Ухвала
від 06.05.2019 по справі 206/2451/19
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 206/2451/19

1-кс/206/557/19

УХВАЛА

Іменем України

06 травня 2019 року Слідчий суддя Самарського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Дніпро клопотання слідчого Самарського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_3 про арешт майна -,

ВСТАНОВИВ:

03 травня 2019 року до Самарського районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання слідчого Самарського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене із прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_4 про арешт майна.

Клопотання обґрунтовано тим, що 28.04.2019 до Самарського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області надійшло повідомлення від співробітників УПП Дніпропетровської області про те, що 28.04.2019 близько о 21 год. 03 хв. під час несення служби біля буд. №57, по вул. Молодогвардійській, Самарського району, м. Дніпро, співробітниками патрульної поліції був зупинений автомобіль «Daewoo Lanos» д.н. НОМЕР_1 за порушення правил дорожнього руху. В ході візуального огляду автомобіля на підставі ст.34 ЗУ «Про Національну поліцію» були виявлені ознаки заміни ідентифікаційного номеру вищевказаного автомобіля (ЖЄО №6071 від 28.04.2019).

28.04.2019 слідчим СВ Самарського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_5 було оглянуто автомобіль "Daewoo Lanos", д.н. НОМЕР_1 номер кузова НОМЕР_2 , власником даного транспортного засобу є Селянська партія України (ЄДРПОУ 00062294), адреса реєстрації: м. Київ, вул. Хрещатик, 24.

Вказаний транспортний засіб визнаний речовим доказом у кримінальному провадженні при цьому автомобіль залишений на зберіганні на території Самарського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області, за адресою: м. Дніпро, вул. Гаванська, 4.

28.04.2019р. СВ Самарського ВП ДВП ГУНП вказані відомостівнесено доЄРДР за №12019040700000464 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ст.290 КК України.

Слідчий зазначає, що автомобіль є доказом злочину та існує ризик його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, перетворення, пересування, передачі, відчуження або використання автомобілю.

Просить суд накласти арешт у вигляді заборони на розпорядження, відчуження та користування автомобілем, "Daewoo Lanos", д.н. НОМЕР_1 номер кузова НОМЕР_2 .

Слідчий та прокурор в судове засідання не з`явилися, повідомлялися про час, дату та місце розгляду справи, причини неявки суду невідомі.

Дослідивши подані матеріали в їх сукупності, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність відмовити у задоволенні клопотання про арешт майна з наступних підстав.

Відповідно до ч.5 ст.171 КПК України клопотання слідчого,прокурорапро арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Метою арешту майна є забезпечення кримінального провадження, забезпечення цивільного позову у кримінальному провадженні, забезпечення конфіскації або спеціальної конфіскації. Арештованим може бути майно, яким володіє, користується чи розпоряджається підозрюваний, обвинувачений, засуджений, треті особи, юридична особа, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру за рішенням, ухвалою суду, слідчого судді.

Треті особи, майно яких може бути арештовано, - особи, які отримали чи придбали у підозрюваної, обвинуваченої чи засудженої особи майно безоплатно або в обмін на суму, значно нижчу ринкової вартості, або знали чи повинні були знати, що мета такої передачі - отримання доходу від майна, здобутого внаслідок вчинення злочину, приховування злочину та/або уникнення конфіскації.

Підставою арешту майна є наявність ухвали слідчого судді чи суду за наявності сукупності підстав чи розумних підозр вважати, що майно є предметом, доказом злочину, засобом чи знаряддям його вчинення, набуте злочинним шляхом, є доходом від вчиненого злочину або отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину. Арешт майна можливий також у випадках, коли санкцією статтіКримінального кодексу України, що інкримінується підозрюваному, обвинуваченому, передбачається застосування конфіскації, до підозрюваної, обвинуваченої особи заявлено цивільний позов у кримінальному провадженні. Арешт також може бути застосовано до майна третіх осіб з урахуванням частини другої цієї статті.

В судовому засіданні встановлено, що марки автомобіль "Daewoo Lanos", д.н. НОМЕР_1 , номер кузова НОМЕР_2 , перебуває у володіння ОСОБА_6 , відносно якого не було внесено відомості до ЄДРДР.

Крім того, відповідно до вимогст.173 КПКслідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першоїстатті 170 цього Кодексу. При вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати:

1) правову підставу для арешту майна;

2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні або застосування щодо нього спеціальної конфіскації (у разі арешту майна з підстав, передбачених пунктом 1 частини другоїстатті 170 цього Кодексу);

3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (у разі арешту майна з підстав, передбачених пунктами 2, 3 частини другоїстатті 170 цього Кодексу);

4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою;

5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження;

6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Так, суд вважає, що особа яка подала клопотання, не довела необхідність накладення арешту у вигляді заборони на розпорядження, користування та відчуження майном, а саме: автомобілем марки "Daewoo Lanos", д.н. НОМЕР_1 , номер кузова НОМЕР_2 .

Відповідно до вимогст.171 КПКу клопотанні слідчого, прокурора про арешт майна повинно бути зазначено: 1) підстави і мету відповідно до положеньстатті 170 цього Кодексута відповідне обґрунтування необхідності арешту майна; 2) перелік і види майна, що належить арештувати; 3) документи, які підтверджують право власності на майно, що належить арештувати, або конкретні факти і докази, що свідчать про володіння, користування чи розпорядження підозрюваним, обвинуваченим, засудженим, третіми особами таким майном; 4) розмір шкоди, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, у разі подання клопотання відповідно до частини четвертоїстатті 170 цього Кодексу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими слідчий, прокурор обґрунтовує доводи клопотання.

Як видно зі змісту клопотання, підставою для накладання арешту на майно,слідчий вважає те, що автомобіль марки "Daewoo Lanos", д.н. НОМЕР_1 номер кузова НОМЕР_3 майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, з огляду на вищенаведені підстави та документальні підтвердження.

Ніяких достовірних даних, щовилучений автомобіль є предметом, доказом кримінального правопорушення, передбаченого ст.290 КК України, абобув набутий в результаті вказаного кримінального правопорушення,або на нього було спрямоване кримінальне правопорушення, слідчий, як особа, що звернулась з клопотанням про арешт майна, суду не надав.

Таким чином, будь яких підстав вважати, що вилучений автомобіль є предметом кримінального правопорушення, тобто доказом злочину не має.

За таких обставин слідчий суддя вважає, що в задоволені клопотання про арешт майна слід відмовити в повному обсязі, оскільки особа, що його подала, не довела необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першоїстатті 170 цього Кодексу.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 170-173, 223, 234, 369-372 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні клопотання слідчого СВ Самарського ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_3 про арешт майна.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81733949
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —206/2451/19

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Румянцев О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні