Ухвала
від 13.05.2019 по справі 389/1317/19
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

13.05.2019

ЄУН 389/1317/19

Провадження № 1-кс/389/382/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 травня 2019 року слідчий суддя Знам`янського міськрайонного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , скаржника ОСОБА_3 , розглянувши в приміщенні суду в місті Знам`янка скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність відповідних посадових осіб Знам`янського ВП ГУНП в Кіровоградській області у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді зі скаргою, в якій просить визнати бездіяльність посадових осіб Знам`янського ВП ГУНП в Кіровоградській області, що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР незаконними та зобов`язати Знам`янський ВП ГУНП в Кіровоградській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення за заявою ОСОБА_3 від 11.04.2019 та 12.04.2019 та провести досудове розслідування.

В обґрунтування скарги зазначив, що він є законним орендарем земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка знаходиться на території Богданівської сільської ради Знам`янського району Кіровоградської області з кадастровим номером 3522280400:02:000:0048, яка розташована за межами населеного пункту, право оренди підтверджено укладеним та зареєстрованим договором оренди землі від 27 березня 2019 року та підтверджено державною реєстрацією права оренди за договором оренди землі у встановленому законом порядку із встановленням межових знаків орендованої земельної ділянки.

11.04.2019 року, перебуваючи на орендованій земельній ділянці приблизно біля 17-30 годин ОСОБА_3 несподівано для себе побачив, що працівники TOB АФ «Хлібодар» на тракторі Т150 державний номер НОМЕР_1 заїхали на орендовану ним земельну ділянку та розпочали підготовчі роботи по посіву та обробці земельної ділянки, при цьому знищили встановлені межові знаки на земельній ділянці, на заперечення а також на документи, які підтверджують право оренди землі не реагували. Таким чином, починаючи з 11.04.2019 працівники TOB АФ «Хлібодар» продовжують займати та використовувати належну скаржнику на праві оренди земельну ділянку всупереч ст.ст.125, 126 Земельного кодексу України, будучи належним чином повідомлені про відсутність підстав користування земельною ділянкою, самовільно зайняли земельну ділянку, тобто вчинили дії, передбачені ч.1 ст.197-1 КК України, а саме самовільне зайняття земельної ділянки та ст.356 КК України, а саме самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку вчинення дій (знищення встановлених межових знаків та використання земельної ділянки під вирощування сільськогосподарської продукції) чим заподіяно значної шкоди інтересам власника земельної ділянки та ОСОБА_3 , як законному орендарю.

12 квітня 2019 року ОСОБА_3 звернувся до Знамя`нського відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області із письмовою заявою про вчинення кримінального правопорушення за фактами самовільного зайняття земельної ділянки сільськогосподарського призначення, самоправства з боку працівників TOB АФ «Хлібодар» з проханням про внесення відомостей до ЄРДР в порядку ст.214 КПК України за ч.1 ст.197-1 КК України, але відомості про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР не внесені та досудове розслідування не проводиться.

У судовому засіданні скаржник підтримав вимоги скарги та просить задовольнити його вимоги.

Представник Знам`янського ВП ГУНП в Кіровоградській області в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки не повідомив, витребувані судом матеріали не надав.

Слідчий суддядослідивши матеріалискарги встановивнаступне.

З матеріалів скарги встановлено, що ОСОБА_3 12.04.2019 звернувся до Знам`янського ВП ГУНП в Кіровоградській області із повідомленням про вчинення кримінального правопорушення з боку працівників TOB АФ «Хлібодар». Вказав, що з 11.04.2019 працівники TOB АФ «Хлібодар» займають та використовують належну скаржнику на праві оренди земельну ділянку всупереч ст.ст.125, 126 Земельного кодексу України, будучи належним чином повідомлені про відсутність підстав користування земельною ділянкою, самовільно зайняли земельну ділянку, тобто вчинили дії, передбачені ч.1 ст.197-1 КК України, а саме самовільне зайняття земельної ділянки та ст.356 КК України, а саме самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку вчинення дій (знищення встановлених межових знаків та використання земельної ділянки під вирощування сільськогосподарської продукції) чим заподіяно значної шкоди інтересам власника земельної ділянки та ОСОБА_3 , як законному орендарю.

Заява зареєстрована до журналу єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення № 3080. Заява ОСОБА_3 розглянута як звернення громадян до правоохоронних органів та за результатами розгляду складена довідка про відсутність даних, які б вказували на наявність ознак кримінального правопорушення та рекомендовано звернутися до судових органі влади для вирішення питання у цивільно-правовому полі.

Відповідно до ст.303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені дії чи бездіяльність слідчого, в тому числі бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає в невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до ч.ч.1, 4 ст.214 КПК Українислідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Згаданий обов`язок слідчого або прокурора не вимагає оцінки цими суб`єктами такої заяви (повідомлення) на предмет наявності ознак складу злочину для того, щоб вчинити процесуальну дію, яка полягає у внесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР. Наведене підтверджується імперативними положеннями ч.4 ст.214 КПК України, згідно з якою, відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань затверджено наказом Генерального прокурора України №139 від 6 квітня 2016 року.

Згідно з п.7 глави 2 розділу ІІ Положення, до ЄРДР підлягають внесенню відомості, які характеризують кримінальне правопорушення.

Відповідно до п.1 глави 1 розділу ІІ Положення, формування Реєстру розпочинається з моменту внесення до нього Реєстратором відповідних відомостей про кримінальне правопорушення, зазначених у заяві чи повідомленні про його вчинення або виявлених ним самостійно з будь-якого джерела.

У разі ж якщо посадова особа дійде висновку, що у викладеній ситуації немає ознак складу кримінального правопорушення, вона виносить постанову про закриття кримінального провадження відповідно до ст.284 КПК України.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ у своєму листі від 12.01.2017 №9-49/0/4-17 «Узагальнення про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування» роз`яснив, що якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК.

За вказаних обставин, слідчим суддею встановлено, що відомості за заявою ОСОБА_3 щодо вчинення кримінального правопорушення не були внесені до ЄРДР всупереч вимогам ст.214 КПК України.

Керуючись ст. ст. 303, 304, 305, 306, 307 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В :

Скаргу ОСОБА_3 задовольнити.

Зобов`язати Знам`янський ВП ГУНП в Кіровоградській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення за заявами ОСОБА_3 , які надійшли до Знам`янського ВП ГУНП в Кіровоградській області 11.04.2019 та 12.04.2019, та розпочати досудове розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Знам`янського

міськрайонного суду Кіровоградської області ОСОБА_1

СудЗнам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення13.05.2019
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу81738665
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —389/1317/19

Ухвала від 13.05.2019

Кримінальне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 13.05.2019

Кримінальне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 02.05.2019

Кримінальне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні