Ухвала
від 14.02.2019 по справі 757/7427/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/7427/19-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 лютого 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах шостого відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, -

В С Т А Н О В И В :

14.02.2019 року до провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах шостого відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , погоджене прокурором у кримінальному провадженні ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий вказує на те, що під час досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей та документів, шляхом їх вилучення, які містять охоронювану законом таємницю, та знаходиться у володінні АТ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), а саме до речей та документів клієнтів банку, які свідчать про обіг коштів по поточних рахунках товариств.

В судове засідання прокурор не з`явився, про місце і час розгляду клопотання повідомлений належним чином. Прокурор подав до суду заяву про розгляд вказаного провадження у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

У клопотанні, сторона кримінального провадження просить слідчого суддю розглядати клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

Згідно норми ч. 4ст. 107 КПК Українифіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею не здійснювалась.

На підставі ч. 4 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання у відсутності особи, у володінні якої знаходяться витребувані документи.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання, дійшов наступних висновків.

В обґрунтуванні клопотання слідчий зазначає, що Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42017200000000074 від 13.02.2017 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.364, ч. 1 ст. 364, ч. 3 ст. 28 ст. 364, ч. 2 ст. 366, ч. 1 ст. 212, ч. 2 ст. 367, ч. 2 ст. 205,

ч. 1 ст. 205, ч. 1 ст. 255 та ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи створили стійке ієрархічне об`єднання злочинну організацію, до складу якої увійшли службові особи органів ДФС України, а також наближені до них засновники та службові особи суб`єктів господарської діяльності.

Вказані особи за попередньою змовою зорганізувались для вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, а саме: зловживання владою, що завдало тяжкі наслідки державним інтересам; ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів) в особливо великих розмірах, легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом в особливо великому розмірі, вчинення інших злочинів. Учасники вказаної злочинної організації були об`єднані спільним злочинним умислом та діяли відповідно до планів і завдань, визначених її керівниками.

Зокрема, з метою забезпечення роботи зазначеної злочинної організації та отримання готівкових коштів було створив ряд діючих товариств, які здійснюють господарську діяльність та отримують від неї прибуток. Керівники та посадові особи суб`єктів господарської діяльності використовуючи корупційні зв`язки в органах ДФС, забезпечують безперешкодну роботи протиправних схеми завдяки чому митне оформлення експортних операцій здійснюється формально, і діяльність таких господарюючих суб`єктів, незважаючи наявні порушення не перевіряється фіскальними органами.

Також в ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_25 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_26 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_27 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_28 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_29 ), ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_30 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_28 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_31 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_29 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_32 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_30 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_33 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_31 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_29 , з 21.06.2018 - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 »), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_32 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_34 ),- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_33 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_35 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_34 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_36 ), ПП « ОСОБА_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_37 ), ПП « ОСОБА_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_38 ) та іншими здійснюється систематичне митне оформлення товарів в режимі експорту, за сприяння посадовців ІНФОРМАЦІЯ_35 , ІНФОРМАЦІЯ_36 , а також Чернівецької і ІНФОРМАЦІЯ_37 , всупереч вимогам ст. 53-55, ч. 2 ст. 280 Митного кодексу України та ст. 181 Податкового кодексу України, що призвело до ненадходження до державного бюджету митних і податкових платежів у особливо великих розмірах.

З метою мінімізації збитків та протидії в ухиленні від сплати податків (загальнообов`язкових) платежів ДФС України затверджено «Порядок взаємодії структурних підрозділів ДФС ( ІНФОРМАЦІЯ_38 ) під час здійснення додаткових заходів щодо експорту товару «горіхи волоські», який скеровано для забезпечення виконання до підпорядкованих структурних підрозділів на місцях.

В той же час, посадовці Головних управлінь ДФС у Чернівецькій та Одеській областях, Одеській та ІНФОРМАЦІЯ_39 , а також структурних підрозділах указаних контролюючих органів самоусунулися від виконання покладених на них обов`язків, вступили в позаслужбові зв`язки з суб`єктами господарювання на місцях, перевірочні заходи щодо останніх не проводять, що спричиняє ненадходження до державного бюджету митних і податкових платежів у особливо великих розмірах.

Відомості, що містяться у вищевказаних документах, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідні для проведення допитів, проведення відповідних слідчих і процесуальних дій під час здійснення досудового розслідування та можуть бути використані як докази стороною обвинувачення для доказування події кримінального правопорушення, винуватості обвинуваченого та інших обставин, визначенихст. 91 КПК України.

Виходячи зі змісту вимогст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Зі змісту п. 5 ч. 1ст. 162 КПК Українивбачається, що до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить банківська таємниця.

Відповідно до ч. 6ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншим способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Таким чином, слідчий суддя, дослідвиши матеріали клопотання, дійшов висновку, що речі і документи, які знаходяться у володінні АТ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), та до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, з урахуванням наведених обґрунтувань та поданих документів мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, а відтак клопотання підлягає частковому задоволенню.

В частині надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів іншим службовим особам правоохоронних органів - відмовити, оскільки в клопотанні не доведено, що вони являються стороною обвинувачення у кримінальному провадженні.

Керуючисьст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність», ст.ст.107,160,162-164,166,309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Надати старшим слідчим в особливо важливих справах шостого відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , прокурорам у кримінальному провадженні прокурору Київської місцевої прокуратури №6 ОСОБА_4 тимчасовий доступ у АТ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), до документів, які містять охоронювану законом банківську таємницю, щодо ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_40 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_29 ), а саме:

- карток із зразками підписів, листів, заяв та інших документів, наданих для відкриття та закриття рахунку;

- листів, заяв, доручень та інших документів, наданих щодо надання повноважень іншим особам подавати до банківської установи платіжні доручення, отримувати кошти, виписки банку тощо;

- виписок по рахункам:

-№№ НОМЕР_39 , НОМЕР_40 , НОМЕР_41 , відкритим ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ),

-№№ НОМЕР_42 , НОМЕР_43 , НОМЕР_44 , відкритим ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ),

-№ НОМЕР_45 , відкритим ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_40 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_29 ),

як на паперових, так і на електронних носіях, з моменту їх відкриття до дати винесення ухвали судом із інформацією про час надходження, перерахування грошових коштів по ньому; залишку грошових коштів на кінець та початок кожного банківського дня; призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб контрагентів та банківські установи, в яких вони відкриті; назви юридичних (фізичних) осіб контрагентів, їх коди ЄДРПОУ;

- банківських чеків про видачу готівки з рахунку;

- договорів та інших фінансових документів (або їх копії), які стали підставою для руху коштів по вказаному рахунку;

- усіх наявних у банку матеріалів справи щодо ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_40 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_29 ) та будь-яких інших наявних банківських документів;

-усіх наявних у банку індивідуальних банківських сейфах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_40 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_29 ), з можливістю ознайомитися та зробити копії даних документів.

Службовим особам АТ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів, зазначеній в ухвалі особі та надати їй можливість зробити копії.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

В іншій частині клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках: примірник № 1 - у матеріалах судового провадження; примірник № 2 та завірену копію ухвали надано прокурору ОСОБА_4

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.02.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/7427/19-к

Ухвала від 14.02.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні