Ухвала
від 26.04.2019 по справі 219/4405/19
АРТЕМІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 219/4405/19

1-кс/219/1384/2019

24 квітня 2019року м. Бахмут Донецької області

Слідчий суддя Артемівського міськрайонного суду Донецької області Погрібна Н.М., за участю секретаря судового засідання Мирошниченко О.Л., прокурора - Сматченко А.Д., слідчої Гриньової О.В., захисника Степанченко А.С., підозрюваного - ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Бахмуті Донецької області клопотання слідчої Бахмутського відділу поліції ГУ НП в Донецькій області Гриньової О.В., погодженого з прокурором Артемівської місцевої прокуратури Донецької області Сматченко А.Д., про обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання щодо підозрюваного

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Парасковіївка Артемівського району Донецької області, українця, громадянина України, маючого вищу освіту, офіційно не працюючого, одруженого, не судимого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1

у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.364-1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Органом досудового розслідування 28.03.2019року внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019051610000023 про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364-1 КК України.

За згаданими відомостями, на підставі протоколу загальних зборів ТОВ ТІМ КОНСТРАКШН № 1 від 17.12.2013 ОСОБА_1 призначено директором ТОВ ТІМ КОНСТРАКШН .

Відповідно до Статуту ТОВ ТІМ КОНСТРАКШН , затвердженого загальними зборами учасників ТОВ ТІМ КОНСТРАКШН (протокол № 1/2016 від 08.02.2016):

Товариство в своїй діяльності керується чинним законодавством України, що регулює діяльність підприємств та господарських товариств тощо, Цивільним кодексом України та цим Статутом (п. 2.1 статті 2 Юридичний статус товариства ).

Товариство набуває прав юридичної особи з дня його державної реєстрації, яка здійснюється відповідно до законодавства України (п. 2.3 статті 2 Юридичний статус товариства ).

Основними видами діяльності товариства у галузі будівництва та виробництва є: організація будівництва об`єктів нерухомості, підготовка будівельних ділянок; будівництво будівель (роботи з будівництва, оновлення та ремонту); проектно-пошукові, проектно-конструкторські роботи, науково-технічні дослідження та розробки, виконання інженерно-пошукових та проектних робіт для об`єктів цивільного та промислового будівництва, міського господарства; проектні роботи: розроблення містобудівної документації, архітектурне проектування, будівельне проектування та конструювання, проектування інженерних мереж і систем, розроблення спеціальних розділів проектів, технологічне проектування, експертиза проектної документації; інжинірингові роботи у будівництві: функції генерального розробника і генерального підрядчика; обстеження будівель, споруд і мереж, контроль якості виконуваних робіт (п. 3.1 статті 3 Мета і предмет діяльності товариства ).

Керівництво поточною діяльністю Товариства здійснює Директор, що обирається зборами Учасників. Директор товариства: здійснює оперативне керівництво всією поточною

діяльністю Товариства; розпоряджається майном Товариства; без доручення діє від імені Товариства; представляє інтереси Товариства у взаєминах з іншими підприємствами, організаціями, державними органами, громадянами, іноземними юридичними і фізичними особами; від імені Товариства укладає договори, що стосуються діяльності Товариства; вирішує інші питання, що не віднесені до компетенції зборів учасників цим Статутом і чинним законодавством України (п. 7.13 статті 7 Органи управління товариством ).

Відомості про державну реєстрацію ТОВ ТІМ КОНСТРАКШН внесені до Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 18.12.2013 державним реєстратором відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Подільського району реєстраційної служби Головного управління юстиції у місті Києві за №10711020000031519.

ТОВ ТІМ КОНСТРАКШН розташоване за адресою: 02002, м. Київ, Дніпровський район, вул. Євгена Сверстюка, будинок 21, офіс 71, код ЄДРПОУ 39027344.

Таким чином, ОСОБА_1 , займаючи посаду директора ТОВ ТІМ КОНСТРАКШ , постійно виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські обов`язки, відповідно до ч. 3 ст. 18 Кримінального кодексу України, був службовою особою вказаного підприємства.

Відповідно до рішення Званівської сільської ради від 18.05.2017 №7/20-118 Про використання коштів субвенції обласного бюджету Званівській сільській раді у 2017 році (з урахуванням змін, внесених рішенням Званівської сільської ради від 31.07.2017 №7/22-134), одержувачем бюджетних коштів, направлених на виконання заходу Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області , у тому числі розробка проектно-кошторисної документації, у сумі 6 723 800 грн., визначено Бахмутське районне комунальне підприємство Управління архітектури, будівництва та комунального господарства . Функції замовника по вищевказаному об`єкту передано Бахмутському районному комунальному підприємству Управління архітектури, будівництва та комунального господарства .

25.09.2017 між Бахмутським районним комунальним підприємством Управління архітектури, будівництва та комунального господарства , в особі директора ОСОБА_2 , та Товариством з обмеженою відповідальністю ТІМ КОНСТРАКШН , в особі директора ОСОБА_1 , укладено договір № 01 на проведення проектних та пошукових робіт по об`єкту Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області (далі - Договір). Вартість робіт, згідно з п. 2.1 Договору, становить 1 497 875,74 грн.

Згідно з графіком виконання проектних робіт на об`єкті: Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області (додаток №3 до договору №01 від 25.09.2017), роботи за вищевказаним договором мають бути виконані до кінця листопада 2017 року.

Відповідно до п. 4.2 Договору, Підрядник зобов`язаний: виконувати роботи відповідно до вихідних даних для проведення проектування та згідно з Договором; погоджувати готову проектно-кошторисну документацію із Замовником, а в разі необхідності- також з уповноваженими органами державної влади та органами місцевого самоврядування; передати Замовникові готову проектно-кошторисну документацію та результати пошукових робіт; не передавати без згоди Замовника проектно-кошторисну документацію іншим особам; гарантувати Замовникові відсутність у інших осіб права перешкодити або обмежити виконання робіт на основі підготовленої за Договором проектно-кошторисної документації.

Згідно з п. 4.3 Договору, зміст, термін виконання і передачі Замовнику основних етапів робіт визначається Календарним графіком виконання робіт (додаток до Договору №3), що є невід`ємною частиною даного Договору.

У п. 5.1 Договору зазначено, що терміном завершення робіт Підрядником вважається дата прийняття Замовником готової проектно-кошторисної документації згідно з актом приймання-передачі виконаних робіт в обсязі, передбаченому ДБН А.2.2-3-2014 та Завдання для проектування та виконання пошукових робіт (додаток до Договору №2).

Відповідно до п. 5.2 Договору, здавання оформленої та погодженої в установленому порядку проектно-кошторисної документації здійснюється згідно з актом приймання-передачі виконаних робіт, який підписується сторонами, що уклали цей Договір.

Згідно з п. 5.3 Договору, Замовник протягом 5 робочих днів з дня одержання акту приймання-передачі виконаних робіт зобов`язаний передати підряднику оформлений акт або обґрунтовану відмову від прийняття робіт з посиланням на невиконані пункти договору.

У п. 5.7 Договору зазначено, якщо в процесі виконання роботи з`ясується неминучість отримання негативного результату або недоцільність подальшого проведення роботи, Підрядник зобов`язаний припинити її та письмово повідомити про це Замовника у 5-денний термін після припинення робіт. У цьому випадку Сторони зобов`язані у 5-денний термін розглянути питання про доцільність і напрямки продовження робіт або розірвання Договору.

За невиконання або неналежне виконання обов`язків, передбачених цим Договором, Сторони відповідають відповідно до чинного законодавства України (п. 6. 1 Договору).

У пункті 8.1 Договору зазначено, що Договір набирає чинності з дати його підписання та діє до 31.12.2017 року або повного виконання Сторонами договірних обов`язків, в залежності від того, яка з вказаних подій настане раніше.

Розпорядженням сільського голови Званівської сільської ради від 25.09.2017 №24 Бахмутському районному комунальному підприємству Управління архітектури, будівництва та комунального господарства надано дозвіл на попередню оплату у 2017 році на будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області, в т.ч. виготовлення проектно-кошторисної документації, в розмірі 30% терміном до трьох місяців. Організаційне виконання даного розпорядження покладено на директора Бахмутського районного комунального підприємства Управління архітектури, будівництва та комунального господарства ОСОБА_2 .

26.10.2017, згідно з Розподілом виділених бюджетних асигнувань Званівської сільської ради від 26.10.2017 №12, з рахунку № НОМЕР_1 перераховано кошти на рахунок НОМЕР_2 , відкритий на ім`я Бахмутського районного комунального підприємства Управління архітектури, будівництва та комунального господарства у сумі 6 723 800,00 грн.

Відповідно до п. 2.2 Договору, перед початком робіт Підряднику здійснюється попередня оплата для виконання проектних робіт у розмірі 30% від загального обсягу робіт, згідно постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.2014 №117 Про здійснення попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти , в сумі 449 362,72 грн., в т.ч. ПДВ - 74 893,79 грн.

31.10.2017 з розрахункового рахунку № НОМЕР_2 , відкритого на Бахмутське районне комунальне підприємство Управління архітектури, будівництва та комунального господарства в ГУ ДКСУ у Донецькій області, здійснено попередню оплату на розрахунковий рахунок №26001455013148, відкритий на Товариство з обмеженою відповідальністю ТІМ КОНСТРАКШН , в сумі 449 362,72 грн. (платіжне доручення №1 від 30.10.2017).

Відповідно до п. 2.3 Договору, остаточна оплата робіт проводиться протягом 10 банківських днів після підписання акту виконаних робіт, а також після отримання позитивного експертного звіту.

Пунктом 6 Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 № 560, передбачено, що метою проведення експертизи проектів будівництва (далі - експертиза) є визначення якості проектних рішень шляхом виявлення відхилень від вимог до міцності, надійності та довговічності будинків і споруд, їх експлуатаційної безпеки та інженерного забезпечення, у тому числі щодо додержання нормативів з питань створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, санітарного і епідеміологічного благополуччя населення, охорони праці, екології, пожежної, техногенної, ядерної та радіаційної безпеки, енергозбереження, кошторисної частини проекту будівництва. Експертиза є завершальним етапом розроблення проектів будівництва.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в період з 25.09.2017 по 26.12.2017 у свій робочий час (більш точну дату та час під час досудового розслідування встановити не виявилось можливим) ОСОБА_1 , займаючи посаду директора ТОВ ТІМ КОНСТРАКШН , будучи службовою особою юридичної особи приватного права, знаходячись у місті Бахмут Донецької області (більш точне місце під час досудового розслідування встановити не виявилось можливим), діючи умисно, зловживаючи повноваженнями, керуючись корисливим мотивом, реалізуючи свій злочинний намір, спрямований на одержання неправомірної вигоди для ТОВ ТІМ КОНСТРАКШН шляхом неправомірного підтвердження використання та освоєння попередньої оплати ТОВ ТІМ КОНСТРАКШН у вигляді бюджетних коштів на суму 449 362,72 грн. та з метою подальшого отримання остаточної оплати за договором № 01 від 25.09.2017 на проведення проектних та пошукових робіт по об`єкту Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області у сумі 1 048 513,02 грн., за фактичної відсутності позитивного експертного звіту, який є обов`язковим, діючи всупереч інтересам даної юридичної особи, що виразилось у порушенні норм законодавства України та договору, а саме пункту 6 Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 № 560, та п. 2.3 договору №01 від 25.09.2017 на проведення проектних та пошукових робіт по об`єкту Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області , підписав акт №01 від 18.12.2017 здачі-прийняття виконаних робіт за вищевказаним договором на проведення проектних та пошукових робіт по об`єкту Будівництво дошкільного навчального закладу Званівської сільської ради в селі Званівка Бахмутського району Донецької області , тим самим підтвердив виконання у повному обсязі робіт за договором на загальну суму 1 497 875,74 грн., які фактично виконані не були, що стало підставою для отримання ТОВ ТІМ КОНСТРАКШН остаточної оплати за Договором.

Далі, 26.12.2017 на розрахунковий рахунок НОМЕР_3 , відкритий на ТОВ ТІМ КОНСТРАКШН з розрахункового рахунку НОМЕР_2 , відкритого на ім`я Бахмутського районного комунального підприємства Управління архітектури, будівництва та комунального господарства , перераховано остаточну оплату робіт за договором №01 від 25.09.2017 за рахунок бюджетних коштів Званівської сільської ради через казначейську службу у сумі 1 048 513,02 грн. (платіжне доручення №2 від 22.12.2017).

Отже, вказаними протиправними діями ОСОБА_1 спричинено шкоду інтересам Держави в особі Званівської сільської ради Бахмутського району Донецької області (код ЄДРПОУ 04341074) на загальну суму 1 497 875,74 грн., що в 250 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є тяжкими наслідками.

Вислухавши сліду та прокурора, які підтримали клопотання, підозрюваного та захисника, які проти обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання не заперечували, дослідивши матеріали клопотання про застосування запобіжного заходу, слідчий суддя приходить до висновку про наявність обставин, передбачених ч.1 ст.194 КПК України, які обумовлюють застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно ОСОБА_1

Вирішуючи питання про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно підозрюваного, слідчий суддя враховує вимоги п. п. 3 і 4 ст. 5 Конвенції про захист прав людини та практику Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою. При цьому, ризик переховування обвинуваченого від правосуддя не може оцінюватися виключно на підставі суворості можливого судового рішення, а це слід робити з урахуванням низки відповідних фактів, які можуть підтверджувати існування такого ризику, або свідчити про такий його незначний ступінь, який не може служити підставою для запобіжного ув`язнення.

Згідно зі змістом ст. ст. 131-132 КПК України запобіжні заходи є заходами забезпечення кримінального провадження і застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду.

Згідно ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків.

Особисте зобов`язання полягає у покладенні на підозрюваного, обвинуваченого зобов`язання виконувати покладені на нього слідчим суддею, судом обов`язки, передбачені ст. 194 КПК України.

Враховуючи, що ОСОБА_1 не має стійких соціальних зв`язків, офіційно ніде не працює, та має реальну можливість виїхати за межі території обслуговування Бахмутського ВП ГУ НП в Донецькій області, у т.ч. на територію, непідконтрольну українській владі, а тому слідчий суддя вважає, що відносно ОСОБА_1 слід обрати запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання, поклавши на нього обов`язки, передбачені ч.5 ст.194 КПК України, які повинні забезпечити виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків та запобігти спробам вчинення ОСОБА_1 інших кримінальних правопорушень.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.176-179,184,193-196,309 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Обрати запобіжний захід підозрюваному ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вигляді особистого зобов`язання.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_1 на протязі 2 місяців з дня постановлення даної ухвали наступні зобов`язання:

1) за першою вимогою являтися до слідчого Бахмутського ВП ГУ НП в Донецькій області Гриньовой О.В., прокурора та/або суду;

2) не відлучатися із с. Парасковіївка Бахмутського району Донецької області, без згоди слідчого та суду;

3) повідомляти слідчого, прокурора суд про зміну свого місця проживання;

Попередити підозрюваного ОСОБА_1 , що в разі невиконання покладених на нього обов`язків, до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Контроль за виконанням особистого зобов`язання покласти на слідчого, у провадженні якого перебуває кримінальне провадження.

Ухвала щодо застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ознайомити та вручити підозрюваному ОСОБА_1 під розпис копію ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді та включені до апеляційної скарги на судове рішення.

суддя Н.М.Погрібна

Дата ухвалення рішення26.04.2019
Оприлюднено10.05.2019
Номер документу81620260
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —219/4405/19

Ухвала від 26.04.2019

Кримінальне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Погрібна Н. М.

Ухвала від 24.04.2019

Кримінальне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Погрібна Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні