Постанова
від 10.05.2019 по справі 747/599/18
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

іменем України

10 травня 2019 року м. Чернігів

Унікальний номер справи № 747/599/18

Головуючий у першій інстанції - Косенко Ю. Л.

Апеляційне провадження № 22-ц/4823/577/19

Чернігівський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого-судді: Лакізи Г.П.,

суддів: Бечка Є.М., Харечко Л.К.,

розглянув у порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами без повідомлення (виклику) учасників справи цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Талалаївського районного суду Чернігівської області у складі судді Косенко Ю.Л. від 27 лютого 2019 року (повний текст рішення складений 27 лютого 2019 року) в справі за позовом ОСОБА_1 до Відділу освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області про стягнення індексації заробітної плати, компенсації втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати та матеріальної допомоги на оздоровлення,

сторони:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - Відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області,

У С Т А Н О В И В:

У вересні 2018 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Відділу освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області про стягнення індексації заробітної плати, компенсації втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати та матеріальної допомоги на оздоровлення, в якому, уточнивши позовні вимоги заявою від 05.12.2018, просила стягнути з відповідача на її користь індексацію заробітної плати за період з липня по вересень 2008 року в сумі 16,06 грн., з березня по грудень 2009 року в сумі 436,11 грн., з квітня по вересень 2010 року в сумі 87,02 грн. та з січня по грудень 2016 року в сумі 12318,81 грн., на загальну суму 12858 грн., матеріальну допомогу на оздоровлення за період з 2003 по 2017 рік в сумі 12315,41 грн. та компенсацію втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати за період з липня по вересень 2008 року в сумі 25,09 грн., з березня по грудень 2009 року в сумі 578,81 грн., з квітня по вересень 2010 року в сумі 119,03 грн. та з січня по грудень 2016 року в сумі 2605,42 грн., на загальну суму 3328,35 грн.

Рішенням Талалаївського районного суду Чернігівської області від 27 лютого 2019 року в задоволенні позову відмовлено повністю.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 просить скасувати рішення Талалаївського районного суду Чернігівської області від 27 лютого 2019 року та ухвалити нове рішення, яким задовольнити її позовні вимоги.

Доводи апеляційної скарги ОСОБА_1 зводяться до того, що оскаржуване рішення ухвалене судом першої інстанції з порушенням норм матеріального та процесуального права.

ОСОБА_1 зазначає, що судом безпідставно відхилено поданий нею розрахунок невиплаченої індексації заробітної плати. Відповідачем не надано жодних розрахунків, які б свідчили про неправильне нарахування ним індексації заробітної плати, компенсації втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати та матеріальної допомоги на оздоровлення, а також не надано доказів, на підставі яких можна зробити висновок про те, що індексація за вказані ним періоди не повинна нараховуватися. Розрахунок компенсації втрати частини грошових доходів у зв`язку з порушенням термінів їх виплати проведені ним відповідно до Закону України "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати" та Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 №1078.

Також ОСОБА_1 не погоджується з рішенням суду першої інстанції в частині відмови у стягненні на її користь матеріальної допомоги на оздоровлення за період з 2003 по 2017 рік в сумі 12315,41 грн., оскільки Колективним договором від 10.03.2010 та Колективним договором на 2016-2020 роки, які укладалися між дирекцією Талалаївської ЗОШ та профспілковим комітетом школи, визначений обов`язок роботодавця виплачувати матеріальну допомогу на оздоровлення працівникам. ОСОБА_1 вважає, що працівниками є не лише педагогічні, науково-педагогічні працівники, а всі наймані працівники, які працюють в Талалаївській ЗОШ, незалежно від займаної посади.

Відповідач Відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області передбаченим ст. 360 ЦПК України правом на подачу відзиву на апеляційну скаргу не скористався.

Оскільки ціна позову в цій справі менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, справа не належить до переліку тих, які, відповідно до ч.4 ст.274 ЦПК України, не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, тому, згідно приписів ч.1 ст. 369 ЦПК, апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції розглядається судом апеляційної інстанції без повідомлення (виклику) учасників справи.

Позивачу ОСОБА_1 копію ухвали про відкриття провадження у справі вручено 04 квітня 2019 року, відповідачу Відділу освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області копію ухвали про відкриття провадження в справі разом з копією апеляційної скарги вручено 04 квітня 2019 року, що підтверджується долученими до матеріалів справи повідомленнями про вручення поштових відправлень.

Згідно ч.2 ст. 247 ЦПК України, у разі якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

Відповідно до приписів ч.5 ст. 268 ЦПК України, датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Заслухавши суддю - доповідача, дослідивши матеріали справи та обговоривши доводи апеляційної скарги, апеляційний суд приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, а рішення суду першої інстанції - скасуванню, зважаючи на таке.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 4 ст. 367 ЦПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї. Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

По справі встановлено, що ОСОБА_1 з 05.09.2002 і по день звернення до суду з позовом працювала в Талалаївській ЗОШ І-ІІІ ступенів на посаді прибиральниці, що підтверджується записами у трудовій книжці (а.с.27).

27.09.2017 обслуговуючий персонал Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів, в тому числі ОСОБА_1 , звернулися до голови Талалаївської районної державної адміністрації з колективною заявою про виплату матеріальної допомоги за 2016-2017 роки (а.с. 24).

У відповідь на це колективне звернення Талалаївська районна державна адміністрація повідомила ОСОБА_1 , що відділ освіти не має змоги виплатити матеріальну допомогу на оздоровлення, так як кошторисних призначень не вистачає, а згідно зі ст. 57 Закону України "Про освіту" передбачено виплату за вислугу років лише педагогічним та науково-педагогічним працівникам (а.с. 28).

Відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської РДА у своєму листі за № 164а від 29.05.2018 зазначив, що відділ освіти не має змоги виплатити матеріальну допомогу на оздоровлення за період з 2002 по 2017 рік ОСОБА_1 , оскільки кошторисних призначень, передбачених на 2018 рік, не вистачає для виплати заробітної плати працівникам (а.с.29).

14.09.2018 ОСОБА_1 звернулась до суду із зазначеним позовом, зазначивши відповідачем Відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації Чернігівської області.

З наданих на запит апеляційного суду документів вбачається, що 20.12.2017 Талалаївською районною радою (дев`ятнадцята сесія сьомого скликання) було прийнято рішення № 4-19/VІІ "Про безоплатну передачу бюджетних установ, закладів та майна зі спільної власності територіальних громад сіл, селища Талалаївського району у комунальну власність Талалаївської селищної ради", яким, серед іншого, вирішено:

- передати з 01 січня 2018 року безоплатно зі спільної власності територіальних громад сіл, селища Талалаївського району у комунальну власність Талалаївської селищної ради бюджетні установи, заклади, що розташовані на території Талалаївської селищної об`єднаної територіальної громади та забезпечують її потреби, відповідно до розмежування видатків між районним та Талалаївським селищним бюджетами, згідно додатку 1 (п. 1);

- з моменту передачі бюджетних установ вивести Талалаївську районну раду із засновників бюджетних установ, закладів, які передаються із спільної власності територіальних громад сіл, селища Талалаївського району у власність Талалаївської селищної об`єднаної територіальної громади, засновником яких виступатиме Талалаївська селищна рада (п. 3);

- установити, що бюджетні установи та заклади, визначені в додатку 1 до цього рішення, передаються із спільної власності територіальних громад сіл, селища Талалаївського району у комунальну власність Талалаївської селищної об`єднаної територіальної громади разом із трудовими колективами. Дія трудових договорів цих працівників продовжується у порядку, встановленому чинним законодавством (п. 4).

У додатку 1 до рішення районної ради від 20.12.2017 № 4-19/VІІ наведено перелік бюджетних установ, закладів, які безоплатно передаються зі спільної власності територіальних громад сіл, селища Талалаївського району у комунальну власність Талалаївської селищної об`єднаної територіальної громади, до якого включено і Талалаївську ЗОШ І-ІІІ ступенів (п. 3).

20.12.2017 на третій сесії сьомого скликання Талалаївської селищної ради Талалаївського району Чернігівської області було прийнято рішення про прийняття закладів освіти та культури до комунальної власності Талалаївської селищної ради, згідно якого селищна рада вирішила, зокрема:

- прийняти безоплатно до комунальної власності Талалаївської селищної ради із спільної власності територіальних громад сіл та селища Талалаївського району, у тому числі, Талалаївську ЗОШ І-ІІІ (крім Староталалаївської філії І-ІІ ступенів Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів);

- процедуру передачі-прийому закладів освіти до комунальної власності Талалаївської селищної ради розпочати з 01 січня 2018 року.

02.01.2018 наказом відділу освіти Талалаївської РДА затверджено передавальний акт основних засобів, малоцінних необоротних матеріальних активів, бібліотечного фонду та незавершеного капітального будівництва Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів Талалаївської районної ради Чернігівської області у комунальну власність Талалаївської селищної ради.

За змістом ст. 89 Бюджетного кодексу України, з районних бюджетів, бюджетів об`єднаних територіальних громад, що створюються згідно з законом та перспективним планом формування територій громад, фінансується загальна середня освіта, крім того ст. 88 Бюджетного кодексу України до видатків, що здійснюються з бюджетів сіл, їх об`єднань, селищ, міст районного значення і враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, належать видатки на: 1) органи місцевого самоврядування сіл, селищ, міст районного значення; 2) освіту: а) дошкільну освіту; б) загальну середню освіту (навчально-виховні комплекси "дошкільний навчальний заклад - загальноосвітній навчальний заклад", "загальноосвітній навчальний заклад - дошкільний навчальний заклад" за умови, що загальноосвітній навчальний заклад - І ступеня); 3) сільські, селищні та міські палаци і будинки культури, клуби, центри дозвілля, інші клубні заклади та бібліотеки.

Таким чином, при затвердженні районного бюджету передбачались кошти на освіту, розпорядником яких відповідно був відділ освіти Талалаївської РДА, який відповідно до розпорядження № 63 від 02.03.2018 був перейменований на відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської РДА.

Відповідно до Положення про відділ освіти, молоді та спорту Талалаївської районної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови райдержадміністрації від 11.05.2018 № 154, відділ є структурним підрозділом державної адміністрації, входить до її складу і в межах Талалаївського району забезпечує виконання покладених на нього завдань. Головним завданням відділу є організація навчально-методичного та кадрового забезпечення навчальних закладів, аналіз стану освіти та спорту, організація та проведення фізкультурно-спортивних заходів, забезпечення розвитку освітнього, творчого потенціалу та інше. Ведення бухгалтерського обліку, а саме нарахування та виплата заробітної плати працівникам закладів освіти району не являються завданнями відділу згідно Положення.

Директор Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів у відповідь на запит апеляційного суду від 10.04.2019 повідомив, що нарахування та виплату заробітної плати працівникам здійснювала централізована бухгалтерія відділу освіти Талалаївської РДА, а з 01.01.2018 Талалаївську ЗОШ І-ІІІ ступенів переведено до Талалаївської селищної ради.

На запит апеляційного суду від 11.04.2019 Талалаївська селищна рада повідомила, що з січня 2018 року нарахування, фінансування та виплату заробітної плати працівникам Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів здійснює Талалаївська селищна рада.

Статтею 327 ЦК України встановлено, що у комунальній власності є майно, у тому числі грошові кошти, яке належить територіальній громаді. Управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Відповідно до ч. 3 ст. 8 Закону України "Про добровільне об`єднання територіальних громад" об`єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків територіальних громад, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об`єднаною територіальною громадою.

Відповідно до законів України "Про освіту", "Про загальну середню освіту", за органами місцевого самоврядування закріплені функції у сфері освіти, а також створення ними органів управління освітою.

Ч. 2 ст. 78, ч. 1 ст. 79 Закону України "Про освіту" передбачено, що фінансування закладів, установ і організацій системи освіти здійснюється за рахунок коштів відповідних бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законодавством, джерелами фінансування суб`єктів освітньої діяльності відповідно до законодавства можуть бути, зокрема державний бюджет, місцеві бюджети.

Відповідно до частини 3 статті 66 вказаного Закону сільські, селищні ради: мають право засновувати заклади освіти, реорганізовувати і ліквідовувати їх, забезпечують їх діяльність та розвиток; оприлюднюють офіційну звітність про всі отримані та використані кошти, а також перелік і вартість товарів, робіт, послуг, спрямованих на потреби кожного із заснованих ними закладів освіти, та інші видатки у сфері освіти.

Згідно ст. 80 ЦК України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Відповідно до ч. 2 ст. 169 ЦК України територіальні громади можуть створювати юридичні особи публічного права (комунальні підприємства, спільні комунальні підприємства, навчальні заклади тощо) у випадках та в порядку, встановлених Конституцією України та законом.

Ч. 1 ст. 176 ЦК України передбачено, що держава, Автономна Республіка Крим, територіальні громади не відповідають за зобов`язаннями створених ними юридичних осіб, крім випадків, встановлених законом.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Талалаївська загальноосвітня школа I-III ступенів Талалаївської селищної ради Чернігівської області зареєстрована як юридична особа, ідентифікаційний код 25571656.

Положеннями ч. 1 ст. 4, ст. 12, 13 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів і на власний розсуд розпоряджається своїми правами щодо предмета спору. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій. Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Залучення до участі у справі співвідповідачів, заміна неналежного відповідача можливі лише при розгляді справи у суді першої інстанції за клопотанням самого позивача (ст. 51 ЦПК України).

Оскільки розгляд справи покладається на суд першої інстанції, а в апеляційному порядку здійснюється перевірка судового рішення, яким закінчено провадження в справі, під час апеляційного перегляду справи позивач не вправі змінювати позовні вимоги шляхом їх збільшення, апеляційний суд не може залучати до участі в справі іншого чи додаткового відповідача, зміни у складі учасників процесу можуть мати місце на відповідній стадії процесу лише у прямо передбачених цивільним процесуальним законом випадках, зокрема, при правонаступництві, що відповідає приписам ст. 23-24, 43, 49-51, 55 ч. 1, 367, 368 ч. 1 ЦПК України.

Таким чином, по захист своїх порушених прав особа може звернутися до суду не в будь-який спосіб, а в той, що передбачений законом, правомірній вимозі відповідає обов`язок належного відповідача усунути порушення права.

Статтею 96 ЦК України передбачено, що юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями. Учасник (засновник) юридичної особи не відповідає за зобов`язаннями юридичної особи, а юридична особа не відповідає за зобов`язаннями її учасника (засновника), крім випадків, встановлених установчими документами та законом.

У справі встановлено, що ОСОБА_1 з 05.09.2002 і по даний час працює у Талалаївській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Фінансове забезпечення Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів, в тому числі виплату заробітної плати з 01.01.2018, в силу положень законодавства, покладено на Талалаївську селищну раду.

За змістом ст.ст. 21 ч. 1, 36 ч. 3 КЗпП України, преамбули і ст.ст.33, 34 Закону України "Про оплату праці" у їх сукупності, належними відповідачами у справах про стягнення індексації зарплати, компенсації втрати частини оплати праці внаслідок порушення строків її виплати і передбаченої колективним договором матеріальної допомоги є роботодавець та юридична особа, що здійснює нарахування й виплату оплати праці (за наявності такої - якщо вона є відмінною від роботодавця).

Таким чином, спір про стягнення індексації заробітної плати, компенсації втрати частини заробітної плати у зв`язку з порушенням строків її виплати та матеріальної допомоги, виник між ОСОБА_1 , як працівником, та Талалаївською ЗОШ І-ІІІ ступенів, як роботодавцем, і Талалаївською селищною радою, яка є розпорядником коштів місцевого бюджету і здійснює її фінансування з 01.01.2018, а з вказаним позовом ОСОБА_1 звернулася до суду у вересні 2018 року.

Вирішуючи спір, суд першої інстанції на зазначене не звернув уваги, та розглянув позов без участі належних відповідачів - Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів та Талалаївської селищної ради.

Зважаючи на те, що апеляційний суд не має процесуальних повноважень щодо заміни неналежного відповідача належним, або залучення до участі в справі іншої особи як співвідповідача, колегія суддів апеляційного суду позбавлена можливості вирішувати питання про їх права та обов`язки шляхом ухвалення нового рішення.

За таких обставин рішення суду першої інстанції підлягає зміні в частині мотивів відмови в задоволенні позову, в іншій частині підлягає залишенню без змін.

Доводи апеляційної скарги ОСОБА_1 , які стосуються обґрунтованості позову, доведеності обставин, що підлягають доказуванню, інших обставин по суті спору не підлягають перевірці за наявності процесуальних порушень та не впливають на висновок про необхідність відмови у задоволенні позову. Позов у справі за відсутності належного відповідача не міг бути вирішений по суті відповідно до закону незалежно від того, якими фактичними обставинами та правовими нормами він обґрунтовувався.

Керуючись статтями 374, 376 ч.4, 382, 384, 389, 390, 391 ЦПК України, апеляційний суд

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити частково.

Рішення Талалаївського районного суду Чернігівської області від 27 лютого 2019 року змінити в частині мотивів відмови у задоволенні позову.

В іншій частини рішення Талалаївського районного суду Чернігівської області від 27 лютого 2019 року залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і касаційному оскарженню не підлягає, крім випадків, передбачених п.2 ч.3 ст. 389 ЦПК України.

Повний текст постанови складений 10 травня 2019 року.

Головуючий: Судді:

СудЧернігівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення10.05.2019
Оприлюднено11.05.2019
Номер документу81642721
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —747/599/18

Постанова від 10.05.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Лакіза Г. П.

Ухвала від 02.04.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Лакіза Г. П.

Ухвала від 02.04.2019

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Лакіза Г. П.

Рішення від 27.02.2019

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Косенко Ю. Л.

Ухвала від 22.12.2018

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Косенко Ю. Л.

Ухвала від 06.12.2018

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Косенко Ю. Л.

Ухвала від 18.09.2018

Цивільне

Талалаївський районний суд Чернігівської області

Косенко Ю. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні