Ухвала
від 13.05.2019 по справі 206/2516/19
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 206/2516/19

Провадження № 1-кс/206/564/19

У Х В А Л А

13 травня 2019 року слідчий суддя Самарського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , при секретареві ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні в залі суду в м. Дніпро клопотання слідчого СВ Самарського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровської області капітана поліції ОСОБА_3 в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017040700000167, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, що становлять охоронювану законом таємницю,

ВСТАНОВИВ:

До Самарського районного суду м. Дніпропетровська із даним клопотанням звернувся слідчий СВ Самарського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровської області капітан поліції ОСОБА_3 .

Вимоги клопотання обґрунтовані тим, що 16.01.2018 на підставі рішення тендерного комітету між ІНФОРМАЦІЯ_1 та комунальним підприємством « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) укладено договір №16/01-6 про надання послуг, а саме: «Послуги з утримання об`єктів зливної каналізації і дощоприймальних колодязів». Ціна договору становить 72859279,1 грн.

Відповідно до документації, наданої КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), для участі в процедурі закупівель, підприємство для надання послуг буде залучати у якості субпідрядної організації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 .

Фактично всі роботи виконуються працівниками КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР(ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та технікою підприємства. В той же час КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » сплачувало кошти ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », які в свою чергу виводять їх з підприємства через заробітну плату працівників.

В ході розслідування встановлено, що особи, які обліковуються як працівники ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » не знають що вони працюють на вказаному підприємстві та ніколи не підписували будь-яких документів щодо працевлаштування або виконання робіт згідно цивільно-правового договору. Так, у якості свідка було допитано ОСОБА_4 , який повідомив що є пенсіонером. Під час спілкування з працівниками пенсійного фонду ІНФОРМАЦІЯ_4 , останні повідомили йому що його пенсію зменшено у зв`язку із тим що він працевлаштований на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Зі слів ОСОБА_4 він ніколи не працював на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », не підписував документів щодо працевлаштування, надання послуг, цивільно-правових договорів та не отримував грошових коштів від ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Також було допитано у якості свідка ОСОБА_5 , який повідомив що від працівників центру зайнятості йому стало відомо що ним, начебто, укладено цивільно-правовий договір з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », у зв`язку з чим йому необхідно повернути грошові кошти, які ним отримані у центрі зайнятості та грошові кошти за курси бухгалтерів. Зі слів ОСОБА_5 він ніколи не працював на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », не підписував документів щодо працевлаштування, надання послуг, цивільно-правових договорів та не отримував грошових коштів від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Відповідно до отриманої інформації загальна сума виплаченого доходу становить 68476372 грн.

Таким чином, в діях службових осіб КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР(ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 , вбачаються ознаки складу злочину передбаченого ч.3 ст.191 КК України, тобто привласнення бюджетних грошових коштів в сумі понад 1000000грн., зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом внесення недостовірних відомостей в офіційні документи.

14.02.2019 слідчим суддею Самарського районного суду м. Дніпропетровська було надано тимчасовий доступ до речей та документів, а саме до відомостей, що становлять банківську таємницю, розрахункового рахунку відкритого КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_3 та перебувають у власності ПАТ АКБ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » МФО НОМЕР_4 . 13.03.2019 оперуповноваженим УЗЕ в Дніпропетровській області ОСОБА_6 було здійснено тимчасовий доступ до речей та документів. Які перебувають у власності ПАТ АКБ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » МФО НОМЕР_4 стосовно розрахункового рахунку відкритого КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_3 .

14.02.2019 слідчим суддею Самарського районного суду м. Дніпропетровська було надано тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у власності КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ІНФОРМАЦІЯ_6 (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ).

Всі отримані документи було проаналізовано та встановлено, що КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) проводилась закупівля паливно-мастильних матеріалів, а саме дизельного пального та бензину А-92. Так, 02.03.2018 між КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) укладено договори на постачання палива на суму 3962 940 гривен. Також, 02.03.2018 до договору постачання палива було укладено додаткову угоду, відповідно до якої збільшено вартість палива. В результаті укладання додаткової угоди було зменшено кількість палива, яке повинно було постачатись на КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме бензину А92 на 6300 л, дизельного палива на 6600 л. В якості обґрунтування підстав для укладення додаткової угоди зазначено коливання ціни на ринку, а саме підвищення ціни.

Для проведення тендеру КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) було здійснено розрахунок палива необхідного для потреб підприємства, а саме: бензин А-92 20000 л, дизельного палива 139000 л. Враховуючи, що після укладання додаткової угоди кількість палива було зменшено, КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) понесло додаткові витрати на додаткову закупівлю паливно-мастильних матеріалів, на суму 350000 гривен. Окрім того, в результаті дій посадових осіб КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) було зайво перераховано на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » грошові кошти в сумі приблизно 150000 гривень, в якості оплати за поставлене за завищеною ціною на паливо.

Таким чином є достатньо підстав вважати, що за допомогою даних дій посадові особи КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) привласнюють бюджетні кошти.

Враховуючи вищевикладене виникла необхідність у отриманні тимчасового доступі до речей та документів, які перебувають у власності КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які необхідні для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні, встановлення та перевірки фактичних обставин вчиненого кримінального провадження, передбачених ст. 91 КПК України.

Також, 13.03.2019 відповідно до ухвали слідчого судді Самарського районного суду м. Дніпропетровська здійснювався тимчасовий доступ до речей та документів в КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР, за адресою: АДРЕСА_1 , в ході якого службовими особами вказаного підприємства, умисно, з метою приховування доказів, було не надано тендерну документацію, вказавши в листі вих. № 12 від 13.03.2019, що вказана документація в паперовому вигляді зберігається в ІНФОРМАЦІЯ_6 . В свою чергу заступник директора ІНФОРМАЦІЯ_6 повідомив, що крім електронних примірників тендерної документації тендерної пропозиції КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР та оригіналів документів переможця процедури закупівлі, решта оригіналів документів тендерної документації до ІНФОРМАЦІЯ_6 не надходили, як непередбачено чинним законодавством та відсутні у теперішній час.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, слідчий просить слідчого суддю надати тимчасовий доступ до тендерної документації КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР.

Клопотання погоджено з прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровської області, за змістом відповідає вимогам ст. 160 КПК України.

Слідчий в судове засідання не з`явився, просив суд розглянути за його відсутності. Вимоги клопотання підтримав.

Дослідивши подані матеріали, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання з наступних підстав.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом.

З наданих матеріалів вбачається, що органами досудового слідства ведеться досудове розслідування, внесені відомості в ЄДРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

В рамках даного кримінального провадження, слідчий просить надати тимчасовий доступ до речей і документів, що становлять охоронюванузаконом таємницютаперебувають у власності КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР ЄДРПОУ ( НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_2 , фактична адреса: АДРЕСА_1 , та містять в собі інформацію щодо тендерної діяльності підприємства.

Відповідно до ч. 1 статті 223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів уконкретномукримінальному провадженню.

Дослідивши надані матеріали, слідчий суддя вважає, що слідчим доведено можливості використання документів, що містять охоронювану законом таємницю, в якості доказів по кримінальному провадженню №12017040700000167 за ч. 3 ст. 191 КК України, а тому приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Слідчий суддя приймає до уваги те, що зазначені докази необхідні для повного, всебічного і об`єктивного розслідування обставин справи, виявлення та викриття винних, встановлення осіб та їх місцезнаходження, причетних до вчинення злочину.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 159-166, 369, 370, 371, 372, 376 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Самарського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровської області капітана поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, що становлять охоронювану законом таємницю задовольнити.

Надати слідчому Самарського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області капітану поліції ОСОБА_3 та/або іншому слідчому, якому доручено здійснення досудового розслідування у провадженні, на підставійого дорученняспівробітникам оперативногопідрозділу оперуповноваженому УЗЕв Дніпропетровськійобласті майоруполіції ОСОБА_6 тимчасовий доступ до документів, що перебувають у власності КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР ЄДРПОУ ( НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_2 , фактична адреса: АДРЕСА_1 :

- договори, з усіма додатками, укладені між КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР(ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) на постачання паливно-мастильних матеріалів, додаткові угоди, специфікації;

- документи, що посвідчують виконання сторонами умов договорів, а саме рахунки, накладні, довіреності, платіжні доручення, товарно-транспортні накладні;

- документи, які підтверджують облікування за даними бухгалтерського обліку отриманих паливно-мастильних матеріалів;

- документи, що стали підставою для укладання додаткової угоди № 1 до договору про закупівлю паливно-мастильних матеріалів;

- документи, які підтверджують вчинення дій співробітниками КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР(ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) направлених на перевірку відомостей отриманих від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », щодо підстав підвищення ціни на паливо.

- завірена належним чином копія контракту директора КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР (ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- завірена належним чином копія статуту КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР(ЄДРПОУ НОМЕР_1 );

- завірені належним чином копії довіреностей на осіб уповноважених представляти інтереси КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР(ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) видані у період часу з 01.03.2018 по 31.12.2018;

- договори укладені між КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР(ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 у період з 01.02.2017 по 07.05.2019 з усіма додатками, додатковими угодами;

- договори укладені між КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР(ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ПП « ОСОБА_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) у період з 01.02.2017 по 07.05.2019 з усіма додатками, додатковими угодами;

- акти виконаних робіт або наданих послуг підписаних між КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР(ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 у період з 01.02.2017 по 07.05.2019 з усіма додатками;

- акти виконаних робіт або наданих послуг підписаних між КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ДМР(ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ПП « ОСОБА_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) у період з 01.02.2017 по 07.05.2019 з усіма додатками;

Надати можливість слідчому або співробітникам оперативного підрозділу вилучити оригінали вказаних документів або завірені належним чином копії.

Ухвала слідчого судді діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді є остаточною і відповідно дост. 309 Кримінального процесуального кодексу Україниоскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81733418
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, що становлять охоронювану законом таємницю

Судовий реєстр по справі —206/2516/19

Ухвала від 13.05.2019

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Кушнірчук Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні