Рішення
від 13.05.2019 по справі 455/1112/18
СТАРОСАМБІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 455/1112/18

Провадження № 2/455/252/2019

РІШЕННЯ

Іменем України

13 травня 2019 року м.Старий Самбір

Старосамбірський районний суд Львівської області

в складі: головуючої - судді Ніточко Л.Й.,

при секретарі - Сенеті Г.Н.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду - залі судових засідань, без фіксації судового засідання технічними засобами згідно частини 2 ст. 247 ЦПК України, цивільну справу №455/1112/18 за позовною заявою ОСОБА_1 до Скелівської сільської ради Старосамбірського району Львівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 30.08.2018 року звернулася до суду з позовною заявою до Скелівської сільської ради Старосамбірського району Львівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, посилаючись на те, що її батько, ОСОБА_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 75 років у с.Засадки Старосамбірського району Львівської області.

Її мама, ОСОБА_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 87 років у с.м.т. Стара Сіль Старосамбірського району Львівської області, яка до дня смерті була зареєстрована в АДРЕСА_1 .

Зазначила, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , перебував у зареєстрованому шлюбі із ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Від спільного подружнього життя батьків у них було двоє дітей: дочка - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жителька АДРЕСА_2 , тобто вона, та брат - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_7 , місце смерті - с.Засадки Старосамбірського району Львівської області.

Після смерті матері ОСОБА_3 відкрилась спадщина на спадкове майно - земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСПП Фельштин , розміром 0,92 га, на підставі рішення Старосамбірської районної державної адміністрації Львівської області від 28 червня 1996 року №181.

14.08.2018 року вона звернулася до приватного нотаріуса Старосамбірського районного нотаріального округу Львівської області Сивака М.І., щоб подати заяву про прийняття спадщини за законом після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , та до дня смерті була зареєстрована по місцю проживання в АДРЕСА_1 , однак їй було відмовлено у прийнятті заяви про прийняття спадщини за законом та у відкритті спадкової справи, оскільки спадкоємцем пропущений термін для прийняття спадщини і рекомендовано звернутися до суду.

Вона, як спадкоємець за законом, не мала можливості звернутися в передбачений законом строк із заявою про прийняття спадщини за законом після смерті матері ОСОБА_3 із наступних поважних непереборних причин, оскільки перебувала на лікуванні у амбулаторії загальної практики сімейної медицини міста Хирів Старосамбірського району Львівської області.

Просить визначити їй додатковий строк для прийняття спадщини за законом після смерті матері ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , до трьох місяців.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, про час та місце слухання справи повідомлялася належним чином, 11.05.2019 року від неї в канцелярію суду поступила заява про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримує, просить їх задовольнити.

Представник Скелівської сільської ради Старосамбірського району Львівської області в судове засідання не з`явився, про час та місце слухання справи повідомлявся належним чином. 22.11.2018 року до суду поступила заява за підписом сільського голови Скелівської сільської ради Старосамбірського району Львівської області про розгляд даної справи без участі їх представника, проти позовних вимог не заперечують (а.с.20).

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, що відповідає вимогам ч.2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши письмові докази надані позивачем, суд вважає за необхідне позов задовольнити, виходячи з наступних підстав.

Статтею 1272 ЦК України передбачена можливість визначення судом додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини по позову спадкоємця, який з поважної причини пропустив цей строк. Згідно ст.1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за законом або за заповітом.

З матеріалів справи відомо, що позивач ОСОБА_1 є дочкою ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданого Ст.Старосамбірським Рай бюро загс та свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_2 від 02.02.1966 року (а.с.7-8).

Із свідоцтв про смерть, серії НОМЕР_3 , виданого повторно 20.08.2010 року відділом реєстрації актів цивільного стану Старосамбірського районного управління юстиції Львівської області (а.с.6) вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мама позивачки - ОСОБА_3 , а ще раніше, ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько - ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 , виданим повторно 23.08.2018 року Старосамбірським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області (а.с.5).

Відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_5 ОСОБА_3 на підставі рішення Старосамбірської районної державної адміністрації від 28.06.1996 року №181 належить право на земельну частку (пай) у землі, який перебуває у колективній власності КСПП Фельштин , розміром 0,92 га в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) (а.с.9).

14.08.2018 року позивач звернулася до приватного нотаріуса Старосамбірського районного нотаріального округу Львівської області Сивака М.І. із заявою про прийняття спадщини за законом, однак одержала відмову у зв`язку з пропуском терміну для прийняття спадщини, що стверджується листом №369/02-14 від 14.08.2018 року (а.с.10).

Відповідно до статті 1268, 1269 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом, має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати у строк шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 1 ст. 1270 ЦК України), до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк на прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від неї.

Як роз`яснено у п.2 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування відповідно до змісту ст.1272 ЦК України позов про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини подається: 1) у разі відсутності письмової згоди всіх спадкоємців, які прийняли спадщину, на подання спадкоємцем, який пропустив шестимісячний строк, заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори; 2) у разі пропуску шестимісячного строку подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори та відсутності інших спадкоємців, які прийняли спадщину та могли б дати письмову згоду на подання цієї заяви. При цьому суди переважно правильно вирішують питання поважності причин пропуску зазначеного строку та визнають поважними тривалу хворобу, перебування спадкоємця тривалий час за межами України, відбування покарання в місцях позбавлення волі, перебування на строковій військовій службі в ЗСУ тощо.

Як зазначено у п.24 постанови Пленуму ВСУ № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування, вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

З виписоки із медичної карти амбулаторного хворого, виданої Хирівською міською лікарнею, відомо, що ОСОБА_1 , перебувала на лікуванні в даному закладі з 09.08.2007 року по 25.08.2007 року з діагнозом: стабільна стенокардія ІІІ фкл., дифузний кардіосклероз - НК ІІ Ац, гіпертонічна хвороба ІІ ст.,ризик ІІІ (високий) (долучено до справи).

У суду не виникає сумніву у достовірності досліджених документів, оскільки вони відповідають обставинам справи, не оспорюються відповідачем.

Наведене дає підстави вважати, що позивач, як спадкоємець ОСОБА_3 , по поважній причині пропустила встановлений діючим законодавством строк для подачі заяви про прийняття спадщини, так як у шестимісячний період після смерті спадкодавця хворіла.

Керуючись ст. ст. 10, 12,13,81, 247, 263-265, 268, 273, 354 ЦПК України, ст. 1216, 1217, 1269, 1270, 1272 ЦК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жительці АДРЕСА_2 , додатковий строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , терміном 3 (три) місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи подається за правилами п.п. 15.5 п. 15 Перехідних положень ЦПК України через Старосамбірський районний суд Львівської області до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у ч.2 ст.358 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення , якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Суддя Л.Й.Ніточко

СудСтаросамбірський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення13.05.2019
Оприлюднено15.05.2019
Номер документу81671351
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —455/1112/18

Рішення від 13.05.2019

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Ніточко Л. Й.

Ухвала від 15.03.2019

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Ніточко Л. Й.

Ухвала від 31.08.2018

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Ніточко Л. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні