Рішення
від 02.05.2019 по справі 600/1164/17
КОЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 600/1164/17

Справа № 2-о/600/23/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 травня 2019 року смт. Козова

Козівський районний суд Тернопільської області

у складі: головуючого судді - Гриновець О.Б.,

з участю: секретаря судового засідання - Липної О.А.,

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи - Гладчука І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Козова цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, заінтересована особа: Козівська районна рада Тернопільської області,-

ВСТАНОВИВ:

21.12.2017 року ОСОБА_1 звернулася в суд із заявою про встановлення факту належності її батькові - ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , свідоцтва на право особистої власності на жилий будинок, видане Козівською районною радою 19.05.1989 року ОСОБА_2 .

В обґрунтування поданої заяви вказує про те, що 19.05.1989 року її батькові - ОСОБА_2 виконкомом Козівської районної ради Тернопільської області було видано свідоцтво на право особистої власності на житловий будинок. У всіх правовстановлюючих документах батька вказано його прізвище як « ОСОБА_4 », а у виданому свідоцтві « ОСОБА_5 ». ІНФОРМАЦІЯ_1 її батько помер. У свідоцтві про смерть також зазначено його прізвище як « ОСОБА_4 ». Після смерті батька, вона звернулася до нотаріуса з метою прийняття спадщини, однак їй було відмовлено у здійсненні такої дії у зв'язку з тим, що, серед іншого, у свідоцтві про смерть батька вказано його прізвище « ОСОБА_4 », а у свідоцтві - « ОСОБА_5 ». Встановлення цього факту у позасудовому порядку є неможливим через смерть батька та необхідним їй для долучення до матеріалів судової справи про визнання за нею права власності на будинок, зазначений у згаданому свідоцтві. На підставі вищевказаного, просить задовольнити вимоги її заяви.

29.01.2018 року ухвалою судді Козівського районного суду Тернопільської області прийнято зазначену заяву до розгляду, відкрито за такою провадження та розпочато підготовче провадження (а.с.39).

Ухвалою Козівського районного суду Тернопільської області від 26.11.2018 року постановлено закрити підготовче провадження та призначити справу за заявою ОСОБА_1 до судового розгляду по суті.

В судовому засіданні заявник підтримала свою вимогу, вказану у поданій заяві, з підстав зазначених у такій і просила задовольнити таку.

Представник заінтересованої особи у судовому засіданні визнав обставини зазначені заявницею у її заяві про встановлення факту та не заперечив щодо задоволення вимог такої.

Заслухавши думку заявника та представника заінтересованої особи, дослідивши подані документи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення її по суті, суд дійшов до наступних висновків.

Статтею 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Частиною 3 статті 12 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках (ч.1 ст.13 ЦПК України).

У ч.1 ст.315 ЦПК України визначено перелік фактів встановлення яких відбувається у судовому порядку.

За змістом пункту 6 ч.1 ст.315 ЦПК України, у судовому порядку може бути встановлений факт належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Постановою Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року №5 «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» роз'яснено, що судами в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено, що заявник – ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (змінила прізвище з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_7 » у зв'язку з укладенням шлюбу 25.05.1991 року (а.с.9)) є донькою ОСОБА_2 та ОСОБА_8 , що підтверджується копією її свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 05.10.1972 року (а.с.8).

ІНФОРМАЦІЯ_1 її батько – ОСОБА_2 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 (а.с.10).

За життя її батькові, як голові колгоспного двору, виконавчим комітетом Козівської районної ради народних депутатів Тернопільської області Української РСР було видано 19.05.1989 року свідоцтво на право особистої власності на цілий жилий будинок з належними до нього будівлями та спорудами в АДРЕСА_1 (а.с.11).

Проте, як вбачається із копії вказаного свідоцтва, таке видано на ім'я ОСОБА_2 (а.с.11).

При цьому, згідно з копією технічного паспорта на житловий будинок індивідуального житлового фонду за адресою: АДРЕСА_1 , складеного 19.08.1988 року, власником такого був « ОСОБА_2 » (а.с.12).

Факт того, що прізвищем батька заявниці було « ОСОБА_4 » підтверджується й іншими, наявними в матеріалах справи доказами, а саме: копією посвідчення водія серії НОМЕР_3 , виданого ДАІ МВС-УВС Тернопільської області « ОСОБА_2 » (а.с.13); копією військового квитка серії НОМЕР_4 , виданого на ім'я « ОСОБА_2 » (а.с.16); копією виписки з погосподарської книги Городищенської сільської ради Козівського району Тернопільської області №823/02-19 від 07.12.2017 року (а.с.17-18).

Крім того, згідно з довідки Городищенської сільської ради Козівського району Тернопільської області №824/0219 від 07.12.2017 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 одна і та сама особа, іншої на території Городищенської сільської ради немає (а.с.15).

Абзацом 2 п.12 постанови пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» роз'яснено правозастосування цієї норми, зокрема, при розгляді справи про встановлення відповідно до п.6 ст.273 ЦПК факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення. Разом з тим, цей порядок не застосовується, якщо виправлення в таких документах належним чином не застережені або ж їх реквізити нечітко виражені внаслідок тривалого використання, неналежного зберігання, тощо. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який йдеться в документі, відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до ст.89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не має для суду встановленої сили. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Враховуючи вищенаведене, а також те, що орган, яким видано 19.05.1989 року свідоцтво на право на право особистої власності на цілий жилий будинок з належними до нього будівлями та спорудами в АДРЕСА_1 , Козівського району Тернопільської області ліквідовано, а чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення факту належності правовстановлюючого документу і метою встановлення такого факту є реалізація права на спадкування, суд дійшов до висновку, що заява є підставною та слід таку задовольнити.

Керуючись ст.ст. 10, 13, 76-81, 89, 141, 206, 247, 258-259, 263-265, 273, 293-294, 315 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

заяву ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, заінтересована особа: Козівська районна рада Тернопільської області- задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , свідоцтва на право особистої власності на жилий будинок, виданого 19.05.1989 року виконкомом Козівської районної ради народних депутатів Тернопільської області на жилий будинок за АДРЕСА_1 на ім'я « ОСОБА_2 ».

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов'язки мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; зареєстроване у встановленому порядку місце проживання: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_5 , дані паспорта - серія НОМЕР_6 , виданий Козівським РВ УМВС України в Тернопільській області, 09.06.1998 року.

Заінтересована особа - Козівська районна рада Тернопільської області, адреса місцезнаходження: 47600, вул. Грушевського, 38, смт. Козова, Козівський район Тернопільська область; код ЄДРПОУ: 25347911.

Повний текст судового рішення виготовлено та підписано 14.05.2019 року.

Суддя О.Б.Гриновець

СудКозівський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення02.05.2019
Оприлюднено15.05.2019
Номер документу81705058
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —600/1164/17

Рішення від 02.05.2019

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

Ухвала від 26.12.2017

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

Ухвала від 26.11.2018

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

Рішення від 02.05.2019

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

Ухвала від 29.01.2018

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

Ухвала від 26.12.2017

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Гриновець О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні