Ухвала
від 07.05.2019 по справі 243/4287/19
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кс/243/1345/2019

Справа № 243/4287/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 травня 2019 року

Слідчий суддя Слов`янського

міськрайонного суду

Донецької області ОСОБА_1 ,

за участю

секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора другого відділу

процесуального керівництва

прокуратури Донецької області ОСОБА_3 .

Представника ГО

«

ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_4

розглянувши у судовому засіданні в залі судових засідань Слов`янського міськрайонного суду Донецької області (Донецька область, м. Слов`янськ, вул. Добровольського, 2) клопотання слідчого в ОВС третього слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Донецької області ОСОБА_5 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за № 42017050000000902 від 02 листопада 2017 року,

ВСТАНОВИВ:

24 квітня 2019року доСлов`янського міськрайонногосуду Донецькоїобласті,в межахякого здійснюєтьсядосудове розслідування,надійшло клопотанняслідчого слідчого в ОВС третього слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Донецької області ОСОБА_5 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні посадових осіб Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично розташованого за адресою: АДРЕСА_2 .

В обґрунтування клопотання зазначено, що третім слідчим відділом управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Донецької області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017050000000902 від 02.11.2017 за ч. 3 ст. 191 КК України.

Відомості до ЄРДР внесено на підставі інформації ОШ ЦУ СБУ в районі проведення АТО, згідно якої службові особи громадського об`єднання " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (далі ІНФОРМАЦІЯ_1 ) вчинили розтрату та привласнення грошових коштів даної організації. Так, 16.04.2013 ОСОБА_6 проведено державну реєстрацію громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ). Основною метою діяльності зазначеної неприбуткової організації є сприяння місцевим органам влади та покращення якості життя мешканців Добропільського району через реалізацію програм та окремих проектів, направлених на соціально-економічний розвиток регіону.

Згідно інформації ОШ ЦУ СБУ у 2016 році на рахунки ГО від ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » надійшли грошові кошти у формі благодійної допомоги на суму 111 135 084 грн. У подальшому директором ГО ОСОБА_6 розподілено 48 565 650 грн. між 81 фізичними особами-підприємцями, діяльність яких має ознаки фіктивності, (окремі з них зареєстровані в 2016 році та після проведення операцій діяльність припинили) у формі надання безповоротної благодійної допомоги як шляхом безпосереднього перерахування грошових коштів, так і у формі передачі різного роду товарно-матеріальних цінностей, частина з яких неофіційно використовується органами державної влади у м.Добропілля.

Правова кваліфікація кримінального правопорушення ч. 3 ст. 191 КК України, тобто розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

На цей час у сторони обвинувачення є об`єктивна та достатня інформація, яка підтверджує факт перерахування ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на користь громадського об`єднання " ІНФОРМАЦІЯ_1 " благодійної допомоги в розмірі 111 135 084 грн., що підтверджується показаннями директора ГО ОСОБА_6 та даними АС «Податковий блок». Згідно поданих податкових декларацій Центром здійснено перерахунок отриманих грошових коштів на рахунки ряду суб`єктів господарювання, в тому числі і з ознаками фіктивності. Зокрема, допитаний як свідок ОСОБА_7 показав, що дійсно виконував на користь "Центру муніципального розвитку міста Добропілля" роботи згідно договору, але отримав за них близько 200 тис. грн., хоча згідно податкової звітності Центром перераховано на його адресу близько 7 млн. грн. Свідок ОСОБА_8 також показала, що жодних взаємовідносин з Центром на мала, тим не менш, згідно податкової звітності, на її користь також перераховувалися грошові кошти. Свідок ОСОБА_9 підтвердила, що дійсно мала господарські правовідносини з Центром, однак, за надані послуги отримала близько 200 тис. грн., хоча згідно податкової звітності на її адресу Центром перераховано понад 1 млн грн.

Ці обставини дають обґрунтовані підстави вважати, що ОСОБА_6 вчинено розтрату коштів Центру та його змову на їх заволодіння з суб`єктами господарювання.

На теперішній час у органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які стосуються виділення ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » благодійної допомоги " ІНФОРМАЦІЯ_1 " та документації щодо їх використання, зокрема, документів, які регулюють роботу Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (положення, статут), накази про призначення на посаду керівника та бухгалтера, заяв та інших документів, наданих суб`єктами господарювання - фізичними та юридичними особами для отримання безповоротної благодійної допомоги як шляхом безпосереднього перерахування грошових коштів, так й у формі передачі різного роду товарно-матеріальних цінностей, рішень та документів що підтверджують передачу фізичним та юридичним особам благодійної допомоги, документів первинного бухгалтерського обліку щодо надходження та використання коштів, договорів (угод) між ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та Центром щодо виділення грошової допомоги, електронні носії інформації які містять листування між працівниками ГО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та суб`єктами господарювання, проекти рішень про надання благодійної допомоги, звітність про роботу ГО « ІНФОРМАЦІЯ_1 », інші документи, що стосуються використання благодійної допомоги. Дані докумети мають доказове значення та в сукупності з зібраними доказами можуть бути використані для доведення вини осіб, причетних до вчинення даного кримінального правопорушення.

Слідчим вживалися заходи щодо отримання за запитом від керівництва Центру документів, які стосуються використання отриманих від ПАО « ІНФОРМАЦІЯ_2 » коштів, на що 29.12.2018 слідчим отриману офіційну відмову Центру. Окрім того, під час допиту в якості свідка керівник Центру ОСОБА_6 повідомив слідчому, що документи стосовно правочинів із ПАО « ІНФОРМАЦІЯ_2 » він надасть лише на підстави рішення слідчого cудді.

З метою отримання вказаних документів, без отримання яких неможливо всебічно, повно і неупереджено дослідити всі обставини кримінального провадження, встановити всіх осіб, причетних до вчинення злочинів, надати їм належну правову оцінку, слідчий просить надати йому тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , з можливістю їх вилучення, а саме:

- документів, які регулюють роботу Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (положення, статут), наказів про призначення на посаду керівника та бухгалтера, заяв та інших документів, поданих суб`єктами господарювання - фізичними та юридичними особами для отримання безповоротної благодійної допомоги як шляхом безпосереднього перерахування грошових коштів, так й у формі передачі різного роду товарно-матеріальних цінностей, рішень та документів що підтверджують передачу фізичним та юридичним особам благодійної допомоги, документів первинного бухгалтерського обліку щодо надходження та використання коштів, договорів (угод) між ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та Центром щодо виділення грошової допомоги, електронні носії інформації які містять листування між працівниками ГО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та суб`єктами господарювання, проекти рішень про надання благодійної допомоги, звітність про роботу ГО « ІНФОРМАЦІЯ_1 », інші документи, що стосуються отримання та використання благодійної допомоги.

У судовому засіданні прокурор клопотання про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів підтримав та наполягав на його задоволенні.

Представник ГО « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_4 , що діє на підставі ордеру серії ДН № 056527 від 03 травня 2019 року в судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання, вказав, що документи, доступ до яких просить надати слідчий, вже були витребувані з іншої установи, тому вважає клопотання необґрунтованим.

Вислухавши прокурора, представника громадської організації, дослідивши надані матеріали кримінального провадження, зокрема, витяг з кримінального провадження № 42017050000000902 від 02 листопада 2017 року,доручення пропроведення досудовогорозслідування від23серпня 2018року;постанову пропризначення групипрокурорів від02листопада 2017року,рапорт керівникаоперативної групиМАП-144ОШ ЦУСБ Українив районіпроведення АТО;звіт провикористання доходів(прибутків)неприбуткової організації;ідентифікаційними данимигромадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 »,керівником якоїзазначено ОСОБА_6 ;податковий розрахуноксум доходу,нарахованого (сплаченого)на користьфізичних осіб,і сумутриманого зних податкугромадської організації« ІНФОРМАЦІЯ_1 »;протокол допитусвідка ОСОБА_8 від 28травня 2018року;протокол допитусвідка ОСОБА_9 від 04червня 2018року;протоколом допитусвідка ОСОБА_7 від 28травня 2018року;протокол допитусвідка ОСОБА_6 від 23травня 2018року;відомості щодоГО « ІНФОРМАЦІЯ_3 »; відповідь керівника ГО « ІНФОРМАЦІЯ_3 », щодо неможливості надання затребуваних відомостей, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Частиною 1 ст.159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч.1 ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися дослідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Частиною 5 та 6 ст.163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою та не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ст.159 ч.2 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Беручи до уваги вищевикладене, для всебічного, повного та об`єктивного дослідження обставин кримінального провадження № 42017050000000902 від 02 листопада 2017 року, та враховуючи, що для встановлення істини у даному кримінальному провадженні необхідно отримати відомості, що становлять охоронювану законом таємницю, які перебувають у володінні посадових осіб ГО « ІНФОРМАЦІЯ_3 » в інший спосіб отримати ці документи, крім проведення тимчасового доступу до зазначених документів, неможливо, слідчий суддя вважає необхідним клопотання про тимчасовий доступ задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.159-166 КПК України, -

УХВАЛИВ :

Клопотання слідчого в ОВС третього слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Донецької області ОСОБА_5 про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за № 42017050000000902 від 02 листопада 2017 року задовольнити.

Надати слідчим в ОВС третього слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Донецької області ОСОБА_5 , ОСОБА_10 , прокурору другого відділу процесуального керівництва управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Донецької області ОСОБА_3 , а також оперативним працівниками СБУ, уповноваженим на те відповідним дорученням слідчого чи прокурора, тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні посадових осіб Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , а саме: документів, які регулюють роботу Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (положення, статут), наказів про призначення на посаду керівника та бухгалтера, заяв та інших документів, поданих суб`єктами господарювання - фізичними та юридичними особами для отримання безповоротної благодійної допомоги як шляхом безпосереднього перерахування грошових коштів, так й у формі передачі різного роду товарно-матеріальних цінностей, рішень та документів що підтверджують передачу фізичним та юридичним особам благодійної допомоги, документів первинного бухгалтерського обліку щодо надходження та використання коштів, договорів (угод) між ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та Центром щодо виділення грошової допомоги, електронні носії інформації які містять листування між працівниками ГО « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та суб`єктами господарювання, проекти рішень про надання благодійної допомоги, звітність про роботу ГО « ІНФОРМАЦІЯ_1 », інші документи, що стосуються отримання та використання благодійної допомоги.

Зобов`язати керівника Громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_6 надати вищевказані документи з можливістю їх вилучення слідчим в ОВС третього слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Донецької області ОСОБА_5 , ОСОБА_10 , прокурору другого відділу процесуального керівництва управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Донецької області ОСОБА_3 , а також оперативним працівниками СБУ, уповноваженим на те відповідним дорученням.

Строк дії ухвали до 07 червня 2019 року включно.

У випадку невиконання ухвали слідчого судді слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено 11 травня 2019 року.

Слідчий суддя

Слов`янського міськрайонного суду

Донецької області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.05.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —243/4287/19

Ухвала від 25.01.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

Ухвала від 25.01.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

Ухвала від 15.01.2021

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Залізняк Р. М.

Ухвала від 13.05.2020

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 13.05.2020

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 12.05.2020

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 24.04.2020

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 24.04.2020

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 17.04.2020

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 17.04.2020

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Пронін С. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні