Ухвала
від 08.05.2019 по справі 352/850/19
ТИСМЕНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 352/850/19

Провадження № 1-кс/352/298/19

У Х В А Л А

08 травня 2019 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Тисменицького районного суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю скаржника ОСОБА_2 , секретаря ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду скаргу ОСОБА_2 у порядку ст.303 КПК України,

в с т а н о в и в :

Скаржник ОСОБА_2 23.04.2019 р. звернувся в суд зі скаргою в порядку ст.303 КПК України, у якій просив: 1) зобов`язати заступника начальника Тисменицького ВП ГУНП в Івано-Франківській області внести до ЄРДР відомості про злочин на підставі його заяви від 19.04.2019 р. та розпочати досудове розслідування; 2) визнати його потерпілим у даному кримінальному провадженні.

Скаргу обґрунтовував тим, що 19.04.2019 р. він подав у Тисменицький ВП ГУНП в Івано-Франківській області заяву про злочин щодо фальсифікації документів на земельну ділянку приватним підприємцем ОСОБА_4 , який займається виготовленням технічної документації на земельні ділянки, та суміжником ОСОБА_2 по земельній ділянці ОСОБА_5 . У заяві мова йде про те, що ПП ОСОБА_4 , який проживає по АДРЕСА_1 , здійснює свою ліцензовану діяльність в офісі у м. Тисмениця, оформив у 2017 р. технічну документацію на земельну ділянку ОСОБА_5 без підпису суміжного землекористувача, сфальсифікувавши дані про те, що суміжна земельна ділянка належить ОСОБА_6 , який помер. У той час, коли суміжна земельна ділянка з кадастровим номером 2610192001:02:002:0017 для індивідуального садівництва у СГТ «Керамік» в с. Крихівці Івано-Франківської міської ради належить ОСОБА_2 на підставі нотаріально посвідченого договору дарування від 30.08.2016 р. Право власності скаржника на цю земельну ділянку 30.08.2016 р. зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, відомості про нього як про власника даної земельної ділянки внесено до Державного земельного кадастру. Вказані обставини свідчать про підробку документів на земельну ділянку суміжника ОСОБА_5 . Всупереч положенням ст.214 КПК України начальник Тисменицького ВП ГУНП в Івано-Франківській області не вніс його заяву про злочин до ЄРДР, а передав її для перевірки і прийняття рішення як заяву без ознак злочину.

Скаржник у судовому засіданні скаргу підтримав і просив її задовольнити.

Представник Тисменицького ВП ГУНП в Івано-Франківській області у судове засідання не з`явився, про час і місце судового засідання повідомлений належним чином.

Дослідивши матеріали скарги, надані скаржником копії документів, приходжу до висновку, що скарга підлягає до часткового задоволення, виходячи з наступного.

Встановлено, що ОСОБА_2 19.04.2019 р. подав у Тисменицький ВП ГУНП в Івано-Франківській області заяву про злочин, а саме підробку документів на земельну ділянку приватним підприємцем ОСОБА_4 , який займається виготовленням технічної документації на земельні ділянки, та суміжником ОСОБА_2 по земельній ділянці ОСОБА_5 .

Згідно заяви ПП ОСОБА_4 , який проживає по АДРЕСА_1 , здійснює свою ліцензовану діяльність в офісі у м. Тисмениця, у 2017 р. оформив технічну документацію на земельну ділянку ОСОБА_5 без підпису суміжного землекористувача, сфальсифікувавши дані про те, що суміжна земельна ділянка належить ОСОБА_6 , який помер. У той час, коли суміжна земельна ділянка з кадастровим номером 2610192001:02:002:0017 для індивідуального садівництва у СГТ «Керамік» в с. Крихівці Івано-Франківської міської ради належить ОСОБА_2 на підставі нотаріально посвідченого договору дарування від 30.08.2016 р. Право власності скаржника на цю земельну ділянку 30.08.2016 р. зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, відомості про нього як про власника даної земельної ділянки внесено до Державного земельного кадастру.

Відповідно до вимог ч.1 ст.214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Згідно ч.4 ст.214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

У порушеннявказаних вимогвідомості заяви ОСОБА_7 про злочин не внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а направлено для перевірки і прийняття рішення у порядку Закону України «Про звернення громадян».

З огляду на викладене приходжу до висновку про обґрунтованість скарги у частині зобов`язання заступника начальника Тисменицького ВП ГУНП в Івано-Франківській області внести до ЄРДР відомості про злочин на підставі заяви від 19.04.2019 р. та розпочати досудове розслідування.

Згідно вимог ч.ч. 1, 2 ст.55 КПК України потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди. Права і обов`язки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого.

З урахуванням вказаних вимог, з огляду на те, що у заяві від 19.04.2019 р. мова йде за підробку документів на земельну ділянку, яка межує з належною ОСОБА_2 на праві власності земельною ділянкою, вважаю передчасною вимогу скарги про визнання останнього потерпілим.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 303, 307 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в :

Скаргу задовольнити частково.

Зобов`язати заступниканачальника начальника СВТисменицького ВПГУНП вІвано-Франківськійобласті внестивідомості прозлочин доЄдиного реєструдосудових розслідуваньна підставізаяви ОСОБА_2 від 19.04.2019р.,розпочати досудоверозслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудТисменицький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення08.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81628340
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора

Судовий реєстр по справі —352/850/19

Ухвала від 08.05.2019

Кримінальне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Хоминець М. М.

Ухвала від 23.04.2019

Кримінальне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Хоминець М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні