Рішення
від 07.05.2019 по справі 392/575/19
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Справа № 392/575/19

Провадження F 2/392/576/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 травня 2019 року Маловисківський районний суд Кіровоградської області у складі:

Головуючої: судді Кавун Т.В.

при секретарі Стець Т.М.

розглянувши у відкритому спрощеному судовому засіданні в м. Мала Виска справу за позовом ОСОБА_1 до Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області, Товариства з обмеженою відповідальністю "СТОВ "Авангард" про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження земельною ділянкою, -

ВСТАНОВИВ:

22.04.2019 року позивач звернувся до суду з вказаним позовом, посилаючись на те, що він є власником земельної ділянки площею 4,16 га, яка розташована на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області, кадастровий номер 3523181600:02:002:0433. Він дізнався, що від його імені було підроблено підпис та укладено з ТОВ "СТОВ "Авангард" договір оренди, який було зареєстровано 18.07.2015 року Реєстраційною службою Маловисківського районного управління юстиції Кіровоградської області за рішенням про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер: 10463387. Договір оренди, який нібито укладений між сторонами, в архіві реєстраційних справ Маловисківської РДА відсутній. Державна реєстрація права оренди без укладення письмового договору порушує його право вільно розпоряджатися належним майном, тому просить суд усунути перешкоди у здійсненні права користування та розпорядження ним земельною ділянкою, шляхом скасування державної реєстрації права оренди ТОВ "СТОВ "Авангард".

В судове засідання позивач не з'явився. Представник позивача подав до суду заяву про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги підтримують у повному обсязі, просять позов задовільнити.

Представник Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області надіслав заяву, згідно якої не заперечили проти задоволення даного позову.

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю "СТОВ "Авангард" в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив, відзив на позов та заяву про розгляд справи за його відсутності не подав, тому суд вважає за можливе справу розглянути у його відсутність, на підставі доказів, що містяться в матеріалах справи.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступні обставини.

ОСОБА_1 належить земельна ділянка площею 4,16 га, яка розташована на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області, кадастровий номер 3523181600:02:002:0433, відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку серії КР F 082863.

З інформації про державну реєстрацію іншого речового права вбачається, що Реєстраційною службою Маловисківського районного управління юстиції Кіровоградської області рішенням про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер: 22966801, зареєстровано право оренди земельної ділянки на підставі договору оренди землі F б/н від 10.07.2015 року строком дії до 18.07.2025 року, орендарем якого є Товариство з обмеженою відповідальністю "СТОВ "Авангард", а орендодавцем - ОСОБА_1.

Згідно повідомлення Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області від 15.03.2019 року за F 01-27/11/2, в архіві реєстраційної справи договір оренди земельної ділянки за кадастровим номером 3523181600:02:002:0433, укладеного між ОСОБА_1 та ТОВ "СТОВ "Авангард" відсутній. Копія реєстраційної справи в електронному вигляді в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, відсутні.

Згідно п.1 ст. 2 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", державна реєстрація прав проводиться в такому порядку: 1) прийняття/отримання документів для державної реєстрації прав, формування та реєстрація заяви в базі даних заяв; 2) виготовлення електронних копій документів, поданих для державної реєстрації прав, шляхом сканування (у разі подання документів у паперовій формі) та їх розміщення у Державному реєстрі прав; 3) встановлення черговості розгляду заяв, зареєстрованих у базі даних заяв; 4) перевірка документів на наявність підстав для зупинення розгляду заяви, зупинення державної реєстрації прав, відмови у проведенні державної реєстрації прав та прийняття відповідних рішень; 5) прийняття рішення про державну реєстрацію прав (у разі відсутності підстав для зупинення розгляду заяви, зупинення державної реєстрації прав, відмови у проведенні державної реєстрації прав); 6) відкриття розділу в Державному реєстрі прав та/або внесення до відкритого розділу або спеціального розділу Державного реєстру прав відповідних відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про обFєкти та субFєктів цих прав; 7) формування витягу з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію прав для подальшого використання заявником; 8) видача/отримання документів за результатом розгляду заяви.

Перелік документів, необхідних для державної реєстрації прав, та порядок державної реєстрації прав визначаються Кабінетом Міністрів України у Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Згідно ч.4 ст.18 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", державній реєстрації підлягають виключно заявлені речові права на нерухоме майно та їх обтяження, за умови їх відповідності законодавству і поданим/отриманим документам.

В ході судового розгляду, встановлено, що ні позивач, ні Маловисківська районна державна адміністрація , як орган реєстраційної служби, не можуть надати договір оренди землі від 10.07.2015 року на підставі якого державним реєстратором було прийнято рішення про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки загальною площею 4,16 га, яка розташована на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області, кадастровий номер 3523181600:02:002:0433 та належить ОСОБА_1.

Даний договір оренди землі відсутній.

Відповідно до ст.ст. 13, 16, 17 Закону України "Про оренду землі" ( в редакції, що діяла на момент виникнення даних правовідносин), договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. Укладення договору оренди земельної ділянки із земель приватної власності здійснюється за згодою орендодавця та особи, яка згідно із законом вправі набувати право оренди на таку земельну ділянку. ОбFєкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди, якщо інше не встановлено законом.

Враховуючи, що представником відповідача не надано жодних доказів щодо підтвердження факту дійсного укладення правочину, договір оренди земельної ділянки відсутній, державна реєстрація права оренди земельної ділянки власником якої є позивач порушує його право вільно розпоряджатися належним йому майном, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Керуючись, ст.ст. 258,259, 263-265 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Позов задовільнити.

Усунути перешкоди у здійсненні права користування та розпорядження ОСОБА_1 земельною ділянкою площею 4,16 га, кадастровий номер 3523181600:02:002:0433, яка розташована на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, шляхом скасування державної реєстрації права оренди Товариства з обмеженою відповідальністю "СТОВ "Авангард" земельною ділянкою, яке було зареєстровано 18.07.2015 року Реєстраційною службою Маловисківського районного управління юстиції Кіровоградської області за рішенням про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 22966801, номер запису про інше речове право: 10463387.

Повернути ОСОБА_1 з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, тобто 384 грн. 20 коп.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "СТОВ "Авангард" на користь ОСОБА_1 50 відсотків сплаченого судового збору, тобто в сумі 384 грн. 20 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржено до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи:

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, паспорт серії ЕА F 262605, реєстраційний номер облікової картки платника податків:НОМЕР_1, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2.

Товариство з обмеженою відповідальністю "СТОВ "Авангард", ідентифікаційний код юридичної особи: 39782497, місцезнаходження: м.Черкаси Черкаської області, вул.Чехова, буд.53, оф.207.

Маловисківська районна державна адміністрація, ідентифікаційний код юридичної особи: 04055363, місцезнаходження: м. Мала Виска Кіровоградської області, вул. Центральна, 78.

Суддя Т.В. Кавун

СудМаловисківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення07.05.2019
Оприлюднено15.05.2019
Номер документу81717299
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —392/575/19

Рішення від 07.05.2019

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 22.04.2019

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні