Ухвала
від 25.04.2019 по справі 759/7996/19
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/2702/19

ун. № 759/7996/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2019 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні у залі суду в м. Києві клопотання слідчого СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_4 про проведення обшуку в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019110000000165 від 15.03.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 321 КК України,

В С Т А Н О В И В:

25.04.2019 року до Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором відділу прокуратури Київської області ОСОБА_5 , про проведення обшуку нежитлових будівель та споруд, розташованих на земельній ділянці з кадастровим номером 5624655300:02:007:0001 площею 0.5032 га за адресою: Рівненська обл., Рівненський р., смт. Квасилів, вулиця Індустріальна, 4-б, яка належить ТОВ-ФІРМА «АГРОХІМПАК» (код ЄДРПОУ 32451362), з метою відшукання та вилучення знаряддя кримінального правопорушення, а саме пестицидів та агрохімікатів, компонентів та обладнання для їх виготовлення, а також документи, які можуть підтверджувати продаж незаконно виготовлених пестицидів (договори купівлі-продажу, прибуткові накладні, видаткові накладні, довіреності, товарно-транспортні накладні, акти приймання-передачі, платіжні документи, тощо).

Клопотання обґрунтовано тим, що посадові особи ТОВ-ФІРМА «АГРОХІМПАК» (код ЄДРПОУ 32451362) та ТОВ-ФІРМА «АГРОХІММАРКЕТ» (код ЄДРПОУ 31830354) здійснюють незаконне виробництво, зберігання з метою збуту та збут небезпечних хімічних речовин, а саме пестицидів, у тому числі тих, які не мають державної реєстрації, на території Київської області та інших областей України, в особливо великих розмірах.

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань встановлено, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , одночасчно є засновником ТОВ-ФІРМА «АГРОХІМПАК» (код ЄДРПОУ 32451362) та співзасновником і директором ТОВ-ФІРМА «АГРОХІММАРКЕТ» (код ЄДРПОУ 31830354), а також в розділі інформація про здійснення зв`язку з юридичною особою у ТОВ-ФІРМА «АГРОХІМПАК» (код ЄДРПОУ 32451362) та ТОВ-ФІРМА «АГРОХІММАРКЕТ» (код ЄДРПОУ 31830354) зазначений однаковий номер стаціонарного телефону.

Враховуючи викладене, а також те, що вказані товариства мають однакові види діяльності згідно КВЕД виробництво добрив і азотних сполук, оптова торгівля хімічними продуктами; виробництво пестицидів та іншої агрохімічної продукції тощо, є достатні підстави вважати, що ТОВ-ФІРМА «АГРОХІМПАК» (код ЄДРПОУ 32451362) та ТОВ-ФІРМА «АГРОХІММАРКЕТ» (код ЄДРПОУ 31830354) є пов`язані між собою та здійснюють діяльність у сфері незаконного виробництва та збуту незаконно виготовлених пестицидів та агрохімікатів на території Київської області та інших областей України.

Відповідно до вимог ст. ст. 246, 250, 251, 271 КПК України, ст. 43 КК України, на території міста Бровари Київської області було проведено контрольовану закупку та здійснено придбання продукції, виготовленої ТОВ-ФІРМА «АГРОХІМПАК» (код ЄДРПОУ 32451362), а саме препарат «Бордо МК». Відповідно до постанови про визнання предметів в якості речових доказів, препарат «Бордо МК» визнано речовим доказом у вказаному кримінальному провадженні.

Згідно висновку спеціаліста встановлено, що препарат «Бордо МК», виробництва ТОВ-ФІРМА «АГРОХІМПАК» (код ЄДРПОУ 32451362), за своїми властивостями характеризується як отруйна речовина, яка при попаданні в певній кількості у живий організм (людини, тварини, рослини) здатна викликати порушення його фізіологічних функцій, в результаті чого виникають симптоми отруєння (інтоксикації, захворювання), а при великій - загибель.

Відповідно до інформації з реєстру отриманих та виданих податкових накладних ТОВ-ФІРМА «АГРОХІМПАК» (код ЄДРПОУ 32451362), наданого ДФС України, встановлено, що ТОВ-ФІРМА «АГРОХІМПАК» на протязі з 01.01.2018 року по 01.04.2019 здійснило реалізацію пестицидів та агрохімікатів власного виробництва, в тому числі препарату «Бордо МК», який за своїми властивостями характеризується як отруйна речовина, у загальній кількості 178 435 шт. (різне фасування).

Відповідно до статті 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», виробництво особливо небезпечних хімічних речовин, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, підлягає ліцензуванню.

Також, згідно Постанови КМУ № 445-2016 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва особливо небезпечних хімічних речовин, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України» та переліку до неї, затвердженого Постановою КМУ № 1287-1998, пестициди є особливо небезпечними хімічними речовинами, виробництво яких потребує отримання ліцензії.

Відповідно до відомостей з реєстру виробників небезпечних хімічних речовин, який у вільному доступі розміщено на офіційного сайту Міністерство екології та природних ресурсів України (https://menr.gov.ua/content/perelik-licenziativ) та згідно листа Міністерства екології та природних ресурсів України встановлено, що ТОВ-ФІРМА «АГРОХІМПАК» (код ЄДРПОУ 32451362) не має ліцензії на право виробництва особливо небезпечних хімічних речовин, що вказує на відсутність у ТОВ-ФІРМА «АГРОХІМПАК» вичерпного переліку підтвердних документів, що підтверджують відповідність суб`єкта господарювання вимогам ліцензійних умов та матеріально-технічної бази, необхідної для виробництва особливо небезпечних хімічних речовин.

Поряд з цим встановлено, що посадові особи ТОВ-ФІРМА «АГРОХІМПАК» здійснюють під замовлення виготовлення пестицидів, агрохімікатів та компонентів для їх виготовлення в тару нестандартного розміру, та здійснюють їх реалізуються без етикетки та маркування за готівку фізичним особам, які в подальшому використовують придбані пестициди, агрохімікати та компоненти для виготовлення фальсифікованих пестицидів та агрохімікатів відомих світових виробників пестицидів та агрохімікатів.

Відповідно до вимог статті 1 Закону України «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції» продукція, якій з метою збуту споживачам виробником (продавцем) навмисне надано зовнішнього вигляду та (або) окремих властивостей певного виду продукції, але яка не може бути ідентифікована як продукція, за яку вона видається, належить до неякісної та небезпечної продукції та підлягає обов`язковому вилученню з обігу.

Досудовим розслідуванням встановлено, приміщення для незаконного виробництва та зберігання пестицидів ТОВ-ФІРМА «АГРОХІМПАК» знаходяться на земельній ділянці з кадастровим номером 5624655300:02:007:0001 площею 0.5032 га за адресою: Рівненська обл., Рівненський р., смт. Квасилів, вулиця Індустріальна, 4-б, а офіс ТОВ-ФІРМА «АГРОХІМПАК» знаходиться на земельній ділянці з кадастровим номером 5610100000:01:013:0172 площею 0.4777 га за адресою: Рівненська обл., м. Рівне, вулиця Гагаріна, будинок 39-і/1.

Таким чином встановлено, що посадові особи ТОВ-ФІРМА «АГРОХІМПАК», зловживаючи повноваженнями, діючи умисно, з метою одержання прибутку, здійснюють незаконне виготовлення, зберігання та збут отруйних речовин, а саме токсичних, особливо небезпечних хімічних речовин.

З огляду на викладене, у слідства є всі підстави вважати, що в нежитлових будівлях та спорудах, розташованих на земельній ділянці з кадастровим номером 5624655300:02:007:0001 площею 0.5032 га за адресою: АДРЕСА_1 , зберігається знаряддя кримінального правопорушення, а саме: незаконно виготовлені пестициди та агрохімікати, компоненти та обладнання для їх виготовлення, а також документи, які можуть підтверджувати продаж незаконно виготовлених пестицидів (договори купівлі-продажу, прибуткові накладні, видаткові накладні, довіреності, товарно-транспортні накладні, акти приймання-передачі, платіжні документи, тощо).

З метою всебічного та об`єктивного досудового розслідування кримінального провадження, з`ясування причетності осіб до вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення знаряддя кримінального правопорушення, що мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні виникла необхідність у проведенні обшуку.

У судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав та просив його задовольнити з підстав викладених в поданому клопотанні.

Вивчивши дане клопотання, долучені до нього матеріали, вислухавши думку слідчого, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення поданого клопотання.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно ч. 3 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про, серед іншого: житло чиінше володінняособи абочастину житлачи іншоговолодіння особи,де плануєтьсяпроведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухому майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, земельна ділянка з кадастровим номером 5624655300:02:007:0001 площею 0.5032 га за адресою: Рівненська обл., Рівненський р., смт. Квасилів, вулиця Індустріальна, 4-б, належить ТОВ-ФІРМА «АГРОХІМПАК» (код ЄДРПОУ 32451362).

Відповідно до пункту ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не довели наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукані речі, документи мають значення для судового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

У ході розгляду клопотання слідчим обґрунтовано достатньо підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 321 КК України.

Також доведено наявність достатніх підстави вважати, що при обшуку нежитлових будівель та споруд адресою: Рівненська обл., Рівненський р., смт. Квасилів, вулиця Індустріальна, 4-б, яка належить ТОВ-ФІРМА «АГРОХІМПАК», що здійснює виробництво, зберігання з метою збуту та збут пестицидів та агрохімікатів, можуть бути виявлені речі і документи, що мають значення для досудового розслідування, які можуть бути доказами під час судового розгляду, а саме пестициди та агрохімікати, компоненти та обладнання для їх виготовлення, а також документи, які можуть підтверджувати продаж незаконно виготовлених пестицидів.

За встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, та є пропорційним втручанню в господарську діяльність підприємства.

Отже, з огляду на вище викладене, в сукупності наданих та перевірених доказах, керуючись ст.ст. 234, 235, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_4 задовольнити.

Надати дозвіл слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_4 , групі слідчих у кримінальному провадженні на проведення обшуку нежитлових будівель та споруд, розташованих на земельній ділянці з кадастровим номером 5624655300:02:007:0001 площею 0.5032 га за адресою: Рівненська обл., Рівненський р., смт. Квасилів, вулиця Індустріальна, 4-б, яка належить ТОВ-ФІРМА «АГРОХІМПАК» (код ЄДРПОУ 32451362), з метою відшукання та вилучення знаряддя кримінального правопорушення, а саме пестицидів та агрохімікатів, компонентів та обладнання для їх виготовлення, а також документи, які можуть підтверджувати продаж незаконно виготовлених пестицидів (договори купівлі-продажу, прибуткові накладні, видаткові накладні, довіреності, товарно-транспортні накладні, акти приймання-передачі, платіжні документи).

Строк дії вказаної ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на дану ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.04.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81583380
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019110000000165 від 15.03.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 321 КК України

Судовий реєстр по справі —759/7996/19

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Коваль О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні