Ухвала
від 06.05.2019 по справі 280/1901/19
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАМІНУ СТОРОНИ ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ

06 травня 2019 рокуСправа № 280/1901/19 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративним суд у складі головуючого судді Сіпаки А.В., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Енергодарського об`єднаного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області (вул. Українська, 4-А, офіс 2. м. Енергодар, Запорізька область, 71503, код ЄДРПОУ 41249795) про заміну сторони виконавчого провадження, у якому стягувач - Управління Пенсійного фонду України в Кам`янсько-Дніпровському районі Запорізької області (вул. Гоголя, буд. 1, м. Кам`янка-Дніпровська, Запорізька область, 71304, код ЄДРПОУ 20508568), боржник - ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), третя особа без самостійних вимог: Кам`янсько-Дніпровський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області (пр. Толстого, 7, м. Кам`янка-Дніпровська, Запорізька область, 71304),

ВСТАНОВИВ:

24.04.2019 до Запорізького окружного адміністративного суду надійшла заява Енергодарського об`єднаного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області (далі - заявник) про заміну сторони виконавчого провадження, в якій заявник просить суд замінити сторону виконавчого провадження за постановою по справі про адміністративне правопорушення від 20.03.2012 №14 про стягнення штрафу з ОСОБА_1 , а саме: стягувача, з управління Пенсійного фонду України в Кам`янсько-Дніпровському районі Запорізької області на його правонаступника Енергодарське об`єднане управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області.

В обґрунтування заяви зазначає, що постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 №1055 "Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України" управління Пенсійного фонду України в Кам`янсько-Дніпровському районі Запорізької області було реорганізовано шляхом злиття з управлінням Пенсійного фонду України в Великобілозерському районі в Кам`янсько-Дніпровське об`єднане управління Пенсійного фонду України. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 21.12.2016 №988 "Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України", територіальний орган Пенсійного фонду України - Кам`янсько-Дніпровське об`єднане управління Пенсійного фонду України реорганізовано шляхом злиття з іншим управлінням в Енергодарське об`єднане управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області. 06.04.2017 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення Кам`янсько-Дніпровського об`єднаного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області. Згідно передавального акту від 30.03.2017 комісією з припинення діяльності Кам`янсько - Дніпровського об`єднаного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області усе майно останнього було передано до правонаступника - Енергодарського об`єднаного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області.

Враховуючи вищевикладене, посилається на приписи ч. 1 ст. 379 КАС України та просить замінити сторону виконавчого провадження - стягувача управління Пенсійного фонду України в Кам`янсько-Дніпровському районі Запорізької області на його правонаступника Енергодарське об`єднане управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області.

Для розгляду питання щодо заміни сторони виконавчого провадження, судом призначене судове засідання на 06.05.2019, про що повідомлено учасників справи.

Учасники справи в судове засідання не з`явились, про дату, час та місце слухання справи були повідомлялись належним чином, про причини неявки суд не повідомили. Заперечення проти задоволення заяви на адресу суду не надходили.

Відповідно до частини другої статті 379 КАС України, суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

За таких обставин, суд вважає за можливе провести судове засідання без участі учасників справи, за наявними у справі матеріалами.

У зв`язку із неявкою у судове засідання всіх учасників справи, на підставі приписів частини четвертої статті 229 КАС України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши наявні матеріали справи судом встановлено наступне.

20.03.2012 керівником управління Пенсійного фонду України в Кам`янсько-Дніпровському районі Запорізької області винесена постанова № 14 по справі про адміністративне правопорушення, якою притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу у сумі 3400,00 грн. ОСОБА_1 .

12.03.2019 Заступником начальника Кам`янсько-Дніпровського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області винесено повідомленням № 3839/16.18-43в1, яким постанова від 20.03.2012 № 14 повернута без прийняття до виконання, у зв`язку із тим, що постанова не відповідає вимогам ст. 4 Закону України "Про виконавче провадження".

У зв`язку із проведеною відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 №1055 "Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України" та від 21.12.2015 №988 "Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України" реорганізацією, Енергодарське об`єднане УПФУ в Запорізькій області звернулось до суду із даною заявою про заміну сторони виконавчого провадження.

Всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заява про заміну сторони виконавчого провадження, суд вважає її такою, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

За приписами статті 1 Закону України "Про виконавче провадження" № 1404-VIII від 02.06.2016 виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Частиною п`ятою статті 15 Закону № 1404-VIII передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Під правонаступництвом у виконавчому провадженні необхідно розуміти заміну однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов`язків від право попередника до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні.

Таким чином, процесуальне правонаступництво у виконавчому провадженні - це заміна на будь-якій стадії виконавчого провадження стягувача або боржника іншою особою у зв`язку з вибуттям правопопередника після постановлення щодо нього рішення i заміни його правонаступником, тобто підставою заміни стягувача внаслідок правонаступництва, в тому числі й у виконавчому провадженні, є настання певних обставин, які мають юридичне значення і в результаті яких виникають певні права та обов`язки, або пряма вказівка акта законодавства, що не залежить від умов та порядку здійснення виконавчого провадження органами і посадовими особами.

Так, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 №1055 "Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України" УПФУ в Кам`янсько-Дніпровському районі та Управління Пенсійного фонду України в Великобілозерському районі з 01.04.2016 реорганізовані шляхом злиття в Кам`янсько-Дніпровське об`єднане УПФУ в Запорізькій області.

Постановою Кабінету Міністрів України "Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України" №988 від 21.12.2016 вирішено реорганізувати деякі територіальні органи Пенсійного фонду України шляхом злиття окремих органів Пенсійного фонду України за переліком згідно з додатком 1, зокрема, реорганізувати шляхом злиття управління Пенсійного фонду України в м. Енергодарі та Кам`янсько-Дніпровського об`єднаного управління Пенсійного фонду України та утворити Енергодарське об`єднане управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області.

Згідно із частиною третьою статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" №755-IV від 15.05.2003 у разі злиття юридичних осіб здійснюється державна реєстрація новоутвореної юридичної особи та державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті злиття.

Із змісту виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що Енергодарське об`єднане управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області (ідентифікаційний код 41249795) зареєстровано 31.03.2017 як юридичну особу, місцезнаходження юридичної особи: 71503, Запорізька область, місто Енергодар, вулиця Українська, будинок 4А, офіс 2.

Здійснення заходів, пов`язаних з утворенням та реорганізацією центральних органів виконавчої влади, регулюється Порядком здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2011 № 1074. Відповідно до пункту 15 Порядку, у разі припинення органу виконавчої влади. Кабінет Міністрів України утворює відповідну комісію, затверджує її голову та визначає строк проведення реорганізації або ліквідації. Головою комісії з припинення органу виконавчої влади затверджується керівник або заступник керівника органу виконавчої влади, що припиняється.

Відповідно до пунктів 7, 23 постанови № 1074 майнові права та обов`язки органів виконавчої влади у разі їх злиття, приєднання або перетворення переходять правонаступникові на підставі передавального акта. Передавальний акт чи розподільчий ліквідаційний баланс складається комісією після закінчення строку пред`явлення вимог кредиторами та задоволення або відхилення таких вимог, підписується членом комісії - бухгалтером та затверджується головою комісії. Розподільчий баланс або передавальний акт повинен містити положення про правонаступництво щодо всіх фінансових зобов`язань органу виконавчої влади або територіального органу, що припиняється, всіх його кредиторів та боржників, у тому числі зобов`язання, які оспорюються сторонами.

Передавальний акт головою комісії з припинення діяльності Кам`янсько-Дніпровського об`єднаного УПФУ в Запорізькій області та начальником Енергодарського об`єднаного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області підписаний та затверджений 30 березня 2017 року (копія міститься в матеріалах справи).

Відповідно до частин першої, четвертої статті 379 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Таким чином, враховуючи, що повернення виконавчого документа стягувачу не є завершальною стадією виконавчого процесу та не позбавляє учасника виконавчого провадження повторно пред`явити виконавчий документ до виконання протягом строків, встановлених Законом України "Про виконавче провадження", суд вважає заяву Енергодарського об`єднаного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області про заміну сторони виконавчого провадження обґрунтованою та дійшов висновку про необхідність заміни сторони виконавчого провадження.

Керуючись ст.ст. 241, 248, 379 КАС України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву Енергодарського об`єднаного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження за постановою по справі про адміністративне правопорушення від 20.03.2012 №14 про стягнення штрафу з ОСОБА_1 , а саме: стягувача, з управління Пенсійного фонду України в Кам`янсько-Дніпровському районі Запорізької області на його правонаступника Енергодарське об`єднане управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала суду набирає законної сили у порядку та строки, передбачені ст. 256 КАС.

України та може бути оскаржена у порядку та строки, передбачені ст.ст. 293, 294, 295, 296 КАС України.

Суддя А.В. Сіпака

Дата ухвалення рішення06.05.2019
Оприлюднено15.05.2019
Номер документу81687061
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —280/1901/19

Ухвала від 06.05.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сіпака Андрій Васильович

Ухвала від 25.04.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сіпака Андрій Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні