Рішення
від 06.05.2019 по справі 454/1001/19
СОКАЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 454/1001/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 травня 2019 року Сокальський районний суд Львівської області у складі:

головуючого - судді Адамович М. Я. ,

за участю секретаря Мандрик І.Я.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м.Сокаль справу за позовом ОСОБА_1 до Перв`ятицької сільської ради Сокальського району про визнання права на земельну частку (пай),

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся в суд з даною позовною заявою до відповідача про визнання права на спадкове майно, в позовній заяві вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мама ОСОБА_2 , яка до дня смерті проживала в АДРЕСА_1 Зазначає, що заповіту ОСОБА_2 не складала та єдиним спадкоємцем її майна є він, її син.

До складу спадщини матері позивача входить земельна ділянка площею 1,30га. без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості для ведення селянського (фермерського) або колективного господарства, що розташована на території с. Спасів, Перв`ятицької сільської ради, Сокальського району та належала їй згідно сертифікату на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 від 22.05.1997р.

В даний час позивач звернувся у нотаріальну контору із заявою про прийняття спадщини після смерті матері, однак нотаріусом йому відмовлено у видач свідоцтва про право на спадщину на вказану земельну ділянку покликаючись на те, що згідно Указу Президента України від 08.08.1995р. за №720 Про порядок паювання земель, передачу у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям , видача громадянам сертифікатів на право приватної власності на землю (середню земельну частку) єдиного в Україні зразка та їх реєстрація проводиться відповідно районною державною адміністрацією. В свою чергу, сертифікат на спадкову земельну ділянку виданий та зареєстрований Перв`ятицькою сільською радою, а не Сокальською райдержадміністрацією, відповідно видати позивачу свідоцтво про право на спадщину на дану земельну ділянку неможливо. В зв`язку з чим нотаріусом відмовлено позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину на вказану земельну ділянку після смерті його матері. Просить визнати за ним право на земельну ділянку, в порядку спадкування після смерті матері ОСОБА_2.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не прибув, надав суду заяву в якій вказує, що позовні вимоги підтримує, просить задовольнити, розгляд справи проводити без його участі.

Представник відповідача Перв`ятицької сільської ради в судове засідання не прибув, подав в суд заяву, у якій вказує, що визнає позовні вимоги та не заперечує щодо задоволення позову, справу просить слухати у його відсутності.

Оскільки сторони в судове засідання не прибули, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши докази у справі суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з таких підстав.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд приймає визнання позову відповідачем, оскільки таке відповідає вимогам закону, інтересам сторін по справі та не суперечить правам та інтересам інших осіб.

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

В свою чергу, відповідно до п. г ч. 1 ст. 81 ЗК України, громадяни України набувають право власності на земельні ділянки, зокрема, на підставі прийняття спадщини.

Із оглянутої в судовому засіданні копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2

Згідно копії свідоцтва про народження позивача серії НОМЕР_3 , його матір`ю є ОСОБА_2

Із довідки Перв`ятицької сільської ради від 25.03.2019р. за №245, встановлено, що ОСОБА_2 до дня смерті проживала в АДРЕСА_1 разом із сином ОСОБА_1 ..

Відповідно до Сертифікату на право приватної власності на землю (середню земельну частку) серії НОМЕР_1 від 22.05.1997р., що виданий Перв`ятицькою сільською радою, ОСОБА_2 належить земельна ділянка площею 1,30га. без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості, що розташована на території с. Спасів, Перв`ятицької сільської ради Сокальського району.

В свою чергу, оскільки сертифікат на спадкову земельну ділянку виданий Перв`ятицькою сільською радою, а не Сокальською райдержадміністрацією, нотаріусом відмовлено позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину на дану земельну ділянку з покликанням на Указ Президента України від 08.08.1995р. за №720 Про порядок паювання земель, передачу у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям .

Згідно пункту 23 Постанови Пленуму Верховного суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 року за № 7 передбачено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Таким чином, оскільки нотаріусом відмовлено позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно, а також згідно до ст. 1261 ЦК України позивач є спадкоємцем майна матері першої черги за законом, відповідно він має право на спадкування вказаної земельної ділянки після її смерті.

Керуючись ст.ст.12, 81, 263-265 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , в порядку спадкування після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну ділянку (пай), загальною площею 1,30га, без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості, призначену для ведення селянського (фермерського) господарства, розташовану на території с.Спасів, Перв`ятицької сільської ради Сокальського району Львівської області, згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) серія НОМЕР_1 , виданого 22.05.1997р.

Рішення може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні скарги подаються учасниками справи через Сокальський районний суд Львівської області.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частину рішення воно може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_4 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Перв`ятицька сільська рада, ЄДРПОУ: 04370745, місцезнаходження: с.Перв`ятичі, Сокальський район, Львівська область.

Повне судове рішення складено 10 травня 2019 року.

Головуючий: М. Я. Адамович

СудСокальський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення06.05.2019
Оприлюднено11.05.2019
Номер документу81634662
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —454/1001/19

Рішення від 06.05.2019

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

Рішення від 06.05.2019

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

Ухвала від 17.04.2019

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні