Рішення
від 06.05.2019 по справі 569/5497/19
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/5497/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 травня 2019 року

Рівненський міський суд Рівненської області

в особі головуючої судді - Панас О.В.

при секретарі судового засідання - Корнійчук А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Рівне у спрощеному порядку цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Яблунецька селищна рада про встановлення факту проживання із спадкодавцем на день смерті, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до Рівненського міського суду з заявою, заінтересована особа Яблунецька селищна рада про встановлення факту проживання із спадкодавцем на день смерті .

Свої вимоги обгрунтовує тим, що він, ОСОБА_1 є сином ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , прізвище дошлюбне ОСОБА_4 . Він народився в той час коли батьки ще не перебували у шлюбі. Після укладення шлюбу у матері прізвище змінилося на ОСОБА_5 . Вказані факти засвідчує його свідоцтво про народження та свідоцтво про одруження батьків. Батько - ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , мати - ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Оскільки матір була похилого віку та потребувала останні п`ять років сторонньої допомоги, він проживав з нею в с. Яблунець Ємільчинського району Житомирської області. Коли здоров`я матері погіршилось, він привозив її на лікування в м.Рівне, проте 03.04.2017 р. мати померла.

В лютому 2019 року він звернувся до нотаріуса Ємільчинського районного нотаріального округу , який пояснив йому, що оскільки він з матір`ю зареєстровані на постійне місце проживання в різних місцях, а фактично проживали разом останні п`ять років то йому необхідно було до шести місяців після смерті матері звернутися з заявою про прийняття спадщини до нотаріуса. Також нотаріусом було роз`яснено, що він має право звернутися до суду про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на день його смерті. Просив встановити факт що він ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , постійно проживав із спадкодавцем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , на день смерті останньої ІНФОРМАЦІЯ_5 , за адресою: АДРЕСА_1 . Заявник ОСОБА_1 згідно поданої заяви, просив розглядати справу без його участі, заявлені вимоги підтримує в повному обсязі та просить задовольнити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, подав письмове клопотання згідно якого просив справу розглядати без їхнього представника, не заперечили проти задоволення заяви ОСОБА_1 .

Дослідивши письмові матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що заява підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що батьками ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця Житомирської області, Ємільчинського району с.Рясне є: батько ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , що підтверджується свідоцтвом про народження на ім`я ОСОБА_1 , актовий запис №46, зареєстрований 19.09.1951 р. виконкомом Рясненської сільської ради Ємільчинського району Житомирської області.

Прізвище матері заявника ОСОБА_8 змінено з ОСОБА_4 на ОСОБА_9 після одруження із ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_6 р., актовий запис № 6 зреєстрований Яблунецькою сел. Радою Ємільчинского р-ну Житомирської області, що підтверджується оглянутим свідоцтвом про одруження.

Встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що в Книзі реєстрації актів про смерть зроблено відповідний актовий запис 30.06.1998 р. за № 14 , зареєстрований Яблунецькою селищною радою Ємільчинського району Житомирської області.

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 89 років, про що зроблено відповідний актовий запис 06.04.2017 р. за № 3 , зареєстрований виконавчим комітетом Яблунецької селищної ради Ємільчинського району Житомирської області.

Також судом встановлено згідно довідки вих.. №306 від 06.04.2017 р. , виданої Яблунецькою селищною радою Ємільчинського району Житомирської області, що до дати смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_1 проживав разом з матір`ю без реєстрації в одному будинку за адресою АДРЕСА_1 згідно запису в по господарській книзі НОМЕР_3 особового рахунку № НОМЕР_1 . Згідно довідки вих. №305 від 06.04.2017 р., виданої Яблунецькою селищною радою Ємільчинського району Житомирської області вбачається, що ОСОБА_1 провів похорон матері ОСОБА_3 яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 за власні кошти.

Згідно ч.3 ст.1268 Цивільного Кодексу України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким,що прийняв спадщину,якщо протягом строку, встановленого с т. 1270 цього ж Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Таким чином, сукупність достовірних, належних та допустимих доказів підтверджується, що ОСОБА_1 постійно проживав з ОСОБА_3 до моменту її смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 . Відповідно, доводи заявника узгоджуються із дослідженими судом доказами, доводи заявника оцінюються об`єктивними, а вимоги обґрунтованими, доведеними, такими, що підлягають до задоволення. Встановлення юридичного факту пов`язане з прийняттям спадщини, і у інший спосіб встановити зазначений факт неможливо. На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 12, 81, 141, 263-268, 273,354, 355 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ: Заяву ОСОБА_1 , задовольнити. Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 із спадкодавцем ОСОБА_3 до її смерті ІНФОРМАЦІЯ_5 року, за адресою: АДРЕСА_1 . Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення .

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Рівненського апеляційного суду або через Рівненський міський суд. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , проживає: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 .

Заінтересована особа: Яблунецька селищна рада Ємільчинського району Житомирської області, місцезнаходження: 11250, смт. Яблунець вул.. Героїв України, 117, Код ЄДРПОУ 00431763.

Повне рішення виготовлене - 13.05.2019 року.

Суддя: О.В.Панас

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення06.05.2019
Оприлюднено14.05.2019
Номер документу81667825
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —569/5497/19

Рішення від 06.05.2019

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Панас О. В.

Ухвала від 20.03.2019

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Панас О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні