Рішення
від 02.05.2019 по справі 617/268/19
ВОВЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 617/268/19

Провадження № 2/617/285/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 травня 2019 року Вовчанський районний суд Харківської області в складі:

головуючого - судді Глоби М.М.,

при секретарі судового засідання - Чмаль Т.Ю.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом Приватної фірми Галс до ОСОБА_1 про стягнення завданої шкоди в порядку регресу,

В С Т А Н О В И В :

Представник Приватної фірми Галс звернувся у суд із вказаним позовом, в обґрунтування якого зазначив, що 19 грудня 2017 року приблизно о 08 год. 00 хв. ОСОБА_1 , виконуючи трудові обов`язки керував автомобілем ЗІЛ-130 , реєстраційний номер НОМЕР_1 , що належить позивачу, рухався по вул. Римарська, в районі буд. 25 в м. Харкові, перед початком руху не переконався і не забезпечив технічно-справний стан транспортного засобу, рухаючись заднім ходом не переконався в безпечності, внаслідок чого, здійснив зіткнення з автомобілем Мерседес Бенц , реєстраційний номер НОМЕР_2 , чим завдав матеріальні збитки та порушив п. 2.3а, 10.9 ПДР України, скоїв правопорушення, передбачене ст. 124 КУпАП.

Внаслідок вказаної дорожньо-транспортної пригоди ОСОБА_2 було завдано шкоди, пов`язаної з механічними ушкодженнями автомобіля.

Постановою Дзержинського районного суду м. Харкова від 24 січня 2018 року, відповідача було визнано винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП. У зв`язку із зазначеним , потерпілим ОСОБА_2 було подано цивільний позов до ПФ Галс про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди. За результатом розгляду вказаної справи, ухвалою Дзержинського районного суду м. Харкова від 05 червня 2018 року було затверджено Мирову угоду укладену між ОСОБА_2 та ПФ Галс , за умови якої ПФ Галс зобов`язалась виплатити ОСОБА_2 в рахунок відшкодування завданої йому матеріальної шкоди 160000 грн. 00 коп.

Ухвала суду про затвердження Мирової угоди набрала законної сили 21 червня 2018 року. Представник позивача зазначив, що ПФ Галс виплатила на користь ОСОБА_2 160000 грн. 00 коп., внаслідок чого Мирова угода є виконаною.

Вказали, що внаслідок протиправних дій відповідачем було завдано шкоду позивачу. Просили стягнути в порядку регресу з ОСОБА_1 на користь ПФ Галс завдану шкоду в розмірі 6281 грн.10 коп. та витрати по оплаті судового збору в розмірі 1921 грн. 00 коп.

Представник позивача, ПФ Галс , адвокат Коваль О.Ю. в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся завчасно та належним чином. Надав до суду заяву в якій зазначив, що позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить їх задовольнити, просив справу розглянути у його відсутності.

Відповідач ОСОБА_1 , в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся завчасно та належним чином. Надав до суду заяву в якій вказав, що позовні вимоги ПФ Галс визнає у повному обсязі та не заперечує проти їх задоволення. Просив справу розглянути у його відсутності.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд ухвалює рішення у підготовчому судовому засіданні, що відповідає положенням ч. 3 ст. 200 ЦПК України .

Вивчивши матеріали цивільної справи, суд вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги Приватної фірми Галс , виходячи з наступного.

Згідно ст. ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до суду по захист своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Судом встановлено, що в результаті ДТП яке відбулось 19 грудня 2017 року з вини ОСОБА_1 , було пошкоджено автомобіль марки Мерседес Бенц державний номер НОМЕР_2 власником якого є ОСОБА_2 , що підтверджено копією постанови Дзержинського районного суду міста Харкова від 24 січня 2018 року, згідно якої ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення за ст. 124 КУпАП та призначено адміністративне стягнення у вигляді штрафу на користь держави у розмірі 340 грн. (а.с. 15).

Потерпілим ОСОБА_2 було подано цивільний позов до ПФ Галс про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок ДТП, що підтверджено копією ухвали Дзержинського районного суду м. Харкова від 05 червня 2018 року, згідно якої сторонами по справі була затверджена Мирова угода (а.с. 16-18).

Згідно п. 6 ст. 82 ЦПК України, вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Таким чином, вина ОСОБА_1 встановлена та не підлягає доказуванню.

Згідно довідки приватної фірми Галс від 29 січня 2019 року, ОСОБА_1 працює в приватній фірмі на посаді водія автотранспортних засобів з 12 вересня 2017 року, згідно наказу № 343-ОК від 08 вересня 2017 року по теперішній час. (а.с. 19-20).

Копією платіжного доручення № 9792 від 03 липня 2018 року, підтверджено, що на рахунок ОСОБА_2 . перераховано ПФ Галс матеріальні збитки по ухвалі Дзержинського районного суду м. Харкова від 05 червня 2018 року. (а.с. 22)

Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму ВССУ № 4 від 01 березня 2013 року Про деякі питання застосування судами законодавства при вирішені спорів про відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки : Не вважається особою, яка здійснює діяльність, що є джерелом підвищеної небезпеки, і не несе відповідальності за шкоду перед потерпілим особа, яка керує транспортними засобом у зв`язку з виконанням своїх трудових (службових) обов`язків на підставі трудового договору (контракту) із особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, якщо з нею укладено цивільно-правовий договір. Така особа, враховуючи характер відносин, які між ними склалися, може бути притягнута до відповідальності роботодавцем лише у регресному порядку відповідно до статті 1191 ЦК України.

За ст. 1191 ЦК України, особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Таким чином, позов ПФ Галс підлягає задоволенню в межах заявлених вимог.

Враховуючи, що позовні вимоги підлягають задоволенню, відповідно до ст. 141 ЦПК України, витрати понесені позивачем зі сплати судового збору в розмірі 1921 грн. 00 коп. підлягають стягненню з відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 4, 7, 12, 141, 200, 279 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позов Приватної фірми Галс до ОСОБА_1 про стягнення завданої шкоди в порядку регресу - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь Приватної фірми Галс код ЄДРПОУ 14093531, п/р НОМЕР_3 в АТ УкрСиббанк , МФО 351005 - суму завданої шкоди в розмірі 6281(шість тисяч двісті вісімдесят одна) грн. 10 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Приватної фірми Галс - 1921 грн. 00 коп. витрат з оплати судового збору.

Рішення суду може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти діб з дня проголошення рішення суду.

Відповідно до пп. 15.5 п. 15 Розділу VII Перехідні положення ЦПК України в редакції Закону № 2147-VIII до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Позивач - Приватна фірма Галс , місцезнаходження - м. Харків, вул. Роганська, буд. 151, індекс 61172, ідентифікаційний номер 14093531.

Представник позивача - Коваль Олександр Юрійович, поштова адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 .

Суддя -

Дата ухвалення рішення02.05.2019
Оприлюднено09.05.2019
Номер документу81607744
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення завданої шкоди в порядку регресу

Судовий реєстр по справі —617/268/19

Рішення від 02.05.2019

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Глоба М. М.

Ухвала від 22.02.2019

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Глоба М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні