Рішення
від 25.04.2019 по справі 363/1787/18
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

25.04.2019 Справа № 363/1787/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2019 року Вишгородський районний суд Київської області в складі:

головуючого - судді Чіркова Г.Є.,

при секретарі Гавриленко Ю.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вишгороді цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Литвинівської сільської ради Київської області Вишгородського району, про визнання права власності на спадкове майно за законом,

встановив:

позивач звернулася до суду з даним позовом, посилаючись на факт прийняття спадщини на нерухоме майно, а саме: житловий будинок АДРЕСА_1 , після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 . В зв`язку з тим, що за життя спадкодавець не оформив правоустановчі документи спадкове майно порушує питання про визнання за нею права власності на це майно в порядку спадкування за законом.

Позивач подала заяву про розгляд справи за її відсутності, просила про задоволення позову з викладених у ньому підстав.

Представник відповідача подав заяву про розгляд справи за їх відсутності, проти задоволення позову не заперечив.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного.

Як убачається з матеріалів справи, після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_3 відкрилася спадщина на житловий будинок АДРЕСА_1 .

Згідно договору купівлі-продажу від 11 грудня 1985 року ОСОБА_3 придбав належний ОСОБА_4 житловий будинок, що знаходиться в с. Лісовичі і розташований на присадибній земельній ділянці р-пу Димерський .

Належність цього майна померлому стверджується даними будинкової книги, з якої вбачається, що померлий був головою господарства згаданого будинку та його єдиним володільцем.

Рішенням виконавчого комітету Вишгородської районної ради народних депутатів від 12 грудня 1988 року Про надання свідоцтва на перебудову індивідуального житлового будинку надано дозвіл ОСОБА_3 на перебудову спірного будинку.

Як вбачається з технічного паспорту, вказаний житловий будинок побудований в 1985 році. Біля вказаного домоволодіння збудовані й погосподарські споруди: сарай Б , сарай В , сарай Г , погріб Д сарай Е , навіс Є , огорожу №1-4 , тротуар ІІ .

Технічний паспорт на будинок АДРЕСА_1 області виготовлено КП Вишгородським БТІ станом на 16 лютого 2018 року на ім`я ОСОБА_1

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на житловий будинок АДРЕСА_1 .

ОСОБА_2 постійно проживав і був зареєстрований в спірному будинку разом із спадкодавцем ОСОБА_3 з 15 червня 1990 року по день смерті та прийняв спадщину.

Зазначене підтверджується довідкою Литвинівської сільської ради Вишгородського району, Київської області № 805/02-33 від 20 листопада 2017 року. З якої вбачається, що на момент смерті ОСОБА_3 в будинку були зареєстровані та проживали ОСОБА_6 , ОСОБА_1 , ОСОБА_2 Заповіт від імені ОСОБА_3 Литвинівською сільською радою не посвідчувався.

ОСОБА_2 за життя не оформив правовстановлюючі документи після смерті батька ОСОБА_3 на успадковане майно й за життя виникле право на нього не зареєстрував.

З листа Київського обласного державного архіву № 535/01-17 від 07 березня 2019 року спадкова справа після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_3 не заводилась.

Відповідно до довідки Литвинівської сільської ради Вишгородського району, Київської області № 252 від 15 квітня 2018 року ОСОБА_6 дійсно проживала та була зареєстрований за вищевказаною адресою з 08 лютого 1986 року по день смерті. На момент смерті ОСОБА_6 в будинку були зареєстрований та проживав ОСОБА_2 Заповіт від імені ОСОБА_6 Литвинівською сільською радою не посвідчувався.

Відповідно до довідки КП Вишгородське БТІ № 184 від 01 березня 2018 року, право власності на житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 в КП Вишгородське БТІ , станом на 31 грудня 2012 року за померлим ОСОБА_3 чи іншою особою не зареєстровано.

З інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 19 вересня 2018 року відомості щодо будинку АДРЕСА_1 відсутні.

З повідомлення про надання інформації Литвинівської сільської ради, Вишгородського району, Київської області № 251/02-31 від 22.10.2018 року вбачається, що дублікат договору купівлі-продажу житлового будинку дійсно посвідчувався секретарем виконавчого комітету Литвинівської сільської ради 17 серпня 2018 року, про що внесено відповідний запис до Книги Реєстру для реєстрації нотаріальних дій за № 44. Оригінал договору посвідчувався та вносився до журналу нотаріальних дій за 1985 рік.

Зазначене підтверджується також витягом з журналу нотаріальних дій за 1985 рік.

З свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 10 липня 1969 року батьками ОСОБА_2 є ОСОБА_3 та ОСОБА_6 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть.

Згідно довідки Литвинівської сільської ради Вишгородського району, Київської області № 745 від 23 жовтня 2017 року ОСОБА_2 дійсно проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 з 15 червня 1990 року по день смерті. На момент смерті ОСОБА_2 був зареєстрований один. Заповіт від його імені Литвинівською сільською радою не посвідчувався.

Відповідно до довідки виконавчого комітету Литвинівської сільської ради Вишгородського району Київської області № 50 від 16 лютого 2009 року ОСОБА_1 проживала будинку АДРЕСА_1 без реєстрації з січня 2009 року.

З свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 22 лютого 1972 року батьками ОСОБА_1 є ОСОБА_3 та ОСОБА_6 .

Згідно свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_6 ОСОБА_1 змінила своє прізвище на ОСОБА_1 .

Встановлено, що ОСОБА_2 є братом позивачки.

Позивачка у встановлений ст. 1270 ЦК України строк подала до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини відповідно до вимог ст. 1269 ЦК України.

Інших спадкоємців по справі не має, що підтверджується матеріалами спадкової справи № 986 від 21 вересня 2004 року після померлого ОСОБА_2

Згідно постанови Вишгородської районної нотаріальної контори в Київській області від 11 травня 2018 року видача свідоцтва про право власності на спадщину є неможливою в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно у померлого спадкодавця

Відповідно до вимог ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутись до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно, тобто зміна власника майна, що підлягає державній реєстрації, неможлива без перереєстрації права власності. Тому свідоцтво про право на спадщину є обов`язковим, коли об`єктом спадкування є нерухоме майно, що підлягає обов`язковій державній реєстрації.

Право власності на нерухоме майно виникає у спадкоємця лише з моменту державної реєстрації цього майна (ч. 2 ст. 1299 ЦК України).

Право власності на нерухоме майно може бути оформлене на ім`я особи, яка померла у разі наявності документів, які б підтвердили право власності на майно цієї особи. У випадку відсутності таких документів порушене питання вирішується у судовому порядку.

Згідно ст. 1216 ЦК України спадкування є перехід прав і обов`язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок його смерті.

Згідно ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до вимог ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутись до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно, тобто зміна власника майна, що підлягає державній реєстрації, неможлива без перереєстрації права власності. Тому свідоцтво про право на спадщину є обов`язковим, коли об`єктом спадкування є нерухоме майно, що підлягає обов`язковій державній реєстрації.

Відповідно до ст. 1299 ЦК України якщо у складі спадщини, яку прийняв спадкоємець, є нерухоме майно, спадкоємець зобов`язаний зареєструвати право на спадщину в органах, які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна (стаття 182 цього Кодексу).

Право власності на нерухоме майно виникає у спадкоємця лише з моменту державної реєстрації цього майна.

Відповідно до роз`яснень даних у п. 23 постанови Пленуму ВСУ Про судову практику у справах про спадкування № 7 від 30.05.2008 р., свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

За позивачкою слід визнати право власності на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , який належав за життя ОСОБА_3 , а після смерті успадкований ОСОБА_2 , але не оформлено у встановленому законом порядку.

Оскільки померлий ОСОБА_2 не оформив правовстановлюючі документи на успадковане після смерті батька ОСОБА_3 й за життя виникле в неї право на нього не зареєстрував, зазначене перешкоджає позивачці здійсненню права спадкування на нього і отриманню свідоцтва про право на спадщину.

Таким чином спадкодавець набув право власності на спадкове майно шляхом отримання його в спадщину після смерті батька на підставі свідоцтва про право власності на спадщину за законом.

Вирішуючи цю справу, суд виходить з того, що в порядку спадкування за законом позивачка набула право власності на вказане спадкове майно, яке належало її брату, який помер і його не оформив, а тому це перешкоджає видачі свідоцтва про право власності на спадщину.

Питання визначення належності цього майна має вирішуватись у судовому порядку, оскільки рішення суду буде правовстановлюючим документом для оформлення права на це майно.

Таким чином, заявлене позивачем право підлягає визнанню, а пред`явлений позов - задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись статтями 259, 265, 268 ЦПК України,

вирішив:

позовну заяву задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 право власності на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Повне судове рішення складено 10 травня 2019 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складання повного рішення шляхом подання в зазначений строк апеляційної скарги через Вишгородський районний суд Київської області.

Позивачка: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , паспорт серії НОМЕР_5 виданий Вишгородським РВ ГУ МВС України в Київській області 09 грудня 2011 року, проживає за адресою: АДРЕСА_5 .

Відповідач: Литвинівської сільської ради Київської області Вишгородського району, код ЄДРПОУ 04359583, знаходиться за адресою: Київська область, Вишгородський район, с. Литвинівка, вул. Тараса Шевченка, 1.

Суддя

СудВишгородський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення25.04.2019
Оприлюднено10.05.2019
Номер документу81622551
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —363/1787/18

Рішення від 25.04.2019

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Рішення від 25.04.2019

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Ухвала від 18.01.2019

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Ухвала від 15.08.2018

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Ухвала від 15.05.2018

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні