накладних, видаткових накладних, рахунків-фактур, актів прийому-передачі, актів виконаних робіт з додатками та специфікаціями, товарно-транспортних накладних, накладних на внутрішні переміщення, регістрів бухгалтерського та податкового обліків, платіжних доручень, банківських документів щодо проведених розрахунків, документів щодо якості та походження сировини, товарів, інших первинних бухгалтерських документів, які в повному обсязі підтверджують фінансового-господарські взаємовідносини між підприємствами та які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), юридична адреса підприємства: АДРЕСА_1 та зобов`язати ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(код НОМЕР_1 ) надати зазначену інформацію негайно після пред`явлення ухвали суду про тимчасовий доступ до речей і документів.

Клопотання обґрунтував тим, що СУ фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №32017170000000027, внесеного до ЄРДР 09.08.2017 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.2. ст.205, ч.3 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи, діючи повторно, з метою прикриття незаконної діяльності із ухилення від сплати податків в квітні та серпні 2016 року створили суб`єкти підприємницької діяльності (юридичні особи) ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) та у подальшому, в період з грудня 2016 року по квітень 2017 року, шляхом використання реквізитів фіктивних підприємств ПП « ОСОБА_5 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », надавали послуги по ухиленню від сплати податків суб`єктам господарської діяльності реального сектору економіки.

Крім того встановлено, що невстановлені особи, протягом 2017-2019 років, шляхом відображення у податковій звітності безтоварних операцій з використанням реквізитів підконтрольних СГД з ознаками «фіктивності», а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_4 ), ПП « ОСОБА_6 » (код НОМЕР_5 ), ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_6 ), ПП « ОСОБА_8 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_8 ), ПП « ОСОБА_9 » (код НОМЕР_9 ), ПП « ОСОБА_10 » (код НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_13 ), ПП « ОСОБА_11 » (код НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_15 ), ПП « ОСОБА_12 » (код НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код НОМЕР_20 ), створили умови для ухилення від сплати податків підприємствам реального сектору економіки, що призвело до ненадходження до держаного бюджету грошових коштів у особливо великих розмірах.

Згідно інформації, отриманої від ІНФОРМАЦІЯ_13 листом від 04.03.2019 №553/16-31-21-03-12 встановлено, що групою осіб упродовж 2017-2019 років організовано протиправну діяльність, що полягає у наданні послуг суб`єктам господарювання реального сектору економіки по формуванню штучного податкового кредиту з ПДВ з метою мінімізації податкових зобов`язань та незаконної конвертації безготівкових коштів у готівку.

Встановлено, що до здійснення протиправної діяльності безпосередньо причетні гр. ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , та гр. ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_15 , які організували діяльність транзитно конвертаційної групи «фіктивних» підприємств.

Використовуючи реквізити підконтрольних платників податків, вказані особи в податковій звітності відображають постачання товарно-матеріальних цінностей ніби то придбаних у підприємств реального сектору економіки. Однак, такі операції мають безтоварний характер, оскільки здійснюються за попередньою домовленістю та за взаємною вигодою з тими платниками податків, які власний товар реалізували за готівкові кошти та яким необхідно відображати в податковій звітності відповідні податкові зобов`язання.

В подальшому, в такий спосіб накопичений податковий кредит відображається між собою по ланцюгу постачання підконтрольними підприємствами, що мають ознаки «фіктивності», змінюючи при цьому номенклатуру придбаних і поставлених товарів, з метою формування фіктивного податкового кредиту замовнику таких послуг, тобто вигодонабувачем для мінімізації власних податкових зобов`язань. Поряд з цим, користувачами конвертаційних послуг перераховуються на розрахункові рахунки у банках підконтрольних підприємств, що мають ознаки фіктивності, безготівкові кошти за начебто придбані та поставлені товари, які в подальшому без відображення в податковому обліку знімаються за допомогою касових книжок в касах банків номінальними директорами підприємств з ознаками фіктивності та передаються представникам підприємств-вигодонабувачів за виключенням 7-10%, що є винагородою за вищезазначені неправомірні послуги.

Сума незаконно проконвертованих грошових коштів у вказаний період складає понад 100 млн. грн.

В ході досудового розслідування та аналізу податкової звітності підприємств, що входять до складу «транзитно-конвертаційної» групи встановлено, що вигодоотримуючим підприємством, яке на протязі 2017-2019 років сформувало власний податковий кредит з ПДВ за рахунок відображення фінансово-господарських взаємовідносин із підприємством, підконтрольним організаторам злочинної діяльності з ухилення від сплати податків, а також транзиту і конвертації грошових коштів, є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ).

Вищевикладена інформація підтверджується матеріалами ОУ ГУ ДФС у Полтавській області, які надійшли на адресу слідчого управління фінансових розслідувань листом за вих. №999/16-31-21-03-12 від 09.04.2019 на виконання доручення слідчого.

Таким чином, з метою встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, повного кола осіб, причетних до його вчинення та реального обсягу збитків, заподіяних злочинними діями винних осіб, в ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу та вилученні оригіналів документів бухгалтерського та податкового обліків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) з приводу фінансово-господарських взаємовідносин із підприємством, що входить до складу «транзитно-конвертаційної» групи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), в тому числі: угод, договорів та додатків до них, податкових накладних, видаткових накладних, рахунків-фактур, актів прийому-передачі, актів виконаних робіт з додатками та специфікаціями, товарно-транспортних накладних, накладних на внутрішні переміщення, регістрів бухгалтерського та податкового обліків, платіжних доручень, банківських документів щодо проведених розрахунків, документів щодо якості та походження сировини, товарів, інших первинних бухгалтерських документів, які в повному обсязі підтверджують фінансового-господарські взаємовідносини між підприємствами за період з 01.01.2017 по дату винесення ухвали слідчим суддею та які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), юридична адреса підприємства: АДРЕСА_1 .

Зазначені документи мають значення для встановлення істини по справі, необхідні для проведення судово-економічної, судової почеркознавчої та технічної експертиз з метою встановлення належності підписів службовими особам, які складали та підписували документи; будуть використані як докази і без оригіналів цих документів неможливо іншим способом встановити обставини, які передбачається дослідити у кримінальному провадженні, а їх вилучення можливе лише на підставі ухвали суду.

Крім того, просив клопотання згідно ч. 2 ст. 163 КПК України розглянути без участі представників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), з метою запобігання умисного знищення або заміни документів, а також забезпечення їх збереження у тому вигляді, у якому вони знаходяться на момент розгляду клопотання.

Заслухавши пояснення слідчого, ознайомившись із матеріалами доданими до клопотання слідчий суддя приходить до таких висновків.

Відповідно до ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей та документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитись з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх.

Згідно ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Стаття 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Оскільки є підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення необхідної інформації, а також з метою забезпечення її збереження у тому вигляді, у якому вона знаходяться на момент розгляду клопотання, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України, виклик осіб, у володіння яких вона знаходиться, не здійснювався.

Надані до слідчого судді матеріали містять дані, які дають достатні підстави вважати, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32017170000000027 від 09.08.2017 було внесено відомості за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 205 КК України ( а.с.3,4).

Згідно матеріалів клопотання, групою осіб упродовж 2017-2019 років організовано протиправну діяльність, що полягає у наданні послуг суб`єктам господарювання реального сектору економіки по формуванню штучного податкового кредиту з ПДВ з метою мінімізації податкових зобов`язань та незаконної конвертації безготівкових коштів у готівку. Крім того, невстановлені особи, протягом 2017-2019 років, шляхом відображення у податковій звітності безтоварних операцій з використанням реквізитів підконтрольних СГД з ознаками «фіктивності», а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_4 ), ПП « ОСОБА_6 » (код НОМЕР_5 ), ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_6 ), ПП « ОСОБА_8 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_8 ), ПП « ОСОБА_9 » (код НОМЕР_9 ), ПП « ОСОБА_10 » (код НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_13 ), ПП « ОСОБА_11 » (код НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_15 ), ПП « ОСОБА_12 » (код НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код НОМЕР_20 ), створили умови для ухилення від сплати податків підприємствам реального сектору економіки, що призвело до ненадходження до держаного бюджету грошових коштів у особливо великих розмірах.

Також встановлено, що до здійснення протиправної діяльності безпосередньо причетні гр. ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , та гр. ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_15 , які організували діяльність транзитно конвертаційної групи «фіктивних» підприємств ( а.с.6-12).

В ході досудового розслідування та аналізу податкової звітності підприємств, що входять до складу «транзитно-конвертаційної» групи встановлено, що вигодоотримуючим підприємством, яке на протязі 2017-2019 років сформувало власний податковий кредит з ПДВ за рахунок відображення фінансово-господарських взаємовідносин із підприємством, підконтрольним організаторам злочинної діяльності з ухилення від сплати податків, а також транзиту і конвертації грошових коштів, є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), що також підтверджується матеріалами ОУ ГУ ДФС у Полтавській області, які надійшли на адресу слідчого управління фінансових розслідувань листом за вих. №999/16-31-21-03-12 від 09.04.2019 на виконання доручення слідчого ( а.с.13-31).

З метою встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, повного кола осіб, причетних до його вчинення та реального обсягу збитків, заподіяних злочинними діями винних осіб, є необхідність у проведенні тимчасового доступу та вилученні оригіналів документів бухгалтерського та податкового обліків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) з приводу фінансово-господарських взаємовідносин із підприємством, що входить до складу «транзитно-конвертаційної» групи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), які в повному обсязі підтверджують фінансового-господарські взаємовідносини між підприємствами за період з 01.01.2017р.,що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ).

Враховуючи,що вматеріалах клопотання вбачається наявністьдостатніх підставвважати,що вказанаінформація (документи) маєсуттєве значеннядля з`ясуванняважливих обставину кримінальномупровадженні,необхідна для встановлення осіб,які вчинилизлочин тапричетні дойого вчинення, являєтьсяджерелом доказів, необхідні дляпроведення судово-економічноїта судовоїпочеркознавчої експертизз метоювстановлення належностіпідписів службовимиособам,які складалита підписувалидокументи, атакож враховуючинеможливість отримативідомості вінший спосіб, необхідно надати дозвіл на тимчасовийдоступ тавилучення оригіналівдокументів бухгалтерського та податкового обліків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » що перебуває у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), юридична адреса АДРЕСА_1 .

Крім того, враховуючи конкретні обставини, викладені в клопотанні, обґрунтування слідчого в необхідності доступу та вилучення документів, складність кримінального провадження, вважаю достатнім визначити строк дії ухвали 20 днів.

Керуючись ст. 159-166 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення оригіналів документів бухгалтерського та податкового обліків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) за період з 01.01.2017 по дату винесення ухвали суду, зокрема угод, договорів та додатків до них, податкових накладних, видаткових накладних, рахунків-фактур, актів прийому-передачі, актів виконаних робіт з додатками та специфікаціями, товарно-транспортних накладних, накладних на внутрішні переміщення, регістрів бухгалтерського та податкового обліків, платіжних доручень, банківських документів щодо проведених розрахунків, документів щодо якості та походження сировини, товарів, інших первинних бухгалтерських документів, які в повному обсязі підтверджують фінансового-господарські взаємовідносини між підприємствами та які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), юридична адреса підприємства: АДРЕСА_1 .

Зобов`язати ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(код НОМЕР_1 ) надати зазначену інформацію негайно після пред`явлення ухвали суду про тимчасовий доступ до речей і документів.

Проведення даного заходу забезпечення кримінального провадження доручити: заступнику начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_15 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_3 , начальнику другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_19 , заступнику начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_20 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_24 , старшому слідчому з ОВС третього відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , старшому оперуповноваженому з ОВС ВОВЕЗ ОУ ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 або іншій особі, яка буде діяти за дорученням слідчого або на виконання постанови про проведення процесуальних дій на іншій території.

Строк дії ухвали 20 днів з дня її ухвалення.

Ухвала слідчого судді, відповідно до вимог п.10. ч. 1 ст. 309 КПК України, може бути оскаржена в апеляційному порядку тільки в частині тимчасового доступу до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення07.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81580731
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —552/3580/18

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 13.06.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 07.05.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 07.05.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 07.05.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 22.04.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 22.04.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні