Рішення
від 14.05.2019 по справі 188/646/19
ПЕТРОПАВЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа F 188/646/19

Провадження F 2-о/188/29/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 травня 2019 року Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Ніколаєвої І.К.

З участю секретаря судового засідання Лукіної Л.Г.,

за участю заявника ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Петропавлівка заяву ОСОБА_1 про встановлення факту смерті ОСОБА_2,ІНФОРМАЦІЯ_1, на окупованій території, заінтересована особа відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Петропавлівському району та місту Першотравенськ Головного Територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1, (далі – заявник) звернувся до суду з заявою про встановлення факту смерті його матері - ОСОБА_2 на тимчасово окупованій території України у зв'язку з наступним.

Заявник є громадянином України, що підтверджується паспортом серії ВА № 992476, виданий Червоногвардійським РВ Макіївського МУ УМВС України в Донецькій області 03.09.1997року, має реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, що вбачається з копії цієї картки.

Відповідно до довідки від 26.07.2018 року № 1228-3227, виданої Управлінням соціального захисту Петропавлівської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, Заявник взятий на облік як внутрішньо переміщена особа, зареєстрована за місцем проживання ІНФОРМАЦІЯ_2, а місцем фактичного проживання є вказана адреса: вул. Соборна, буд.101, смт. Петропавлівка, Петропавлівського району Дніпропетровської області.

ОСОБА_2 була рідною матір'ю заявника ОСОБА_1, що підтверджується копією свідоцтва про народження виданого 11 серпня 1951 року.

06.03.2019 року у м. Макіївка, Донецької області на тимчасово непідконтрольній території Україні померла мати заявника - ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 від ішемічної хвороби серця.

Встановлення вказаного факту необхідно заявникові для державної реєстрації факту смерті матері що тягне за собою настання правових наслідків у вигляді отримання права на допомогу на поховання, прийняття спадщини після померлої , тощо.

Заявник звернувся до відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Петропавлівському району та місту Першотравенськ Головного Територіального управління юстиції у Дніпропетровській області для реєстрації смерті ОСОБА_2 , але заявнику було відмовлено у проведенні державної реєстрації смерті через те, що для підтвердження факту смерті заявника пред'явив документ, виданий на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Посилаючись на ст.ст. 315-319 Цивільного процесуального кодексу (далі - ЦПК) України, заявник просить суд встановити факт смерті громадянина України ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4, уродженки ІНФОРМАЦІЯ_5, паспорт серії ВЕ № 574433, виданий Калінінським РВ ДМУ УМВС України в Донецькій області 23 січня 2002 року, яка була зареєстрована за адресою місця проживання: вул. Хлюпіна15/32 м. Донецьк, Донецької області , яка померла 06.03.2019 року на тимчасово окупованій території України в м. Макіївка, Донецької області та звернути рішення суду до виконання.

Заявник в судовому засіданні підтримав заяву та просить суд її задовольнити.

Заінтересована особа відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Петропавлівському району та місту Першотравенськ Головного Територіального управління юстиції у Дніпропетровській області в судове засідання представника не направила, подала заяву про розгляд справи за відсутності її представника.

Свідок ОСОБА_3 в судовому засіданні підтвердила, що Заявник поховав свою маму, яка помела 06.03.2019 року, на непідконтрольній території у м. Макіївка, Донецької області , що підтверджується наданими світлинами з надгробків.

Вислухавши пояснення заявника, допитавши свідка, вивчивши надані заявником докази, суд вважає, що заява підлягає задоволенню.

Згідно з п.8 ч. 1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

В п. 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року зазначено, що рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не замінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання. Це роз'яснення відповідає змісту ч.2 ст.319 ЦПК України.

Відповідно до п.2 ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі, зокрема, рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час.

Глава 6 Цивільно процесуального кодексу України(прийнятого 03.10.2017 року ) встановлює особливості провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, які відображені в ст.317 - 319 ЦПК України.

Відповідно до ч.1 ст.317 ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Згідно з ч.4 ст.317 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України.

Відповідно до ч.2 ст.9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.

Відповідно до ст. 18 цього Закону громадянам України гарантується дотримання у повному обсязі їхніх прав і свобод, передбачених Конституцією України, у тому числі соціальних, трудових, виборчих прав та права на освіту, після залишення ними тимчасово окупованої території; гарантії прав, свобод та законних інтересів осіб, які переселилися з тимчасово окупованої території України та перебувають на території України на законних підставах, визначаються Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Відповідно до п.11 ч.1 ст.9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» внутрішньо переміщена особа має право на проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання за місцем перебування.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 є громадянином України, що підтверджується паспортом серії ВА № 992476, виданий Червоногвардійським РВ Макіївського МУ УМВС України в Донецькій області 03.09.1997року, має реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, що вбачається з копії цієї картки.

Відповідно до довідки від 26.07.2018 року № 1228-3227, виданої Управлінням соціального захисту Петропавлівської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, Заявник взятий на облік як внутрішньо переміщена особа, зареєстрована за місцем проживання ІНФОРМАЦІЯ_2, а місцем фактичного проживання є вказана адреса: вул. Соборна, буд.101, смт. Петропавлівка, Петропавлівського району Дніпропетровської області.

ОСОБА_2 є рідною матір'ю заявника ОСОБА_1, що підтверджується копією свідоцтва про народження виданого 11 серпня 1951 року.

06.03.2019 року у м. Макіївка, Донецької області на тимчасово непідконтрольній території Україні померла мама заявника ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 від ішемічної хвороби серця.

Встановлення вказаного факту необхідно заявникові для державної реєстрації факту смерті матері, що тягне за собою настання правових наслідків у вигляді отримання права на допомогу на поховання, прийняття спадщини після померлої мами, тощо.

Заявник звернувся до відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Петропавлівському району та місту Першотравенськ Головного Територіального управління юстиції у Дніпропетровській області для реєстрації смерті мами ОСОБА_2, але заявнику було відмовлено у проведенні державної реєстрації смерті через те, що для підтвердження факту смерті заявника пред'явив документ, виданий на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження

Згідно з Переліком населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, затверджених Розпорядженням Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення» від 07 листопада 2014 року №1085-р, та відповідно до положень Постанови Верховної Ради України «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями» № 254-VIII від 17.03.2015 року, відноситься до тимчасово окупованої території України, а тому м. Макіївка на зазначені правовідносини поширюються встановлені особливості провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, передбачені ст. 317 ЦПК України .

Листом від 14.05.2019 року № 40/14.39-143 відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Петропавлівському району та місту Першотравенськ Головного Територіального управління юстиції у Дніпропетровській області відмовлено заявнику у проведенні державної реєстрації смерті його матері ОСОБА_2 через те, що для підтвердження факту смерті заявник пред'явив документ, виданий на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Саме через це заявник звернувся до суду з даною заявою за захистом його порушеного права.

Суд прийшов до висновку, що право заявника потребує судового захисту через те, що встановлення зазначеного факту необхідно заявнику для державної реєстрації смерті матері, що тягне за собою настання правових наслідків у вигляді отримання права на допомогу на поховання, спадщину тощо.

Таким чином, з метою захисту законних прав та інтересів заявника, який є громадянином України, враховуючи, що заявник не має можливості іншим способом захистити своє право, суд приходить до висновку про необхідність задоволення заяви.

Законом України « Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» частину першу статті 5 Закону України « Про судовий збір» доповнено пунктом 21, що передбачає звільнення від сплати судового збору заявників у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв'язку із збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно.

Відповідно до п.21 ч.1 ст.5 Закону України « Про судовий збір» заявник звільнений від сплати судового збору.

Згідно ч.4ст.317 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України.

Керуючись ст.ст.3, 4,10,11, 293, 315-319,354 ЦПК України,Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», Законом України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» та постановою Верховної Ради України «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями», суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту смерті ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3 на окупованій території, заінтересована особа відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Петропавлівському району та місту Першотравенськ Головного Територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, задовольнити .

Встановити факт смерті громадянки України ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_6, уродженки ІНФОРМАЦІЯ_5, яка проживала ІНФОРМАЦІЯ_7 та померла 06.03.2019 року на тимчасово окупованій території України в м. Макіївка Донецької області, у віці 93 роки, причина смерті гостра серцева недостатність, ішемічна хвороба серця.

Рішення звернути до негайного виконання незалежно від набрання ним законної сили.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного протягом тридцяти днів після його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні під час його проголошення, в той же строк після отримання його копії.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя

ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення14.05.2019
Оприлюднено16.05.2019
Номер документу81733145
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —188/646/19

Рішення від 14.05.2019

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Ніколаєва І. К.

Ухвала від 14.05.2019

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Ніколаєва І. К.

Ухвала від 14.05.2019

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Ніколаєва І. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні