Ухвала
від 10.05.2019 по справі 761/18707/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/18707/19

Провадження № 1-кс/761/13087/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2019 року м.Київ

Слідчий суддя Шевченківського районного суду м.Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні за № 32018100110000061, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10 липня 2018 року, за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 звернувся до Шевченківського районного суду м.Києва з клопотанням, у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32018100110000061 від 10 липня 2018 року, про тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 ., яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання мотивоване тим, що що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_1 ), в період 2016-2017 років, шляхом проведення безтоварних фінансово-господарських операцій з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_2 ), яке в свою чергу незаконно сформувало податковий кредит з ПДВ від підконтрольних підприємств з ознаками «транзитності» ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДР НОМЕР_4 ), що відобразили в податковій звітності нібито придбання сантехнічних товарів від підприємств з ознаками фіктивності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДР НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДР НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДР НОМЕР_7 ), яким зазначені товари не придбавалися, тобто, встановлено «пересортиця» товарів. В результаті умисних дій службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_1 ) не надійшли кошти до бюджету на загальну суму 6 304 576 гривень ПДВ, що становить особливо великі розміри.

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено та допитано засновника та директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДР НОМЕР_4 ) ОСОБА_4 , який надав покази, що вищезазначене підприємство йому невідоме, будь-яких реєстраційних та фінансово-господарських документів він не підписував, банківські рахунки не відкривав.

Таким чином встановлено, що невстановлені особи, діючи умисно на території м. Києва, не маючи наміру здійснювати передбачену статутними документами підприємства діяльність, з метою прикриття незаконної діяльності за допомогою ОСОБА_5 створили ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДР НОМЕР_4 ), зареєстроване 27.10.2016 за номером запису 265616207798 в Єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи.

З огляду на викладене, з метою встановлення осіб, причетних до створення, реєстрації та придбання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 , а також осіб, які фактично контролюють злочинну діяльність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу до реєстраційних та установчих документів вказаного підприємства.

Відповідно до бази даних «АІС-податки», реєстраційні та установчі документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », на цей час перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Слідчий внесене клопотання про тимчасовий доступ підтримав, просив задовольнити.

Враховуючи ту обставину, що наявні підстави вважати, що існує реальна загроза знищення або зміна документів до яких надається доступ, слідчий судця вважає за необхідне розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться на підставі ч. 2 ст.163 КПК України.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Слідчим управлінням фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018100110000061 від 10.07.2018 за фактом умисного ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_1 ) за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Положеннями ст. 132 КПК України передбачено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч. 1, ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Таким чином слідчий суддя зобов`язаний перевіряти наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, врахувати докази на підтвердження обставин, викладених у клопотанні, які мають бути надані ініціатором клопотання.

Як свідчать матеріали клопотання, досудовим слідством використані всі надані чинним законодавством можливості щодо отримання необхідної для розкриття кримінального правопорушення інформації без застосування такого заходу його забезпечення, як розкриття інформації.

Згідно з п. 2 ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя вважає, що слідчим у клопотанні доведено можливість використання, як доказів відомостей, що містяться в цих документах та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст.110,163-165,309та395 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні за № 32018100110000061, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10 липня 2018 року, за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України задовольнити частково.

Надати старшому слідчому з ОВС СУ ФР Офісу ВПП ДФС ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи або іншій уповноваженій на те особі за дорученням, тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю їх вилучення (виїмки) у службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 ., яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 оригіналів реєстраційних та статутних документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДР НОМЕР_4 ), а саме: рішення про створення підприємства, статут підприємства та зміни до статуту, реєстраційні картки, накази про призначення службових осіб, протоколи зборів учасників товариства, довіреність на право представлення інтересів підприємства в державних органах та інших документів, що знаходитимуться в реєстраційних та статутних документах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДР НОМЕР_4 ).

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити особам, у володінні яких перебувають зазначені документи, що відповідно до ч. 1ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.05.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —761/18707/19

Ухвала від 10.05.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Головчак М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні