Ухвала
від 03.05.2019 по справі 761/12880/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/12880/19

Провадження № 1-кп/761/1840/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 травня 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря с/з ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

підозрюваної ОСОБА_5

провівши підготовче судове засідання в залі суду в м. Києві у кримінальному провадженні №32019160000000027 /внесеному до ЄРДР 20.03.2019 р./ відносно

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м.Горлівка Донецької області, громадянки України, з вищою освітою, не заміжньої, офіційно не працюючої, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимої,

з клопотанням прокурора прокуратури Одеської області ОСОБА_3 про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності,

В С Т А Н О В И В :

До Шевченківського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора прокуратури Одеської області ОСОБА_3 про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності.

Клопотання мотивоване тим, що ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України, що відповідно до положень ст.12 КК України відноситься до злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді штрафу від 500 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, вперше вчинила злочин, з дня вчинення злочину, а саме: з 02.03.2016р. минуло понад два роки, перебіг строків давності не зупинявся та не переривався, в зв`язку з чим є підстави, передбачені ч.1 ст.49 КК України, для звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримав клопотання та вважає наявними підстави для звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності, передбачених ст.49 КК України.

Захисник ОСОБА_4 вважає за необхідне задовольнити клопотання прокурора про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності.

В судовому засіданні ОСОБА_5 клопотання прокурора підтримала, та вважає за необхідне звільнити її від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

Заслухавши думку прокурора, підозрюваної, вивчивши матеріали клопотання та надані в судовому засіданні документи, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання прокурора про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності, виходячи із наступного.

Як вбачається з клопотання прокурора, 20.03.2019 р. зареєстровано кримінальне провадження №32019160000000027 за ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України.

В ході досудового розслідування ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України.

Згідно з клопотанням, ОСОБА_5 , діючи умисно, не маючи наміру займатись підприємницькою діяльністю, переслідуючи корисливу мету на отримання грошової винагороди у розмірі 4000 грн., достовірно знаючи, що юридична особа придбається з метою прикриття незаконної діяльності, у лютому 2016 року, за пропозицією невстановленої особи надала згоду на придбання та перереєстрацію на своє ім`я фіктивного підприємства ТОВ «Тельєза» (код ЄДРПОУ 40087951) в якому вона стала єдиним засновником, а також директором та бухгалтером.

Так, 29.02.2016р. ОСОБА_5 , перебуваючи у м. Києві по

вул. Тургенєвській (точний час та адресу слідством не встановлено), зустріла невстановлену слідством особу, яка запропонувала їй придбати та перереєструвати на своє ім`я підприємство (юридичну особу) за грошову винагороду у сумі 4000 (чотири тисячі) гривень, без фактичного ведення ОСОБА_5 , підприємницької діяльності. У зв`язку зі скрутним матеріальним становищем ОСОБА_5 погодилась на пропозицію невстановленої слідством особи та надала згоду на придбання та перереєстрацію підприємства.

У подальшому, 02.03.2016р. (точний час слідством не встановлено) ОСОБА_5 , перебуваючи разом з невстановленою слідством особою у приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_6 , за адресою м. Київ,

вул. Мельникова, 5, офіс 2 (Шевченківський район м. Києва), діючи умисно, усвідомлюючи протиправність своїх дій, бажаючи одержатираніше обумовленугрошову винагороду у сумі4000грн.,за пособництвоу придбанніфіктивного суб`єктапідприємницької діяльності та достовірно знаючи, що вона не буде здійснювати господарську діяльність ТОВ «Тельєза»,не виконуватимеробіт,не поставлятиметоварів,тощо,а діяльність ТОВ «Тельєза» буде здійснюватисяз метоюприкриття незаконноїдіяльності,шляхом проведеннябезтоварних операцій,оформлення фіктивнихугод безнаміру їхподальшого виконання,підписала заздалегідь підготовлені невстановленою слідством особою документи, які були необхідні для придбання (перереєстрації) вищезазначеного підприємства на її ім`я.

На підставі зазначених підписаних документів ОСОБА_5 , приватним нотаріусом ОСОБА_6 02.03.2016 здійснено державну реєстрацію змін до відомостей Єдиного державного реєстру,пов`язаних іззміною засновників(учасників)юридичної особи та щодо придбання ОСОБА_5

ТОВ «Тельєза», й після чого на виконання вимог статті 29 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», вказані документи вказаним нотаріусом направлено в адресу Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації.

За результатами здійснення приватним нотаріусом ОСОБА_6 , реєстраційних дій, 02.03.2016 р. в Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України за № 10711050001034739 та № 10711070002034739 внесено зміни до відомостей про юридичну особу, згідно яких єдиним засновником, директором, та головним бухгалтером товариства з обмеженою відповідальністю «Тельєза» (код ЄДРПОУ 40087951) стала ОСОБА_5

ТОВ «Тельєза» з моменту реєстрації взято на податковий обліку в ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві та 01.03.2016 р. підприємство зареєстровано у якості платника податку на додану вартість, реєстраційний номер 200252025.

Таким чином, в результаті вказаних протиправних дій ОСОБА_5 , остання з 02.03.2016р. стала єдиним засновником,директором таголовним бухгалтеромТОВ «Тельєза»,при цьомуфінансово - господарську діяльність вказаного підприємства не здійснювала, розрахунковими рахунками не розпоряджалася і не керувала, документів по взаємовідносинам з підприємствами контрагентами не підписувала, товари та послуги не поставляла, не купувала і не реалізовувала, податкову звітність не складала, не підписувала, до органів Державної фіскальної служби не подавала і нікому цього не доручала.

Незаконна діяльність ТОВ «Тельєза» полягала у тому, що невстановлені слідством особи, використовуючи реквізити вказаного підприємства та його печатку, здійснювали незаконну діяльність, яка полягала в документальному оформленні неіснуючих операцій з продажу товарів (виконання робіт, надання послуг) на адресу підприємств контрагентів, після чого такі документи передавались замовникам «послуг» (підприємствам вигодонабувачам) з метою уникнення від оподаткування, шляхом незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість та завищення валових витрат з податку на прибуток.

Так, ОСОБА_5 , надавши згоду на придбання підприємства

ТОВ «Тельєза» (код ЄДРПОУ 40087951), підписавши при цьому необхідні документи для перереєстрації підприємства, не збираючись здійснювати фінансово господарську діяльність, своїми умисними діями здійснила пособництво невстановленим слідством особам у незаконній діяльності, а саме: у придбані фіктивного підприємства (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності.

Таким чином ОСОБА_5 підозрюється у пособництві в фіктивному підприємництві, тобто пособництві у придбані суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи), з метою прикриття незаконної діяльності, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України.

Відповідно до положень ч.1 та ч.2 ст.286 КПК України - звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом. Встановивши на стадії досудового розслідування підстави для звільнення від кримінальної відповідальності та отримавши згоду підозрюваного на таке звільнення, прокурор складає клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та без проведення досудового розслідування у повному обсязі надсилає його до суду.

Згідно з положеннями п.2 ч.3 ст.314КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

Відповідно до вимог п.1 ч.2 ст.284КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно з положеннями ч.1 ст.285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

За правилами ст. 44 КК України особа, яка вчинила злочин звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину до дня набрання вироком законної сили минуло два роки у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі.

Як вбачається з матеріалів клопотання, ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні дій, які мали місце 02.03.2016 р., тобто більше 3-х років тому, будь-яких даних про зупинення перебігу давності суду не надано. ОСОБА_5 роз`яснено суть підозри, підставу звільнення від кримінальної відповідальності, при цьому будь-яких заперечень щодо закриття кримінального провадження остання не заявила.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 вперше притягується до кримінальної відповідальності, підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України, який відповідно до ст.12 КК України віднесено до злочинів невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді штрафу до двох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Потерпілі у кримінальному провадженні відсутні.

В судовому засіданні встановлено, що клопотання прокурора відповідає вимогам ст.287 КПК України та є обґрунтованим.

За таких обставин, суд приходить до висновку про можливість задоволення клопотання прокурора та звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України, на підставі ст.49 КК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.44, 49 КК України, ч.2 ст.284, 285-288, п.2 ч.3 ст.314 КПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора прокуратури Одеської області ОСОБА_3 про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності, - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження №32019160000000027 відносно ОСОБА_5 за ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України, - закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Києва протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили на наступний день після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо таку не подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя

Дата ухвалення рішення03.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81584402
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності

Судовий реєстр по справі —761/12880/19

Ухвала від 03.05.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Овсеп"ян Т. В.

Ухвала від 03.05.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Овсеп"ян Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні