Ухвала
від 26.04.2019 по справі 760/11958/19
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/6508/19

Провадження №1-кс/760/11958/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е МУ К Р А Ї Н И

23 квітня 2019 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області ОСОБА_3 про проведення комплексної експертизи у кримінальному провадженні №32018110000000038 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24.05.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України,

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді звернулася старший слідчий з ОВС відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області ОСОБА_3 з клопотанням про проведення судової комплексної експертизи.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному 24.05.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за номером 32018110000000038 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України.

У ході здійснення досудового розслідування встановлено, що група осіб, а саме: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 використовуючи реквізити ТОВ «Вейкап Фінанс», ТОВ "Стронг Кепітал Дизайн", ТОВ "Гранд Ламар", ТОВ "Арга Сістем", ТОВ "Асфорт", ТОВ "Беліссіма-Харч-Групп", ТОВ "Оптімус Гранд", ТОВ "Гранд Брок Сервіс", ТОВ "Сім-Фон", ТОВ «Стейл Пріоріті», ТОВ «Індепенденс-Компані», ТОВ «Будівельна компанія Старс», ТОВ «БМС Сакура», ТОВ «Укпромфакторинг», ТОВ «Юкреніан хауз девелопмент», ТОВ «Інтегралл ЛТД», ТОВ «Евін Груп», ТОВ «Транс Кеа Трак», ТОВ «Юніверсал Бізнес Трейд» ПП «Родоніт» в період 2017-2018 року організували та реалізовують схему протиправного розмитнення товаро-матеріальних цінностей та надання податкової вигоди суб`єктам господарської діяльності реального сектору економіки.

Окрім цього, встановлено, що вказані підприємства при митному оформленні користуються послугами підприємств ТОВ «Деконт-М» (код 38974976), де директором є ОСОБА_5 , митним брокером ОСОБА_6 та ТОВ «Мірас» (код ЄДР 37672883).

Так, відповідно до висновку аналітичного дослідження управління боротьби з відмиванням доходів, одержанних злочинним шляхом ГУ ДФС у Київській області №25/10-36-16-20 від 23.05.2018 року, загальна сума безпідставно сформованого податкового кредиту від вказаних підприємств протягом 2017-2018 років складає 15568013 грн., що відповідно до диспозиції ст. 212 КК України, станом на 01.01.2018 року являється особливо великим розміром, що у більше ніж 5000 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Також в ході досудового розслідуванням встановлено, що службові особи ПП «Родоніт» причетні до злочинної схеми, яка полягає у імпорті продукції через митну територію України, шляхом заниження вартості імпортованої продукції, яка в подальшому реалізовується по «ланцюгу» постачання на підприємства «вигодонабувачів».

Так, у ході проведення слідчих (розшукових) дій встановлено, що службові особи ПП «Родоніт», здійснюють незаконну фінансово-господарську діяльність направлену на ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, шляхом надання до податкових та митних органів завідомо неправдивих, підроблених документів, з метою недостовірного відображення, щодо якісних, вартісних та кількісних показників імпортованого товару, а також його реалізації на території України, та як наслідок ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

В ході досудового розслідування встановлено, що ПП «Родоніт» (код ЄДРПОУ 21667731) здійснює господарську діяльність пов`язану з реалізації добрив для обробки насіння, підживлення овочевих і квітково-декоративних культур, а саме: реалізовує імпортований препарат «Лігногумат», «Зеребра Агро» ВР, «Альбіт ТПС», «Фітолавін ВРК», «Ризобакт СП».

Відповідно до протоколу огляду наявних баз даних ДФС України, в підсистемі Єдиного реєстру податкових накладних встановлено, що протягом 2017-2019 років ПП «Родоніт» імпортувало на митну територію України регулятор росту рослин «Лігногумат марки «БМ» в кількості 177500 літрів в СГ: Pilver Transport OU (Естонія), MGT-BAAS OU (Естонія)., хімічний продукт-сульфата лігніна Модифікований лігносульфанат марки «Лігнобур GumMax-Ж» в кількості 169200 літрів та марки «Лігнобур GumMax-П» в кількості 54400 кілограм в СГ: ООО «Лигногумат» (Російська Федерація).

Згідно протоколу огляду отриманої інформації, яка міститься в інтернет-ресурсах встановлено, що лігносульфанат застосовується в монолітному будівництві, виробництві збірних залізобетонних виробів та конструкцій із бетону.

При цьому, відповідно виписаних податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН ПП «Родоніт» протягом 2017-2019 року встановлено, що останнє реалізувало на митній території України регулятор росту рослин «Лігногумат» марки «АМ» та «А». Реалізований товар не має документального підтвердження, щодо його походження.

Тобто, як вбачається із вищевикладеного ПП «Родоніт» протягом 2017-2019 років реалізувало регулятор росту рослин «Лігногумат» більше ніж придбало в цей же період.

Вказану різницю службові особи ПП «Родоніт» пояснюють тим, що регулятор росту «Лігногумат» також виготовляється їхнім підприємством власними силами та засобами в виробничому цеху, який розташований за адресою: Київська обл., м. Березань, вул. Недрянська, буд. 21.

Також встановлено, що регулятори росту рослин «Лігногумат» марки «АМ» та «А», «Зеребра Агро» ВР, «Альбіт ТПС», біопрепарат фунгіцидної дії «Фітолавін ВРК», живильне середовище для відтворення корисної грунтової мікрофлори марки «Ризобакт СП» виробляються на території Російської Федерації.

Тобто є всі підстави вважати, що реалізація регуляторів росту рослин «Лігногумат» марки «АМ» та «А», «Зеребра Агро» ВР, «Альбіт ТПС», біопрепарат фунгіцидної дії «Фітолавін ВРК», живильне середовище для відтворення корисної грунтової мікрофлори марки «Ризобакт СП» є виробництвом Російської Федерації, та задекларований імпорт вказаної хімічної продукції не відповідає дійсності.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 30.12.2015 року №1147 на митну територію України заборонено ввезення товарів з Російської Федерації, зокрема і препарат «Лігногумат» марки «АМ» та «А», «Зеребра Агро» ВР, «Альбіт ТПС», біопрепарат фунгіцидної дії «Фітолавін ВРК», живильне середовище для відтворення корисної грунтової мікрофлори марки «Ризобакт СП», тому службовими особами ПП «Родоніт» вказані препарати виставляються, як власне виробництво.

Під час проведеного 05.04.2019 року обшуку, на підставі ухвали Солом`янського районного суду м. Києва від 04.04.2019 року, складських приміщень ПП «Родоніт» розташованих за адресою: Київська обл.., м. Березань, вун. Недрянська, 21 виявлено та вилучено наступні товарно-матеріальні цінності:

1. Органічні добрива «Зеребра Агро» у кількості 2 тонни 602 літра (та 12 літрів відібрано з метою призначення експертиз);

2. Органічні добрива «Альбіт» у кількості 2 тонни 871 літр (та 15 літрів відібрано з метою призначення експертиз);

3. Органічні добрива «Фармайод» у кількості 1 тонна 130 літрів та 350 грам (та 6 літрів відібрано з метою призначення експертиз);

4. Органічні добрива «Лігногумат БМ Калійний» у кількості 33 тонни 90 літрів (та 10 літрів відібрано з метою призначення експертиз);

5. Органічні добрива «Ризобакт СП» у кількості 15 тонн 542 літри (та 10 літрів відібрано з метою призначення експертиз);

6. Органічні добрива «Альбіт «5мл.» у кількості 1296 пляшечок (та 15 пляшечок відібрано з метою призначення експертиз);

7. Органічні добрива «Альбіт «100мл.» у кількості 191 пляшечок (та 15 пляшечок відібрано з метою призначення експертиз);

8. Органічні добрива «Лігногумат Б» у кількості 5 тонн 900 літрів (та 10 літрів відібрано з метою призначення експертиз);

9. Органічні добрива «Лігногумат БМ Натрієвий» у кількості 2 тонн 880 літрів (та 10 літрів відібрано з метою призначення експертиз);

10. Органічні добрива «Лігногумат А» у кількості 2 тонн 440 кілограмів (та 20 кілограмів відібрано з метою призначення експертиз);

11. Органічні добрива «Лігногумат АМ» у кількості 6 тонн 80 кілограмів (та 20 кілограмів відібрано з метою призначення експертиз);

12. Органічні добрива «Лігногумат АМ Натрій» у кількості 1 тонн 460 кілограмів (та 20 кілограмів відібрано з метою призначення експертиз).

Таким чином, за результатами проведеного обшуку було відібрано з метою призначення судових експертиз наступні зразки товарно-матеріальних цінностей: органічні добрива «Зеребра Агро» у кількості 12 літрів, «Альбіт» у кількості 15 літрі, «Фармайод» у кількості 6 літрів, «Лігногумат БМ Калійний» у кількості 10 літрів, «Ризобакт СП» у кількості 10 літрів, «Альбіт «5мл.» у кількості 15 пляшечок, «Альбіт «100мл.» у кількості 15 пляшечок, «Лігногумат Б» у кількості 10 літрів, «Лігногумат БМ Натрієвий» у кількості 10 літрів, «Лігногумат А» у кількості 20 кілограмів, «Лігногумат АМ» у кількості 20 кілограмів, «Лігногумат АМ Натрій» у кількості 20 кілограмів.

Слідчий зазначає, що з огляду на вищевикладене виникла необхідність у проведенні комплексної експертизи органічних добрив.

Враховуючи, що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, слідчий просив клопотання задовольнити.

В судове засідання слідчий ОСОБА_3 не з`явилася, про розгляд клопотання була повідомлена належним чином, подала до суду заяву про розгляд клопотання за її відсутності, клопотання підтримала в повному обсязі та просила задовольнити.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів кримінального провадження, не здійснювалось, у зв`язку з неприбуттям у судове засідання осіб, які беруть участь у судовому провадженні.

Так, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до такого висновку.

Відповідно до ст. 242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права. Слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи.

Згідно ст. 243 КПК України експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Статтею 244 КПК України встановлено, що у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді. Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта. Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

Враховуючи те,що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність призначення у кримінальному провадженні комплексної експертизи, у зв`язку з чим клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 242, 309, 372 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Призначити судову комплексну експертизу, у кримінальному провадженні №32018110000000038 від 24.05.2018 року, проведення якої доручити експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

На вирішення експертизи поставити такі питання:

- яка вартість об`єктів дослідження: органічних добрив «Зеребра Агро», «Альбіт», «Фармайод», «Лігногумат БМ Калійний», «Ризобакт СП», «Альбіт «5 мл.», «Альбіт «100 мл.», «Лігногумат Б», «Лігногумат БМ Натрієвий», «Лігногумат А», «Лігногумат АМ», «Лігногумат АМ Натрій», як на території України, так і за її межами?

- яка країна походження сировини, з якої виготовлені наступні об`єкти дослідження «Зеребра Агро», «Альбіт», «Фармайод», «Лігногумат БМ Калійний», «Ризобакт СП», «Альбіт «5 мл.», «Альбіт «100 мл.», «Лігногумат Б», «Лігногумат БМ Натрієвий», «Лігногумат А», «Лігногумат АМ», «Лігногумат АМ Натрій»?

- яким підприємством виготовлено об`єкти надані на дослідження а саме: «Зеребра Агро», «Альбіт», «Фармайод», «Лігногумат БМ Калійний», «Ризобакт», «Альбіт «5 мл.», «Альбіт «100 мл.», «Лігногумат Б», «Лігногумат БМ Натрієвий», «Лігногумат А», «Лігногумат АМ», «Лігногумат АМ Натрій» ? Чи виготовлено їх на підприємстві, зразки продукції якого надані на дослідження? Вітчизняного чи іноземного він виробництва?

- який код класифікації об`єктів наданих на дослідження а саме: «Зеребра Агро», «Альбіт», «Фармайод», «Лігногумат БМ Калійний», «Ризобакт СП», «Альбіт «5 мл.», «Альбіт «100 мл.», «Лігногумат Б», «Лігногумат БМ Натрієвий», «Лігногумат А», «Лігногумат АМ», «Лігногумат АМ Натрій» згідно з УКТ ЗЕД?

- чи відносяться об`єкти надані на дослідження а саме: «Зеребра Агро», «Альбіт», «Фармайод», «Лігногумат БМ Калійний», «Ризобакт СП», «Альбіт «5мл.», «Альбіт «100мл.», «Лігногумат Б», «Лігногумат БМ Натрієвий», «Лігногумат А», «Лігногумат АМ», «Лігногумат АМ Натрій» до підакцизної групи товарів?

- чи відповідає якість досліджуваних об`єктів а саме: «Зеребра Агро», «Альбіт», «Фармайод», «Лігногумат БМ Калійний», «Ризобакт СП», «Альбіт «5мл.», «Альбіт «100мл.», «Лігногумат Б», «Лігногумат БМ Натрієвий», «Лігногумат А», «Лігногумат АМ», «Лігногумат АМ Натрій» приписам стандартів, розроблених для даної групи товарів?

- що являють собою надані на дослідження об`єкти а саме: «Зеребра Агро», «Альбіт», «Фармайод», «Лігногумат БМ Калійний», «Ризобакт СП», «Альбіт «5мл.», «Альбіт «100мл.», «Лігногумат Б», «Лігногумат БМ Натрієвий», «Лігногумат А», «Лігногумат АМ», «Лігногумат АМ Натрій»? Який хімічний склад наданих на дослідження об`єктів?

- чи відповідають надані на дослідження об`єкти а саме: «Зеребра Агро», «Альбіт», «Фармайод», «Лігногумат БМ Калійний», «Ризобакт СП», «Альбіт «5мл.», «Альбіт «100мл.», «Лігногумат Б», «Лігногумат БМ Натрієвий», «Лігногумат А», «Лігногумат АМ», «Лігногумат АМ Натрій», відповідним вимогам ДСТУ?

Для дослідження експерту направити органічні добрива «Зеребра Агро» у кількості 12 літрів,«Альбіт» у кількості 15 літрів, «Фармайод» у кількості 6 літрів , «Лігногумат БМ Калійний» у кількості 10 літрів, «Ризобакт СП» у кількості 10 літрів, «Альбіт «5мл.» у кількості 15 пляшечок, «Альбіт «100мл.» у кількості 15 пляшечок, «Лігногумат Б» у кількості 10 літрів, «Лігногумат БМ Натрієвий» у кількості 10 літрів, «Лігногумат А» у кількості 20 кілограмів , «Лігногумат АМ» у кількості 20 кілограмів, «Лігногумат АМ Натрій» у кількості 20 кілограмів, що були вилучені під час обшуку 05.04.2019 року за адресою ПП "Родоніт": Київська обл., м. Березань, вул. Недрянська, 21.

В разі необхідності для ознайомлення надати експертам матеріали кримінального провадження №32018110000000038 від 24.05.2018 року.

Попередити експерта, який буде безпосередньо виконувати експертизу, про кримінальну відповідальність за відмову від надання експертного висновку та за дачу завідомо неправдивого висновку та за дачу завідомо неправдивого висновку, передбачену ст. ст. 384, 385 КК України.

Згідно ст. 5 Закону України «Про судову експертизу», дозволити експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз,щодо часткового або повного знищення об`єкту дослідження, в тій мірі, в якій це необхідно для дослідження.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.04.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —760/11958/19

Ухвала від 26.04.2019

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Кушнір С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні