Рішення
від 08.05.2019 по справі 605/65/19
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/65/19

РІШЕННЯ

Іменем України

"08" травня 2019 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Дармограй Т.І.

представника позивача Вийванко Н.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 від імені та в інтересах якого діє ОСОБА_2 до Бронгалівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Бронгалівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно за законом, у вигляді земельної ділянки плошею 2,55 га., кадастровий номер НОМЕР_1 , яка розташована на території Бронгалівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області та належала його матері - ОСОБА_3 .

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала повністю, обґрунтовуючи їх доводами викладеними у позовній заяві та просить задовольнити. Крім того, додала, що інших спадкоємців першої черги за законом, окрім позивача, немає. Спадкодавцем заповіт не складався.

В судове засідання представник відповідача - Бронгалівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи. Крім того, визнання ним позову та прохання про розгляд справи у його відсутності викладено у адресованій суду письмовій заяві, яка долучена до матеріалів справи.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, дійшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

В силу ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Положенням ч.1 ст.1225 ЦК України визначено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно ч.1 ст.1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Відповідно до ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

У відповідності із ч.ч.1, 3 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 року в сім`ї: матері ОСОБА_4 , що вбачається із свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 25 грудня 2015 року.

Мати позивача 04 серпня 1979 року одружилась із ОСОБА_5 у зв`язку з чим змінила прізвище із дошлюбного Прачук на прізвище чоловіка ОСОБА_6 , що підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища, сформованого 15 червня 2017 року та наданого Підгаєцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

Матері позивача - ОСОБА_3 належала земельна ділянка плошею 2,55 га., кадастровий номер НОМЕР_1 , яка розташована на території Бронгалівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що видно із державного акта на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3 від 06 грудня 2005 року та витяга із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки від 13 березня 2019 року сформованого відділом у Підгаєцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області.

Мати позивача ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 від 25 травня 2017 року, виданим Підгаєцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

Позивач прийняв спадщину після смерті своєї матері, що виразилось у постійному проживанні разом із нею на час відкриття спадщини і протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не заявив про відмову від неї, що також підтверджується довідкою виданою виконавчим комітетом Бронгалівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№564 від 19 вересня 2018 року.

Позивач звертався до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину після смерті своєї матері, однак в цьому йому було відмовлено у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів, що вбачається із письмової відмови в.о. державного нотаріуса Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№217/01-16 від 18 березня 2019 року.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати слід покласти на позивача в межах ним понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 263, 265 ЦПК України, ст.ст. 1258 ч.1, 1261, 1268 - 1270 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 від імені та в інтересах якого діє ОСОБА_2 до Бронгалівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно за законом, у вигляді земельної ділянки плошею 2,55 га., кадастровий номер НОМЕР_1 , яка розташована на території Бронгалівської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3 від 06 грудня 2005 року належало ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Судові витрати покласти на позивача в межах ним понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 .

Представник позивача: ОСОБА_2 , а/с 1037 АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_6 .

Відповідач: Бронгалівська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, місцезнаходження: с. Бронгалівка, код ЄДРПОУ 14052897.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення08.05.2019
Оприлюднено09.05.2019
Номер документу81610583
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —605/65/19

Рішення від 08.05.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 10.04.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 25.03.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 13.02.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні