Ухвала
від 14.05.2019 по справі 759/8799/19
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/2970/19

ун. № 759/8799/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 травня 2019 року

Слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській області майора поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 2018110000000544 від 21.09.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИЛА:

Старший слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській області майор поліції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Святошинського районного суду м.Києва з клопотанням, погодженим з прокурором, про дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , за місцем проживання представника за довіреністю ТОВ «Август-Будпроект» ОСОБА_4 , оскільки є підстави вважати, що там можуть знаходитись речі, що є предметом кримінального правопорушення, а саме: оригінали підроблених товарно-транспортних накладних, накладних про відпуск пиломатеріалів, специфікацій-накладних на відпуск лісоматеріалів необроблених до ТТН, паперових і електронних чернеток цих документів, печаток, штампів, оригіналів статутних документів, копій паспортів, в тому числі оригіналів викрадених та підроблених паспортів на ім`я керівників, відбитків печаток, штампів, бланків документів, чорнових записів, схем та інших документів, що можуть свідчити про планування дій службових/посадових осіб компаній «Jung Dih Enterprises Corporation», «Shanghai Long Long Wood Industry Co., Ltd», «Golden Rich Intl Co., Ltd», ТОВ «ДДК Трейдінг Експорт» (код за ЄДР 41692345), ФОП ОСОБА_5 (код НОМЕР_1 ), СВК «Зоря» (код за ЄДР 04529890), Київського обласного та по місту Києву управління лісового та мисливського господарства (код за ЄДР 35278561), направлених на розкрадання державного майна та/або ухилення вказаними підприємствами від сплати податків, а також сприяння в переведенні безготівкових коштів в готівку за допомогою розрахункових рахунків даних суб`єктів господарської діяльності, комп`ютерної техніки, магнітних, оптичних, електронних та будь-яких інших носіїв інформації, в тому числі мобільних телефонів (смартфонів), на яких є відомості чи документи щодо операцій з вищевказаними підприємствами та чернетки підроблених документів, інших предметів та документів, що свідчать про причетність службових/посадових осіб компанії «Jung Dih Enterprises Corporation», «Shanghai Long Long Wood Industry Co., Ltd», «Golden Rich Intl Co., Ltd», ТОВ «ДДК Трейдінг Експорт» (код за ЄДР 41692345), ФОП ОСОБА_5 (код НОМЕР_1 ), СВК «Зоря» (код за ЄДР 04529890), Київського обласного та по місту Києву управління лісового та мисливського господарства (код за ЄДР 35278561) до вчинення розслідуваного кримінального правопорушення або інших кримінальних правопорушень; коштів здобутих злочинним шляхом та речей обіг яких обмежений, або заборонений.

З клопотання слідчого вбачається, що протягом 2018 року невстановлені на даний час посадові особи суб`єктів господарювання задіяних у експорті лісопродукції з метою отримання сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, для здійснення експортних операцій, систематично подавали до Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства (далі - Управління) товарно-транспортні накладні та інші документи про походження деревини з явними ознаками підробки.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Вислухавши слідчого, дослідивши матеріали справи, суть клопотання, слідчий суддя прийшов до наступних висновків.

Органом досудового розслідування встановлено, що ТОВ «Август-Будпроект» (код за ЄДРПОУ: 35790085) протягом 2019 року реалізували компаніям «China National Forest Products Industry Corporation», виготовлений із необлікованої лісопродукції пиломатеріал чим завдали державі матеріальної шкоди на загальну суму 174 987 гривень.

02.01.2019, до Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства, з метою отримання сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, для здійснення експортних операцій, звернулось ТОВ «Август-Будпроект» (код за ЄДРПОУ: 35790085) та надали документи із інформацією про лісокористувачів-продавців лісопродукції, що експортується, а саме товарно-транспортні накладні, накладні про відпуск пиломатеріалів, специфікації-накладні та інші, видані ФОП ОСОБА_5 (код НОМЕР_1 ), ФОП « ОСОБА_6 » (код НОМЕР_2 ) та СВК «Зоря» (код за ЄДРПО: 04529890).

В результаті чого, та на підставі наданих Управлінню документів, 02.01.2019, ТОВ «Август-Будпроект» видані Сертифікати серії КВ №№552000, 552001.

Однак, допитані як свідки директор СВК «Зоря» ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_5 ФОП ОСОБА_6 показали, що документи, використані ТОВ «Август-Будпроект» для отримання сертифікатів для експорту лісопродукції, підроблені та ними не видавались.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань з цих обставин внесені відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи вищевикладене, з урахуванням обставин, які містяться в матеріалах даного кримінального провадження, беручи до уваги те, що інші заходи забезпечення кримінального провадження можуть негативно вплинути на досягнення дієвості даного провадження, слідчий суддя вважає, що необхідно надати дозвіл на обшук у зазначеній в клопотанні квартирі з метою відшукання та вилучення зазначених в клопотанні речей.

Щодо вимоги слідчого про проведення обшуку у вказаній квартирі з метою виявлення та вилучення комп`ютерної техніки, магнітних, оптичних, електронних та будь-яких інших носіїв інформації, в тому числі мобільних телефонів (смартфонів), на яких є відомості чи документи щодо операцій з вищевказаними підприємствами та чернетки підроблених документів, слідчий суддя враховує наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 168 КПК України забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

У разі необхідності слідчий чи прокурор здійснює копіювання інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, інформаційно-телекомунікаційних системах, їх невід`ємних частинах. Копіювання такої інформації здійснюється із залученням спеціаліста.

Враховуючи, що слідчим не обґрунтована та не доведена необхідність вилучення комп`ютерної техніки, магнітних, оптичних, електронних та будь-яких інших носіїв інформації, в тому числі мобільних телефонів (смартфонів), на яких є відомості чи документи щодо операцій з вищевказаними підприємствами та чернетки підроблених документів, з метою проведення експертного дослідження, або те, що такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, необхідно дійти висновку про наявність підстав для надання органу досудового розслідування дозволу тільки на копіювання інформації, що в них міститься, із залученням відповідного спеціаліста в разі необхідності.

Крім цього слідчий суддя зазначає, що клопотання слідчого в частині інших документів, що можуть свідчити про планування дій службових/посадових осіб компаній «Jung Dih Enterprises Corporation», «Shanghai Long Long Wood Industry Co., Ltd», «Golden Rich Intl Co., Ltd», ТОВ «ДДК Трейдінг Експорт» (код за ЄДР 41692345), ФОП ОСОБА_5 (код НОМЕР_1 ), СВК «Зоря» (код за ЄДР 04529890), Київського обласного та по місту Києву управління лісового та мисливського господарства (код за ЄДР 35278561), направлених на розкрадання державного майна та та/або ухилення вказаними підприємствами від сплати податків, а також сприяння в переведенні безготівкових коштів в готівку за допомогою розрахункових рахунків даних суб`єктів господарської діяльності, інших предметів та документів, що свідчать про причетність службових/посадових осіб компанії «Jung Dih Enterprises Corporation», «Shanghai Long Long Wood Industry Co., Ltd», «Golden Rich Intl Co., Ltd», ТОВ «ДДК Трейдінг Експорт» (код за ЄДР 41692345), ФОП ОСОБА_5 (код НОМЕР_1 ), СВК «Зоря» (код за ЄДР 04529890), Київського обласного та по місту Києву управління лісового та мисливського господарства (код за ЄДР 35278561) до вчинення розслідуваного кримінального правопорушення або інших кримінальних правопорушень задоволенню не підлягає на підставі п. 6 ч. 2 ст. 235 КПК України, оскільки слідчим не зазначено конкретних предметів та речей, для виявлення яких проводиться обшук.

Зазначена правова позиція викладена у рішенні Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», згідно якої невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей.

Аналогічна позиція Європейського суду з прав людини міститься в рішенні від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії», де вказано, що ордер на проведення обшуку не містив інформації щодо мети проведення обшуку та про предмети, що підлягають вилученню. Таким чином, слідчих було наділено широкими повноваженнями, обшуки не були пропорційними меті, які вони переслідували.

Керуючись ст.ст. 168, 234, 235 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИЛА:

Клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській області майора поліції ОСОБА_3 про дозвіл на проведення обшуку, задовольнити частково.

Надати старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській області майору поліції ОСОБА_3 та слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні № 2018110000000544 від 21.09.2018 дозвіл на проведення обшуку квартири за адресою: АДРЕСА_1 , за місцем проживання представника за довіреністю ТОВ «Август-Будпроект» ОСОБА_4 , з метою відшукання та вилучення:

оригіналів підроблених товарно-транспортних накладних, накладних про відпуск пиломатеріалів, специфікацій-накладних на відпуск лісоматеріалів необроблених до ТТН, паперових і електронних чернеток цих документів, печаток, штампів, оригіналів статутних документів, копій паспортів, в тому числі оригіналів викрадених та підроблених паспортів на ім`я керівників, відбитків печаток, штампів, бланків документів, чорнових записів, схем, що можуть свідчити про планування дій службових/посадових осіб компаній «Jung Dih Enterprises Corporation», «Shanghai Long Long Wood Industry Co., Ltd», «Golden Rich Intl Co., Ltd», ТОВ «ДДК Трейдінг Експорт» (код за ЄДР 41692345), ФОП ОСОБА_5 (код НОМЕР_1 ), СВК «Зоря» (код за ЄДР 04529890), Київського обласного та по місту Києву управління лісового та мисливського господарства (код за ЄДР 35278561), направлених на розкрадання державного майна та та/або ухилення вказаними підприємствами від сплати податків, а також сприяння в переведенні безготівкових коштів в готівку за допомогою розрахункових рахунків даних суб`єктів господарської діяльності, до вчинення розслідуваного кримінального правопорушення або інших кримінальних правопорушень, коштів здобутих злочинним шляхом та речей обіг яких обмежений, або заборонений, а також із можливістю копіювання інформації, яка міститься на комп`ютерній техніці, магнітних, оптичних, електронних та будь-яких інших носіїв інформації, в тому числі мобільних телефонів (смартфонів), на яких є відомості чи документи щодо операцій з вищевказаними підприємствами та чернетки підроблених документів, із залученням відповідного спеціаліста в разі необхідності.

У задоволенні іншої частини клопотання слідчого відмовити.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81708688
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 2018110000000544 від 21.09.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —759/8799/19

Ухвала від 14.05.2019

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні