Ухвала
від 24.04.2019 по справі 295/6266/19
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/6266/19

1-кс/295/3434/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.04.2019 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 розглянувши клопотання прокурора Житомирської місцевої прокуратури юрист 1 класу ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся з клопотанням, де зазначено, що у провадженні СВ Житомирського ВП ГУНП в Житомирській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018060020004966 від 28.11.2018 року, з приводу того, що на адресу Житомирського ВП надійшло колективне звернення членів територіальної громади села Зарубинці, Андрушівського району, Житомирської області, за фактом протиправних дій посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Дане звернення загальних зборів власників земельних часток (паїв) реформованого КСП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » 01.04.2004 року вирішили зменшити земельну частку (пай) кожного пайовика в межах 0,12-0,13 га з метою створення пасовища для випасання худоби громадян площею 88,77 га за рахунок земель колективної власності на території Зарубинецької сільської ради Андрушівського району Житомирської області. Громадяни добровільно віддали свою приватну землю державі для громадських, суспільних потреб і не тільки своїх, а й тих, хто не був членом колгоспу та не мав частки у ньому (працівників соціальної сфери: вчителів, вихователів, фельдшерів, бібліотекарів, тощо) та майбутніх поколінь. Таким чином ці землі були передані в землі запасу. Знаходяться вони біля ставу на околиці села навпроти птахофабрики. Про це свідчать рішення органів влади та місцевого самоврядування, які приймалися на той час, Державний акт на право колективної власності КСП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », матеріали інвентаризації земель за відповідні роки, які знаходяться в архіві.

В ході досудового розслідування було встановлено, що згідно з наказами ІНФОРМАЦІЯ_1 від 28.04.2017 №6-2189/14-17-СГ по №6-2212/14-17-СГ. Вказані земельні ділянки безоплатно передано у власність 24 фізичним особам для ведення особистого селянського господарства, які в подальшому Держгеокадастром в один день 31.01.2018 передали її в оренду ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

В ході першочергових слідчих дій було допитано представника ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_4 , який пояснив, що являюсь представником від громади с. Зарубинці.

Також він намагається разом зі своїми односельчанами отримати земельну ділянку для створення громадського пасовища. Так, 01.04.2004 року на загальних зборах власників земельних часток (паїв) за рахунок земель колективної власності реформованого КСП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на території Зарубинецької сільської ради Андрушівського району було прийнято рішення, що для того щоб створити громадське пасовище для випасання худоби громадян зменшити земельну частку (пай) кожного пайовика в межах 0,12 0,13 га, що становитиме 88,77 га і приєднати дану площу до земель запасу.

Допитаний пояснив, що з 2015 року вони з односельчанами почали звертатися від громади та сільської ради до ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо надання дозволу на розроблення документації із землеустрою. У 2015 році їм було надано декілька наказів «Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою №6-1479/0/37-15-СГ - №6-1484/0/37-15-СГ від 26.1.2015 року. Так на виконання вище вказаних наказів головою сільської ради було подано до ІНФОРМАЦІЯ_1 технічну документацію на затвердження та вже 20.03.2019 накази на затвердження документації було отримано на земельну ділянку 34,00 га з цільовим призначенням землі загального користування (громадські пасовища) та 29,7800 га відповідно з тим самим цільовим призначенням. Але не зважаючи на всі ці факти голова сільської ради ОСОБА_5 мешканка с. Лисівка ігнорує звернення громади та не звертається з відповідними заявами та документами до ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Загалом під час того коли громадяни віддавали власну землю для потреб громади, було залишено та віддано до земель запасу близько 216 га з розрахунку поголів`я худоби для створення громадського пасовища на три села с. Зарубинці, с. Лісівка, с.Тарасівка.

Окрім цього, вказане клопотання необхідно розглянути за відсутністю сторони, у володінні якої знаходяться вказані вище документи, так як виклик у судове засідання посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 призведе до передчасного розголошення відомостей, які безпосередньо стосуються суті кримінального провадження та процесуальних дій, які заплановано провести з метою збирання доказів, у зв`язку з чим існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

У судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутність, клопотання підтримує та просить його задовольнити.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Згідно вимогст. 107 КПК Українифіксування судового засідання технічними засобами не здійснювалось.

Розгляд клопотання проведено за відсутності особи, у володінні якої перебували речі та автомобіль, з урахуванням достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза їх змін, переховування або знищення.

За даним фактом 28.11.2018 внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та зареєстровано кримінальне провадження №12018060020004966 з правовою кваліфікацією ч.1 ст. 364 КК України.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотання доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Беручи до уваги викладене вище, з метою повного та неупередженого розслідування кримінального правопорушення, встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, враховуючи, що документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ мають значення для встановлення істини по справі, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим та таким, що піддягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 159, 160, 162, 163 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчому слідчої групи Житомирського ВП ГУ НП у Житомирській області або за його дорученням оперативним працівникам ІНФОРМАЦІЯ_5 , тимчасовий доступ до речей та документів, зокрема:

- заяв про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на підставі яких видано накази «Про надання дозволу про розроблення документації із землеустрою, які стали в подальшому підставою про видання наказів, щодо затвердження документації із землеустрою» № 6-2189/14-17-СГ по №6-2212/14-17-СГ, з метою вилучення оригіналів.

- заяв про затвердження документації із землеустрою на підставі яких видано Накази «Про затвердження документації із землеустрою» № 6-2189/14-17-СГ по №6-2212/14-17-СГ, з метою вилучення оригіналів.

- Наказів ІНФОРМАЦІЯ_1 «Про затвердження документації із землеустрою» № 6-2189/14-17-СГ по №6-2212/14-17-СГ, з метою вилучення оригіналів.

- повного пакету звернень ІНФОРМАЦІЯ_4 , з відповідями на них за період з 2010 року по час розгляду ухвали слідчого судді, з метою вилучення оригіналів вище вказаних документів.

- Зобов`язати посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 забезпечити виконання ухвали слідчого судді, щодо тимчасового доступу до речей і документів, та надати тимчасовий доступ до документів технічної документації в разі наявності, щодо поділу земельної ділянки, в результаті новостворених земельних ділянок, які на підставі Наказів ІНФОРМАЦІЯ_1 «Про затвердження документації із землеустрою» № 6-2189/14-17-СГ по №6-2212/14-17-СГ було передано у приватну власність, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою АДРЕСА_1 , з метою вилучення оригіналів.

- надати технічну документацію із землеустрою щодо земельної ділянки кадастровий номер 1820384000:06:000:0406, з метою вилучення оригіналу.

- надати належним чином завірені копії посадових інструкцій або обов`язків посадових осіб ГУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 , якими було завізовано (погоджено, ознайомлено або іншим чином надано дозвіл) накази ІНФОРМАЦІЯ_1 «Про затвердження документації із землеустрою» № 6-2189/14-17-СГ по №6-2212/14-17-СГ було передано у приватну власність.

- зобов`язати посадових осіб забезпечити виконання ухвали слідчого судді та надати оригінали документів, що знаходиться у володінні підпорядкованого відділення ГУ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », щодо отримання Державного акту про право приватної власності на земельні ділянки КСП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на території Зарубинецької сільської ради, матеріалів технічної документації по розробці схеми організації територій земельних часток у межах розпайованих земель КСП « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Всі вище перераховані документи знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , юридична адреса та фактична адреса: АДРЕСА_1 .

Строк дії ухвали встановити один місяць з дня її постановлення.

Роз`яснити, що відповідно дост. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБогунський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення24.04.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81733993
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —295/6266/19

Ухвала від 24.04.2019

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Перекупка І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні