Ухвала
від 08.05.2019 по справі 127/11587/19
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/11587/19

Провадження №1-кс/127/6585/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 травня 2019 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до документів, -

ВСТАНОВИВ:

Начальник другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області . ОСОБА_3 звернулася до суду з вказаним клопотанням, яке погоджено з прокурором ОСОБА_4 , мотивуючи свої вимоги тим, що дане кримінальне провадження зареєстровано про те, що у 2016 році службові особи ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) з метою зниження ставки акцизного податку та податку на додану вартість, всупереч п. 215.3.52 ст. 215 Податкового кодексу України, при митному оформленні 3-х вантажних засобів, шляхом подачі свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів із неправдивими відомостями щодо року їх випуску та первинної реєстрації, ухилилися від сплати податкових зобов`язань на загальну суму 1608068,32 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значному розмірі (Акт перевірки № 2909/02-32-14-09/20083560 від 21.06.2018).

Під час здійснення досудового розслідування встановлено, що службовими особами ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 отримувались сертифікати електронних цифрових підписів в ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 , конт. тел. НОМЕР_3 ).

Беручи до уваги те, що факти оформлення фінансово-господарських операцій ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 , та відповідно можливість підприємством приховування і заниження об`єктів оподаткування, має суттєве значення для підтвердження корисливого мотиву скоєння злочинів, встановлення способу ухилення від сплати податків та, відповідно кваліфікації кримінального правопорушення, а також у зв`язку із необхідністю проведення судово-почеркознавчої експертизи з питань належності службовим особам ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 підписів на документах, на підставі яких отримано сертифікати електронних цифрових підписів для вказаного підприємства, виникли підстави для здійснення тимчасового доступу до зазначених документів та їх вилучення, які перебувають у володінні службових осіб ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 та знаходяться за адресою: АДРЕСА_2 .

У зв"язку із неможливістю отримати запитувані документи іншим способом, запитувані документи самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому ініціатор клопотання звернулася до суду.

В судове засідання Начальник другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 не з"явилася, натомість подала заяву про те, що повністю підтримує подане клопотання, вимоги підтримала.

Представник ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 в судове засідання не з`явився про причини неприбуття суд не повідомив, хоча про місце та час розгляду справи був повідомлений своєчасно та належним чином, тому відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України клопотання розглядається у їх відсутність.

Дослідивши матеріали клопотання, вважаю, що клопотання є обґрунтованим та підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

6. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Матеріалами кримінального провадження та клопотанням Начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 підтверджено факт того, що документи про доступ до яких клопоче останній перебувають у ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Крім того, під час розгляду клопотання знайшов своє підтвердження факт того, що документи, про вилучення яких клопоче слідчий, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Судом встановлено, що запитувані документи перебувають у володінні службових осіб ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 та зберігаються за адресою: АДРЕСА_2 , вказані обставини є доведеними матеріалами кримінального провадження, оскільки сукупність інших заходів, застосованих слідчим підтверджує факт неможливості отримання вказаних відомостей іншим способом, запитувані документи самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому клопотання підлягає частковому задоволенню.

Крім того, стороною кримінального провадження доведено та обґрунтовано необхідність вилучення речей для досягнення цілей кримінального провадження, а саме: з метою проведення почеркознавчої експертизи.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 107, 159, 162, 163, 164, 165,309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати начальнику другого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 та/або старшому слідчому СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_5 , старшому слідчому з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій області ОСОБА_6 , старшому слідчому з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Вінницькій ОСОБА_7 тимчасовий доступ до оригіналів/копій документів, підписаних керівником та скріплених печаткою юридичної особи, на підставі яких отримано сертифікати електронних цифрових підписів для ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_1 (код за ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), тобто можливість ознайомитися з ними та вилучити їх для запобігання їх можливому знищенню, які перебувають у володінні службових осіб ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та зберігаються за адресою: АДРЕСА_2 , а також можливість їх залишити в кримінальному провадженні до розгляду вищевказаного провадження судом по суті.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення08.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81645600
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до документів

Судовий реєстр по справі —127/11587/19

Ухвала від 08.05.2019

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні