Рішення
від 15.05.2019 по справі 140/901/19
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 травня 2019 року

Луцьк

Справа № 140/901/19

Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Ковальчука В.Д.,

розглянувши у письмовому провадженні за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління культури, з питань релігій та національностей Волинської обласної державної адміністрації про визнання дій протиправними,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся з позовом до Управління культури, з питань релігій та національностей Волинської обласної державної адміністрації про визнання дій протиправними щодо залишення без розгляду поданих 07 березня 2019 року заяви та документів для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо Свято-Благовіщенської релігійної громади Української православної церкви с. Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області (код ЄДРПОУ 21737147).

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 07 березня 2019 позивач звернувся до Управління культури, з питань релігій та національностей Волинської обласної державної адміністрації із заявою та документами для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо Свято-Благовіщенської релігійної громади Української православної церкви с. Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області (код ЄДРПОУ 21737147), а саме щодо зміни керівника (настоятеля) релігійної організації - ОСОБА_2 на ОСОБА_1 . До заяви позивачем було надано Указ від 18.02.2019 №73 єпископа Волинського і Луцького ОСОБА_6 про призначення протоієрея ОСОБА_3 настоятелем Свято-Благовіщенської релігійної громади Української православної церкви с. Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області та квитанцію про сплату адміністративного збору за проведення державної реєстрації.

Про те, 07.03.2019 позивачу відповідачем було надано повідомлення про залишення документів без розгляду.

Такі дії відповідача щодо залишення поданих 07.03.2019 заяви та документів про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу позивач вважає протиправними, оскільки вони не відповідають вимогам Конституції України та статті 4 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", а тому просить позов задовольнити, дії відповідача визнати протиправними.

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 02.04.2019 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження в справі та ухвалено судовий розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

У відзиві на позовну заяву відповідач позовних вимог не визнала, посилаючись на те, що головою Волинської обласної державної адміністрації видано розпорядження від 07.03.2019 № 123 " Про реєстрацію статутів релігійних громад у новій редакції", яким зареєстровано зміни до статуту Свято-Благовіщенської релігійної громади Української православної церкви с.Раків Ліс Камінь- Каширського району Волинської області в новій редакції за новою назвою релігійна організація "Релігійна громада Благовіщення Пресвятої Богородиці Православної церкви України села Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області". На виконання зазначеного розпорядження працівником управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації ОСОБА_4 , на яку покладені обов'язки державного реєстратора, в установленому законом порядку, 07.03.2019 року був розпочатий прийом та опрацювання документів, поданих для державної реєстрації внесення змін до установчих документів юридичної особи - релігійної організації "Релігійна громада Благовіщення Пресвятої Богородиці Православної церкви України села Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області". Державним реєстратором при вчиненні зазначених вище реєстраційних дій цілком додержано вимоги частини 4 статті 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" щодо перевірки на відповідність чинному законодавству пакету документів, що подаються заявником для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи - релігійної організації "Релігійна громада Благовіщення Пресвятої Богородиці Православної церкви України села Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області" (код ЄДРПОУ 21737147). Таким чином, станом на 07.03.2019, тобто на момент звернення до управління культури, з питань релігій та національностей Волинської ОДА із заявою про проведення реєстраційної дії "Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах" щодо Свято-Благовіщенської релігійної громади Української православної церкви с.Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області (код 21737147) ОСОБА_1 не мав повноважень для подання таких документів.

В доповненні до відзиву відповідач зазначає, що Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань функціонує на основі старої законодавчої бази у сфері державної реєстрації, а пункту "Відмови у державній реєстрації" на етапі подання документів Реєстром не передбачено, надані документи ОСОБА_1 було залишено без розгляду, що і стало відмовою йому у вчиненні реєстраційних дій щодо релігійної організації "Свято-Благовіщенської релігійної громади Української православної церкви с.Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області.

Дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази та письмові пояснення, суд приходить до висновку, що у задоволенні позовних вимог слід відмовити, з таких мотивів та підстав.

Судом встановлено, що загальними зборами релігійної організації Свято-Благовіщенська релігійна громада Української православної церкви с. Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області від 17.02.2019 було змінено підлеглість в канонічних та організаційних питаннях релігійної організації "Свято-Благовіщенська релігійна громада Української православної церкви с. Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області" та було вирішено перейти до складу Православної церкви України під канонічне підпорядкування Управління Волинської єпархії Православної церкви України, змінивши при цьому назву - релігійна організація "Релігійна громада Благовіщення Пресвятої Богородиці Православної церкви України села Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області ". При цьому були внесені зміни до Статуту, шляхом прийняття його в новій редакції та обрано уповноваженого для представництва громади щодо проведення реєстраційних дій - настоятеля храму ОСОБА_2 .

Головою Волинської обласної державної адміністрації видано розпорядження від 07.03.2019 № 123 "Про реєстрацію статутів релігійних громад у новій редакції", яким зареєстровано зміни до статуту Свято-Благовіщенської релігійної громади Української православної церкви с.Раків Ліс Камінь- Каширського району Волинської області в новій редакції за новою назвою релігійна організація "Релігійна громада Благовіщення Пресвятої Богородиці Православної церкви України села Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області".

07.03.2019 року був розпочатий прийом та опрацювання документів, поданих для державної реєстрації внесення змін до установчих документів юридичної особи - релігійної організації "Релігійна громада Благовіщення Пресвятої Богородиці Православної церкви України села Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області".

Указом від 18.02.2019 №73 єпископа Волинського і Луцького ОСОБА_6 було призначено протоієрея ОСОБА_3 настоятелем Свято-Благовіщенської релігійної громади Української православної церкви с. Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області.

07 березня 2019 ОСОБА_1 звернувся до Управління культури, з питань релігій та національностей Волинської обласної державної адміністрації із заявою та документами для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо Свято-Благовіщенської релігійної громади Української православної церкви с. Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області (код ЄДРПОУ 21737147), а саме щодо зміни керівника (настоятеля) релігійної організації - ОСОБА_2 на ОСОБА_1 . До заяви позивачем було надано Указ від 18.02.2019 №73 єпископа Волинського і Луцького ОСОБА_6 про призначення протоієрея ОСОБА_3 настоятелем Свято-Благовіщенської релігійної громади Української православної церкви с. Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області та квитанцію про сплату адміністративного збору за проведення державної реєстрації.

Рішенням державного реєстратора Управління культури, з питань релігій та національностей Волинської обласної державної адміністрації було відмовлено у державній реєстрації на підставі статті 28 пункту 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" та на підставі розпорядження голови Волинської обласної державної адміністрації видано від 07.03.2019 № 123 "Про реєстрацію статутів релігійних громад у новій редакції".

При цьому ОСОБА_1 07.03.2019 було направлено повідомлення про залишення документів без розгляду.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам суд зазначає наступне.

Частини 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

У відповідності до статті 3 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації",

кожному громадянину в Україні гарантується право на свободу совісті. Це право включає свободу мати, приймати і змінювати релігію або переконання за своїм вибором і свободу одноособово чи разом з іншими сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, відправляти релігійні культи, відкрито виражати і вільно поширювати свої релігійні або атеїстичні переконання.

Згідно статті 8 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації",

релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того ж культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об'єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб. Держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних і організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межа релігійним центрам (управлінням) і вільну зміну цієї підлеглості.

У відповідності до статті 12 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації",

статут (положення) релігійної організації, який відповідно до цивільного законодавства визначає її правоздатність, підлягає реєстрації у порядку, встановленому статтею 14 цього Закону. Статут (положення) релігійної організації приймається на загальних зборах віруючих громадян або на релігійних з'їздах, конференціях. Статут (положення) релігійної організації повинен містити відомості про: 1) вид релігійної організації, її віросповідну приналежність місцезнаходження; 2) місце релігійної організації в організаційній структурі релігійного об'єднання; 3) майновий стан релігійної організації; 4) права релігійної організації заснування підприємств, засобів масової інформації, інших релігійних організацій, створення навчальних закладів; 5) порядок внесення змін і доповнень до статуту (положення) релігійної організації; 6) порядок вирішення майнових та інших питань у разі припинення діяльності релігійної організації.

Статтею 14 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" встановлено, що для реєстрації статуту (положення) релігійної громади громадяни в кількості не менше десяти чоловік, які утворили її і досягли 18-річного віку, подають заяву та статут (положення) на реєстрацію до обласної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, а в Автономній Республіці Крим - до Ради міністрів Автономної Республіки Крим. Орган, який здійснює реєстрацію, в місячний термін розглядає заяву, статут (положення) релігії організації, приймає відповідне рішення і не пізніш як у десятиденний термін письмово повідомляє про нього заявникам. У необхідних випадках орган, який здійснює реєстрацію статутів (положень) релігійних організацій, може зажадати висновок місцевої державної адміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, а також спеціалістів, у цьому разі рішення про реєстрацію статутів (положень) релігійних організацій приймається у тримісячний термін.

Зміни і доповнення до статутів (положень) релігійних організацій підлягають реєстрації в тому ж порядку і в ті ж терміни, що і реєстрація статутів (положень). У разі необхідності в розгляді питання про реєстрацію статуту (положення) можуть брати участь з дорадчим голосом представники релігійної організації (ч.6 ст. 14 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації").

17.02.2019 року проведено загальні збори релігійної організації "Свято-Благовіщенська релігійна громада Української православної церкви с. Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області", які оформлені відповідним протоколом №1 (а.с29-30). У протоколі, зокрема, зазначається, що на парафіяльних зборах були присутні 348 осіб; голова зборів - ОСОБА_2 , секретар зборів - ОСОБА_5. На порядок денний було винесено питання: про зміну підлеглості у канонічних та організаційних питаннях, внесення змін до статуту, визначення осіб уповноважених на проведення реєстраційних дій.

За результатами проведених зборів вирішено змінити підлеглість в канонічних та організаційних питаннях релігійної організації "Свято-Благовіщенська релігійна громада Української православної церкви с. Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області" та перейти до складу Православної церкви України під канонічне підпорядкування Управління Волинської єпархії Православної церкви України, змінивши при цьому назву - релігійна організація "Релігійна громада Благовіщення Пресвятої Богородиці Православної церкви України села Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області". При цьому були внесені зміни до Статуту, шляхом прийняття його в новій редакції та обрано уповноваженого для представництва громади щодо проведення реєстраційних дій - настоятеля храму ОСОБА_2 .

07.03.2019 головою Волинської обласної державної адміністрації видано розпорядження № 123 "Про реєстрацію статутів релігійних громад у новій редакції", яким зареєстровано зміни до статуту Свято-Благовіщенської релігійної громади Української православної церкви с.Раків Ліс Камінь- Каширського району Волинської області в новій редакції за новою назвою релігійна організація "Релігійна громада Благовіщення Пресвятої Богородиці Православної церкви України села Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області" (а.с.28). Зі змісту вступної частини цього розпорядження видно, що таке прийнято відповідно до статті 14 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", враховуючи документи, подані уповноваженим представником релігійної громади.

У зв'язку з чим 07.03.2019 був розпочатий прийом та опрацювання документів, поданих для державної реєстрації внесення змін до установчих документів юридичної особи - релігійної організації "Релігійна громада Благовіщення Пресвятої Богородиці Православної церкви України села Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області".

Правовідносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, їхньої символіки (у випадках, передбачених законом), громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців, регулюються Законом України " Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" від 15.05.2003 року №755-IV.

Відповідно до частини 2 статті 6 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", державний реєстратор: 1) приймає документи; 2) перевіряє документи на наявність підстав для зупинення розгляду документів;3) перевіряє документи на наявність підстав для відмови у державній реєстрації; 4) проводить реєстраційну дію (у тому числі з урахуванням принципу мовчазної згоди) за відсутності підстав для зупинення розгляду документів та відмови у державній реєстрації шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру; 5) веде Єдиний державний реєстр; 6) веде реєстраційні справи; 7) здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Тобто, відповідно до вказаної частини державний реєстратор наділений повноваженнями, щодо зупинення розгляду документів за наявності підстав для зупинення розгляду документів, проведення реєстраційної дії за відсутності підстав для зупинення та відмови у вчиненні державної реєстрації.

У статті 15 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" визначено вимоги до оформлення документів, що подаються для державної реєстрації. Зокрема, відповідно до п.6 ч.1 цієї статті, документи, що подаються для державної реєстрації, повинні відповідати таким вимогам: рішення уповноваженого органу управління юридичної особи повинно бути оформлено з дотриманням вимог, встановлених законом, та відповідати законодавству.

Рішення уповноваженого органу управління юридичної особи, що подається для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, викладається у письмовій формі, прошивається, пронумеровується та підписується засновниками (учасниками), уповноваженими ними особами або головою та секретарем загальних зборів (у разі прийняття такого рішення загальними зборами). Справжність підписів на такому рішенні нотаріально засвідчується, крім випадків, передбачених законом.

Згідно частини 4 статті 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, подаються, серед іншого, такі документи: 1) заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі; 2) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру, крім внесення змін до інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичної особи, у тому числі кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) її засновника, якщо засновник - юридична особа, про місцезнаходження та про здійснення зв'язку з юридичною особою; 5) відомості про керівні органи громадського формування (ім'я, дата народження керівника, членів інших керівних органів, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), посада, контактний номер телефону та інші засоби зв'язку) - у разі внесення змін до складу керівних органів; 7) документ про сплату адміністративного збору - у випадках, передбачених статтею 36 цього Закону; 8) установчий документ юридичної особи в новій редакції - у разі внесення змін, що містяться в установчому документі; 10) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про вихід із складу засновників (учасників) та/або заява фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників), справжність підпису на якій нотаріально засвідчена, та/або договору, іншого документа про перехід чи передачу частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи, та/або рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про примусове виключення із складу засновників (учасників) юридичної особи або ксерокопія свідоцтва про смерть фізичної особи, судове рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою - у разі внесення змін, пов'язаних із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи.

Частиною 1 статті 28 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", встановлено вичерпний перелік підстав для відмови у державній реєстрації юридичної особи, зокрема, такими є: 1) документи подано особою, яка не має на це повноважень; 5) документи суперечать вимогам Конституції та законів України.

Як видно з реєстраційної справи, що містить наступні документи: 1) заява ОСОБА_1 , 2) Указ від 18.02.2019 №73 єпископа Волинського і Луцького ОСОБА_6 про призначення протоієрея ОСОБА_3 настоятелем Свято-Благовіщенської релігійної громади Української православної церкви с. Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області, 3) квитанція про сплату адміністративного збору за проведення державної реєстрації, ОСОБА_1 не мав повноважень для звернення щодо проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо Свято-Благовіщенської релігійної громади Української православної церкви с. Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області (код ЄДРПОУ 21737147), а саме щодо зміни керівника (настоятеля) релігійної організації - ОСОБА_2 на ОСОБА_1 .

При цьому суд не бере до уваги тверджень позивача щодо порушення відповідачем статті 4 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", оскільки зазначений закон не регулює спірних правовідносин.

З урахуванням вищевикладеного, суд вважає, що у задоволенні позову ОСОБА_1 до Управління культури, з питань релігій та національностей Волинської обласної державної адміністрації про визнання дій протиправними слід відмовити.

Частиною першою та другою статті 77 КАС України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

У таких справах суб'єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

Положеннями статті 90 КАС України визначено, що суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні. Жодні докази не мають для суду наперед встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), що міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Під час розгляду справи відповідачем доведено та підтверджено наявними в матеріалах справи доказами правомірність своїх дій щодо відмови ОСОБА_1 у вчиненні реєстраційних дій щодо релігійної організації "Свято-Благовіщенської релігійної громади Української православної церкви с.Раків Ліс Камінь-Каширського району Волинської області".

Керуючись статтями 243-246, 250, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до Управління культури, з питань релігій та національностей Волинської обласної державної адміністрації про визнання дій протиправними відмовити повністю.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Волинський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 , паспорт НОМЕР_1 .

Відповідач: Управління культури, з питань релігій та національностей Волинської обласної державної адміністрації, адреса: 43027, Волинська область, місто Луцьк, Київський майдан, 9, код ЄДРПОУ 02226984.

Суддя В.Д. Ковальчук

Дата ухвалення рішення15.05.2019
Оприлюднено15.05.2019
Номер документу81725241
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними

Судовий реєстр по справі —140/901/19

Ухвала від 19.08.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Запотічний Ігор Ігорович

Ухвала від 08.07.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Запотічний Ігор Ігорович

Рішення від 15.05.2019

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ковальчук Володимир Дмитрович

Ухвала від 02.04.2019

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ковальчук Володимир Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні