Рішення
від 13.05.2019 по справі 319/266/19
КУЙБИШЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

КУЙБИШЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 319/266/19

Провадження №2/319/214/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 травня 2019 року смт Більмак

Куйбишевський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Валігурського Г.Ю.,

при секретарі Костенко А.В.,

за відсутності учасників справи,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Більмак цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Гусарківської сільської ради Більмацького району Запорізької області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,

в с т а н о в и в:

До Куйбишевського районного суду Запорізької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 (далі – позивач) до Гусарківської сільської ради Більмацького району Запорізької області (далі – відповідач) про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що після смерті її матері – ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 року, відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки площею 0,60 га, для ведення особистого підсобного господарства, що розташована в с. Гусарка Більмацького району Запорізької області, яка належала померлій на праві приватної власності на підставі державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_2, виданого 12.09.1995 року та зареєстрованого в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №19.

На заяву позивача про видачу Витягу з Державного земельного кадастру щодо спірної земельної ділянки відділ у Більмацькому районі головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області листом від 10.12.2018 року №213/161-18 повідомив, що немає змоги надати витяг з Державного земельного кадастру, оскільки в момент реєстрації державного акту на право власності на земельну ділянку поземельна книга не відкривалась. За відсутності вказаного Витягу нотаріус постановою від 09.02.2019 року відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку. За таких обставин позивач вимушений звернутись до суду за захистом своїх майнових прав. Позивач просить на підставі ст.ст. 1216, 1218, 1225 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) визнати за ним право власності на зазначену земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

Сторони в судове засідання не прибули.

Позивач подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Відповідач належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, в судове засідання явку уповноваженого представника не забезпечив, до суду подав клопотання про розгляд справи без участі їх представника, позовні вимоги визнає, заперечень проти позову не має.

У зв'язку з цим справа відповідно до ст.ст. 211, 223 ЦПК України розглядається без участі сторін.

У відповідності до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, у зв'язку з неявкою у судове засідання всіх учасників справи.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані докази, судом встановлені наступні обставини і відповідні їм правовідносини.

З матеріалів справи слідує, що ІНФОРМАЦІЯ_3 року померла ОСОБА_2, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3, виданим Більмацьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області 13.05.2018 року.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина у вигляді спірної земельної ділянки площею 0,60 га, яка розташована на території Гусарківської сільської ради Більмацького району Запорізької області.

Право власності спадкодавця на вказану земельну ділянку підтверджується державним актом на право приватної власності на землю серії НОМЕР_2, виданого 12.09.1995 року та зареєстрованого в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №19.

Заявник ОСОБА_1 є дочкою спадкодавця, що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_4, виданого 30.08.1963 року та копією свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_5, виданого 18.11.1978 року, з якого слідує, що 18.11.1978 року зареєстрований шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_4, зроблений запис № 27. Після укладення шлюбу прізвище позивача змінилось на «ОСОБА_3».

Позивач звертався до державного нотаріуса за видачею свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 0,60 га, розташованої на території АДРЕСА_1, що належала померлій ОСОБА_2, однак через відсутність витягу з Державного земельного кадастру, нотаріусом винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 09.02.2019 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцю з моменту відкриття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до спадкової справи №53/2018 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 року ОСОБА_2 із заявою про прийняття спадщини до нотаріуса звернувся лише позивач.

Згідно ч. 1 ст. 1273 ЦК України спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу. Заява про відмову від прийняття спадщини подається нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

З постанови Більмацької державної нотаріальної контори Запорізької області від 09.02.2019 року про відмову у вчиненні нотаріальної дії вбачається, що позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, через відсутність витягу з Державного земельного кадастру про змельну ділянку.

За повідомленням Відділу у Більмацькому районі Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області від 10.12.2018 №213/161-18 управління немає змоги надати витяг з Державного земельного кадастру на земельну ділянку, оскільки на момент реєстрації державного акту на право приватної власності на земельну ділянку Поземельна книга не відкривалась.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 125 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Відповідно до ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах із збереженням їхнього цільового призначення.

Суд приходить до висновку, що відповідно до цивільного законодавства позивач має право в прядку спадкування за законом отримати у спадщину майно, що належало її матері, однак позбавлений цього права, оскільки у Державному земельному кадастрі відсутні дані про земельну ділянку.

Право власності спадкодавця на спірне майно сторонами не оспорюється, а тому на думку суду, спадкові права позивача підлягають захисту в судовому порядку.

Державний акт про право приватної власності на землю серії НОМЕР_2, виданий Гусарківською сільською радою 12.09.1995 року, не втратив своєї чинності, зареєстрований належним чином та посвідчує право власності спадкодавця на земельну ділянку.

Враховуючи те, що за спадкодавцем на праві власності зареєстрована спірна земельна ділянка, однак з об'єктивних причин спадкоємець не має можливості оформити на неї право власності в порядку спадкування за законом, суд вважає за можливе захистити порушені права позивача шляхом визнання за ним права власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

Таким чином, позовні вимоги ОСОБА_1 є обґрунтованими, такими, що відповідають переліченим нормам закону, доведеними вищевказаними належними та допустимими доказами.

Суд, виходячи із встановлених обставин справи, прийшов до висновку про задоволення позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1216, 1218, 1222, 1225, 1268 ЦК України, ст.ст. 10, 11, 60, 209, 212-215, 224-226 ЦПК України, суд –

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до Гусарківської сільської ради Більмацького району Запорізької області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом право власності на земельну ділянку площею 0,60 гектарів, для ведення особистого підсобного господарства, розташовану за адресою: АДРЕСА_1, яка належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_3 року ОСОБА_2 на підставі Державного акту про право приватної власності на землю серії НОМЕР_2 виданого Гусарківською сільською радою 12.09.1995 року та зареєстрованого в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №19.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційну скаргу може бути подано до Запорізького апеляційного суду через Куйбишевський районний суд Запорізької області.

Позивач: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, паспорт серії НОМЕР_6 виданий Куйбишевським РВ УМВС України в Запорізькій області 21.02.2001 року, зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1, ІПН НОМЕР_1;

Відповідач: Гусарківська сільська рада Більмацького району Запорізької області, адреса: 71020, Запорізька область, Більмацький район, с. Гусарка, вул. Запорізька, 2, код ЄДРПОУ: 25475980.

Суддя Г. Ю. Валігурський

СудКуйбишевський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення13.05.2019
Оприлюднено15.05.2019
Номер документу81702349
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —319/266/19

Рішення від 13.05.2019

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Валігурський Г. Ю.

Ухвала від 22.04.2019

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Валігурський Г. Ю.

Ухвала від 25.03.2019

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Валігурський Г. Ю.

Ухвала від 07.03.2019

Цивільне

Куйбишевський районний суд Запорізької області

Валігурський Г. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні