Постанова
від 07.05.2019 по справі 558/217/19
ДЕМИДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 558/217/19

номер провадження 1-кс/558/70/19

У Х В А Л А

Іменем України

07 травня 2019 року смт. Демидівка

Слідчий суддя Демидівського районного суду Рівненської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , з участю слідчого СВ Демидівського відділення поліції Дубенського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 ,

розглянувши в приміщенні суду клопотання слідчого СВ Демидівського відділення поліції Дубенського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 4 травня 2019 року за № 12019180220000075, за ознаками злочину передбаченого ч. 2 ст. 121 КК України, про надання дозволу на проведення додаткового огляду господарства, -

в с т а н о в и в:

До Демидівського районного суду Рівненської області надійшло клопотання слідчого СВ Демидівського відділення поліції Дубенського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене у встановленому порядку, про надання дозволу на проведення додаткового огляду господарства, власником якого є ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування клопотання слідчий СВ Демидівського відділення поліції Дубенського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 (далі слідчий) посилається нате,що вйого провадженнізнаходяться матеріалидосудового розслідуваннякримінального провадження,відомості прояке внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 4травня 2019 року за № 12019180220000075, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 121 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 4 травня 2019 року приблизно о 3-й годині у житловому будинку, що розташований в АДРЕСА_1 , виявлено тіло ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , без ознак життя.

Під час проведення першочергових слідчо-оперативних дій було встановлено, що до вчинення даного злочину причетний ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , житель с. Хрінники, Демидівського району Рівненської області.

Враховуючи необхідність оперативного виявлення здобутого в результаті вчинення злочину, відшукання предметів та знарядь вчинення злочину, користуючись вимогою крайньої необхідності, слідчим без ухвали слідчого судді, на підставі заяви ОСОБА_5 5 травня 2019 року в період часу з 14 години 41 хвилини до 14 години 57 хвилин проведено огляд господарства і житлового будинку, власником якого є ОСОБА_4 .

Підставою для проведення огляду стали достатні відомості про те, що вчинення злочину відбулося на подвір`ї даного господарства, а також інші речі, що можуть містити відомості про обставини вчинення злочину та особу, яка його скоїла, знаходяться на території господарства власником якого є ОСОБА_4 .

Під час проведення 5 травня 2019 року огляду даного господарства, на подвір`ї, було оглянуто дерев`яний стіл і лавки, а також вилучено дерев`яну табуретку коричневого кольору зі слідами пошкодження.

З метою уточнення відомостей отриманих в ході досудового розслідування, детального огляду та вилучення для подальшого експертного дослідження знарядь вчинення злочину є необхідність у проведенні додаткового огляду господарства особи, яка причетна до вчинення злочину.

З вказаних підстав у клопотанні слідчий просив надати дозвіл на проведення додаткового огляду господарства, власником якого є ОСОБА_4 , що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , з метою уточнення відомостей отриманих від наданих пояснень ОСОБА_5 , огляду, вилучення майна, яке може бути знаряддям вчинення злочину, що мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами під час судового розгляду.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 підтримав клопотання, з підстав викладених у ньому, та просив клопотання задовільнити.

На підставі наданих матеріалів кримінального провадження слідчим суддею встановлено, що клопотання не підлягає до задоволення з наступних підстав.

Доданими до клопотання матеріалами кримінального провадження встановлено, що Демидівським відділенням поліції Дубенського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження № 12019180220000075 за ознаками злочину передбаченого ч. 2 ст. 121 КК України.

Згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12019180220000075 (а.п. 6) 4 травня 2019 року приблизно о 03-й годині у житловому будинку, що розташований в АДРЕСА_1 , було виявлено тіло ОСОБА_4 без ознак життя.

Із змісту довідок № 351 та № 348, що видані Демидівською селищною радою Рівненської області 6 травня 2019 року (а.п. 11, 12), встановлено, що житловий будинок АДРЕСА_1 , рахується за покійною ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

4 травня 2019 року слідчим СВ Демидівського відділення поліції Дубенського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області старшим лейтенантом поліції ОСОБА_3 проведено огляд житлового будинку АДРЕСА_1 , де було виявлено тіло власниці будинку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , без ознак життя.

Частинами 1, 2 ст. 237 КПК України визначено, що з метоювиявлення тафіксації відомостейщодо обставинвчинення кримінальногоправопорушення слідчий,прокурор проводятьогляд місцевості,приміщення,речей тадокументів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно з ч. 1, ч. 2ст.234КПК України обшук проводитьсяз метоювиявлення тафіксації відомостейпро обставинивчинення кримінальногоправопорушення,відшукання знаряддякримінального правопорушенняабо майна,яке булоздобуте урезультаті йоговчинення,а такожвстановлення місцезнаходженнярозшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Відповідно до ч. 3 ст. 233 КПК України слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогамистатті 234цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді.

Згідно протоколу додаткового огляду місця події від 5 травня 2019 року під час огляду господарства, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , на подвір`ї, було виявлено та вилучено дерев`яну табуретку коричневого кольору зі слідами пошкодження.

Із змісту клопотання слідчого та матеріалів досудового розслідування не встановлено, будь-яких невідкладних обставин, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, що потребували б проведення додаткового огляду місця події.

Разом з тим, клопотання слідчого не містить викладу індивідуальних або родових ознак речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням.

Так, у прохальній частині клопотання слідчий просив надати дозвіл на проведення додаткового огляду господарства з метою уточнення відомостей отриманих від наданих пояснень ОСОБА_5 , огляду, вилучення майна, що може бути знаряддям вчинення злочину.

Крім того, у клопотанні слідчим не наведено обґрунтування того, що доступ до речей або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати у добровільному порядку шляхом витребування таких речей (п. 8 ч. 3 ст. 234 КПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 240 КПК України з метою уточнення відомостей, отриманих в ході досудового розслідування та які мають значення для встановлення обставин кримінального провадження, слідчий має право провести слідчий експеримент.

Оскільки, ні в клопотанні, ні слідчим в судовому засіданні не наведено обставин, визначених ч. 3 ст. 233 КПК України, як підстави для проникнення до володіння особи без ухвали слідчого судді, клопотання слідчого є необґрунтованим, у зв`язку з чим не підлягає до задоволення.

За таких обставин, слідчий суддя приходить до висновку про відсутність достатніх підстав для задоволення клопотання про надання дозволу на проведення додаткового огляду.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст.ст. 233 - 235 КПК України, -

у х в а л и в:

Відмовити у задоволенні клопотання слідчого СВ Демидівського відділення поліції Дубенського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 4 травня 2019 року за № 12019180220000075, за ознаками злочину передбаченого ч. 2 ст. 121 КК України, про надання дозволу на проведення додаткового огляду господарства.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Дата ухвалення рішення07.05.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —558/217/19

Постанова від 07.05.2019

Кримінальне

Демидівський районний суд Рівненської області

Феха Т.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні