Рішення
від 10.05.2019 по справі 397/592/19
ОЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія

Справа № 397/592/19

н/п : 2/397/247/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.05.2019 року. Олександрівський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого - судді: Мирошниченка Д.В.,

за участю: секретаря судового засідання: Петренко Л.О.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду смт. Олександрівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області про визнання права на земельну частку (пай), -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду з позовом в якому просить визнати за нею право на земельну частку (пай) НОМЕР_1 , площею 3,01 га, що встановлений для члена колективного сільськогосподарського підприємства Україна на території Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області.

В обґрунтування позовної заяви зазначила, що померла її свекруха ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилася спадщина на вищевказану земельну частку (пай), так як її чоловік ОСОБА_3 , який був сином ОСОБА_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , тобто після відкриття спадщини, не встигнувши її оформити. Оскільки, на день смерті матері він був з нею зареєстрований, фактично вступив в управління її майном та вважається таким, що спадщину прийняв, у відповідності до ЦК Української РСР. Вона являється спадкоємцем за законом на спадкове майно, яке залишилося після смерті її чоловіка ОСОБА_3

Звернувшись до нотаріальної контори про видачу свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_3 , отримала відмову у зв?язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу.

Позивач та її представник у підготовче судове засідання не з`явилися, надали заяви про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримали в повному обсязі та просили їх задовольнити (а.с. 34, 51).

Представник відповідача упідготовче судове засідання не з`явилася, надала заяву в якій просила розглянути справу без її участі, проти задоволення позовних вимог не заперечила (а.с. 50).

Згідно ч. 3 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України), за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийняті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Дослідивши матеріали позовної заяви, враховуючи клопотання представника відповідача про те, що не заперечує проти задоволення вимог позивача, таке визнання не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд вважає за можливе розглянути дану цивільну справу у підготовчому судовому засіданні, за наслідками чого винести рішення про задоволення позовних вимог.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , являється матір`ю ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 9, 11).

Згідно свідоцтва про шлюб серія НОМЕР_2 ОСОБА_4 уклала шлюб та змінила прізвище на ОСОБА_5 (а.с. 8).

Згідно довідки, виданої Олександрівською селищною радою Олександрівського району Кіровоградської області, ОСОБА_3 був зареєстрований по АДРЕСА_1 з 26.02.1997 року по день смерті. Разом з ним зареєстрована та проживала його дружина ОСОБА_1 , проживає по даний час (а.с. 31).

Згідно витягу зі Спадкового реєстру від 26.10.2018 року встановлено, що інформація про заведення спадкової справи після смерті ОСОБА_2 відсутня (а.с. 13).

З Витягу зі Спадкового реєстру заповітів встановлено, що інформація про посвідчення заповіту після смерті ОСОБА_2 та ОСОБА_3 відсутня (а.с. 12, 14).

Згідно витягу зі Спадкового реєстру від 26.10.2018 року встановлено, що після смерті ОСОБА_3 заведено спадкову справу (а.с. 15)

З вищевикладеного вбачається, що після смерті ОСОБА_3 , її спадкоємцем за законом є позивач ОСОБА_1

Листом приватного нотаріуса Олександрівського районного нотаріального округу Ковтуном В.О. від 26.10.2018 року, відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, на земельну частку (пай), що знаходиться на території Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області, після смерті ОСОБА_3 (а.с. 16).

Відповідно до архівних довідок, виданих Олександрівською селищною радою Олександрівського району Кіровоградської області, надано відомості про встановлений мінімум вихододнів для колгоспників, відпрацьовані вихододні, отримане зерно та про заробітну плату ОСОБА_2 (а.с. 24-25).

Згідно виписок з трудових книжок, ОСОБА_2 з 26.11.1945 року прийнятий на посаду тракториста в Красносільську МТС, а з 15.03.1996 року прийнятий на посаду різноробочою в колгосп Аврора (а.с. 22-23).

Згідно протоколу № 32 від 28.05.1996 року встановлено, що ОСОБА_2 працювала в колгоспі Аврора з квітня 1930 року по серпень 1941 року та з січня 1944 року по грудень1954 року (а.с. 18-19).

Згідно виписки з протоколу засідання комісії № 621 від 11.07.1965 року, ОСОБА_2 відправлено на пенсію по старості (а.с. 20-21).

З довідки, виданої Державним архівом Кіровоградської області встановлено, що у документах архівного фонду Колгосп Іскра Олександрівської селищної ради Олександрівського району Кіровоградської області у протоколах загальних зборів членів колгоспу за 1974, 1984 роки рішенням загальних зборів колгоспників об`єднано колгосп Іскра Олександрівської селищної ради з колгоспом Аврора Соснівської сільської ради в одне господарство, надано назву об`єднаному колгоспу- Іскра з центром в селищі Олександрівка Олександрівського району Кіровоградської області, рішенням загальних зборів колгоспників проведено розукрупнення колгоспу Іскра Олександрівської селищної ради та утворено колгосп Україна з центром в с. Соснівка Соснівської сільської ради (а.с. 26-27).

Із наданого списку громадян-членів КСП Україна встановлено, що ОСОБА_2 внесена до даного списку під № 331 від 19.02.1996 року, але викреслена та проставлена відмітка померла (а.с. 29).

Згідно листа відділу в Олександрівському районі Головного управління Держгеокадастру у кіровоградській області № 760/101-18 від 19.09.2018 року відповідно до записів Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) КСП Україна Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області сертифікат на ім`я ОСОБА_2 та державний акт не виготовлявся та не реєструвався (а.с. 28).

Згідно Указу Президента України від 8 серпня 1995 року Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям , право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Зі змісту наведеного вбачається, що особа набуває права на земельну частку (пай) у разі, якщо на момент одержання колективним сільськогосподарським підприємством акта на право колективної власності на землю вона працювала в цьому підприємстві, була його членом та включена до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Тобто, таке право виникає у члена КСП з моменту одержання цим підприємством (товариством, кооперативом) державного акта на право колективної власності на землю.

Таким чином, право на одержання земельної частки (паю) у членів КСП виникає не з часу внесення членів КСП до списків, доданих до державного акта на право колективної власності на землю, перевірки, уточнення і затвердження цих списків, а з моменту передачі державного акта про право колективної власності на землю конкретному КСП, членом якого він є.

Отже, право на земельну частку (пай) особа набуває за наявності трьох умов:

- перебування в членах колективного сільськогосподарського підприємства;

- отримання цим підприємством державного акта на право колективної власності на землю;

- включення особи до списку, доданого до цього акта.

З огляду на вищевикладене, суд приходить до висновку, що ОСОБА_2 перебувала у трудових відносинах з колгоспом Аврора , колгоспом Іскра та КСП Україна , а також являлася, згідно з вищезазначеною випискою з протоколу, членом колгоспу Аврора .

Таким чином, ОСОБА_2 на момент смерті, була власником сертифікату земельної частки (пай) по КСП Україна на території Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області, але даний сертифікат не виготовлявся та не реєструвався.

Відносини спадкування регулюються правилами ЦК України, якщо спадщина відкрилась не раніше 1 січня 2004 року. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила ЦК Української РСР 1963 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 524 ЦК Української РСР, спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Згідно ст. 525 ЦК Української РСР, часом відкриття спадщини визначається день смерті спадкодавця.

Згідно ч. 1 ст. 548 ЦК Української РСР, для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв.

Згідно ч. 1 ст. 549 ЦК Української РСР, визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

На підставі вищевикладеного, суд дійшов висновків, що позивач є спадкоємцем за законом на спадкове майно, яке залишилося після смерті її чоловіка ОСОБА_3 Оформити право власності через нотаріальну контору позивач не має можливості, так як відсутній правовстановлюючий документ, який підтверджує право власності померлого на спадкове майно, а саме: земельну частку (пай) НОМЕР_1 , площею 3,01 га, що встановлений для члена колективного сільськогосподарського підприємства Україна на території Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 200, 206, 259, 264-265, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області про визнання права на земельну частку (пай) -задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) НОМЕР_1 , площею 3,01 га, що встановлений для члена колективного сільськогосподарського підприємства Україна на території Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області.

На рішення суду, протягом 30 днів з дня його проголошення, може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_3 .

Представник позивача: ОСОБА_6 , АДРЕСА_3 , № св.-ва 326/н від 22.12.2008 року, договір від 06.02.2019 року.

Відповідач: Соснівська сільська рада Олександрівського району Кіровоградської області, 27322, Кіровоградська область, Олександрівський район, с. Соснівка, вул. Миру, 8а, код ЄДРПОУ - 04364163.

Суддя: /підпис/:

Копія вірна:

Рішення набуло законної сили "___"


року та підлягає виконанню.

Оригінал рішення зберігається у справі №397/592/19.

Суддя Олександрівського районного суду

Кіровоградської області Д.В. Мирошниченко

Дата ухвалення рішення10.05.2019
Оприлюднено11.05.2019
Номер документу81628600
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай

Судовий реєстр по справі —397/592/19

Рішення від 10.05.2019

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

Ухвала від 12.04.2019

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Мирошниченко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні