Ухвала
від 15.05.2019 по справі 554/1562/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 15.05.2019 Справа № 554/1562/19

Провадження № 1кс/554/6820/2019

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 травня 2019 року cлідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі - ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Полтаві клопотання слідчого Другого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві ОСОБА_3 , погоджене прокурором військової прокуратури Сумського гарнізону ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за №42019200350000003 від 15.01.2019 за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 407, ч. 3 ст. 410, ч. 3 ст. 426 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий Другого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого в місті Полтаві ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим прокурором військової прокуратури Сумського гарнізону ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за №42019200350000003від 15.01.2019за ознакамискладу кримінальнихправопорушень,передбачених ч.4ст.407,ч.3ст.410,ч.3ст.426 КК України.

У клопотанні порушується питання про необхідність тимчасового доступу до документів (інформації у паперовому та/або електронному носії), з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні операторів мобільного зв`язку: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », офіційна адреса: АДРЕСА_1 а3, що містять відомості про користування абонентськими номерами мобільного НОМЕР_1 в період часу з 01.07.2018 і по дату винесення ухвали з наступними відомостями: належність абонентського номеру, тобто на яку фізичну чи юридичну особу зареєстровано вказаний абонентський номер; ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонентський номер, міжнародний ідентифікатор кінцевого обладнання (далі ІМЕІ), яке перебувало у зоні дії базових станцій (Абонент А); адреси розташування та номери базових станцій, як забезпечували зв`язок абонента А; типи з`єднання абонентів А та Б: вхідні та вихідні дзвінки, СМС (короткі текстові повідомлення без розкриття їх змісту), ММС (мультимедійні повідомлення), GPRS (передача інформації по незайнятій голосовим зв`язкам смузі частот), переадресація; дата, час та тривалість з`єднань, у тому числі з`єднання нульової тривалості (неприйняті виклики) абонентом А; ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонентський номер, ІМЕІ), з якими відбувалися сеанс зв`язку абонента А (абоненти Б).

Клопотання обґрунтоване тим, що солдат ОСОБА_5 фактично не виконує свої обов`язки проходження військової служби за контрактом, та з відома командира батальйону №1 58 ОМБ в/ч НОМЕР_2 ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та командира роти вогневої підтримки 58 ОМБ в/ч НОМЕР_2 ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , знаходиться поза межами розташування вказаної в/ч, та отримує грошові кошти у вигляді преміальної надбавки за виконання завдань в районі проведення ІНФОРМАЦІЯ_4 , фактично не перебуваючи в районі проведення ООС.

Крім того, встановлено, що ОСОБА_5 документально знаходиться в зоні проведення ООС, однак, за наявною оперативною інформацією, ОСОБА_5 , з дозволу свого командира ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , перебуває в м. Суми, та займається особистими справами, в той час, як 58 ОМБ виконує завдання в районі проведення ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Таким чином, своїми умисними діями, при вищевикладених обставинах ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 407 КК України, а саме самовільне залишення розташування військової частини без поважних причин, вчинене в умовах особливого періоду військовослужбовцем за контрактом, та кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 410 КК України, а саме привласнення військового майна шляхом зловживання своїм службовим становищем у вигляді преміальної надбавки за виконання завдань в районі проведення ООС.

Вказана інформація підтверджується матеріалами виконання оперативними співробітниками відділу БКОЗ УСБУ в Сумській області доручень слідчого Другого слідчого відділу ТУ ДБР у м. Полтаві.

З метою виконання завдань кримінального провадження, забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, перевірки причетності командира роти вогневої підтримки 58 ОМБ в/ч НОМЕР_2 ОСОБА_7 до вчинення кримінальних правопорушень, встановлення імовірних телефонних контактів з іншими невстановленими на даний час особами, які можуть бути причетні до вчинення зазначених злочинів, що може бути підтверджено аналізом їхніх телефонних з`єднань та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи, які будуть отримані від оператора мобільного зв`язку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » можуть мати суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, у зв`язку з чим необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, які перебувають у даної юридичної особи, щодо невстановлених мобільних терміналів з сім-картками оператора мобільного зв`язку:ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з абонентським номером НОМЕР_1 та можливістю вилучити інформацію про: дату, час і тривалість вхідних та вихідних телефонних з`єднань, з посиланням на ретранслятор та прив`язку до базових станцій та їх адресу, а також місцеперебування абонента зазначеного телефонного номеру в момент кожного вхідного та вихідного телефонного з`єднання із зазначенням типу з`єднання, ідентифікатора (ІМЕІ та IMSI), без змісту вхідних та вихідних sms-повідомлень, з інформацією про GPRS трафік, з урахуванням нульових дзвінків вказаних номерів телефонів за період часу з 00 годин 00 хвилин 01.07.2018 і по дату винесення ухвали.

Документи (інформація) щодо здійснення дзвінків зазначеного користувача абонентського мобільного номеру, відправка sms-повідомлень, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отриманих послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо, які самі по собі, так і в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема встановлення всіх осіб, причетних до зазначених кримінальних правопорушень, підтвердження протиправної діяльності вказаної особи, у зв`язку з чим слідчий звернувся до суду з даним клопотанням.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей та документів, зазначених у клопотанні, слідчий суддя вважає можливим розгляд даного клопотання проводити відповідно до ч. 2 ст.163 КПК України без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Слідчий ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, надіслав до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності, у зв`язку із зайнятістю на роботі, прохав розглядати клопотання за наявними матеріалами та задовольнити клопотання.

Відповідно до ч.4 ст. 107 ЦПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов до висновку про задоволення клопотання, виходячи з наступного.

Згідно п. 5 ч. 2ст.131КПК України заходом забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Частиною 1 ст. 159 КПК України встановлено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володіння якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно з ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Відповідно до п.7 ч. 1 ст. 162 КПК України, інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг,їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо, належить до охоронюваної законом таємниці.

Відповідно до ч.5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 6 цієї норми визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Судом установлено, що у Другого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого в місті Полтаві перебувають матеріали кримінального провадження внесеного до ЄРДР за №42019200350000003 від 15.01.2019 за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 407, ч. 3 ст. 410, ч. 3 ст. 426 КК України.

Інформація щодо здійсненнядзвінків зазначеногокористувача абонентськогомобільного номеру,відправка sms-повідомлень,надання телекомунікаційнихпослуг,у томучислі отриманихпослуг,їх тривалості,змісту,маршрутів передаваннятощо за НОМЕР_1 , що знаходиться у розпорядженні оператора мобільного зв`язку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », офіційна адреса: АДРЕСА_1 , має суттєве значення для справи, а саме встановлення всіх осіб, причетних до зазначених кримінальних правопорушень, підтвердження протиправної діяльності вказаної особи, інформація про абонентські з`єднання є речовим доказом по кримінальному провадженню.

Вивчивши матеріали кримінального провадження, суть клопотання, слідчий суддя дійшов до висновку про наявність в матеріалах кримінального провадження достатніх даних, що дають підстави вважати, що вищевказана інформація, питання про проведення тимчасового доступу до якої ставиться в клопотанні органу досудового слідства, містить дані, що мають значення для встановлення істини, а також з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, а отримання цих відомостей в інший спосіб неможливо.

За таких обставин, клопотання про дозвіл на тимчасовий доступ підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 132,159-166 КПК України,слідчийсуддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого - задовольнити.

Надати дозвіл слідчому Другого слідчого відділу ТУ ДБР у м. Полтаві ОСОБА_3 , прокурору військової прокуратури ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_4 , прокурору військової прокуратури ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_8 , оперативним працівникам відділу БКОЗ УСБУ в Сумській області доступ до документів (інформації у паперовому та/або електронному носії), з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні операторів мобільного зв`язку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », офіційна адреса: АДРЕСА_1 , що містять відомості про користування абонентським номером мобільного зв`язку НОМЕР_1 в період часу з 01.07.2018 і по дату винесення ухвали з наступними відомостями:

-належність абонентського номеру, тобто на яку фізичну чи юридичну особу зареєстровано вказаний абонентський номер;

-ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонентський номер, міжнародний ідентифікатор кінцевого обладнання (далі ІМЕІ), яке перебувало у зоні дії базових станцій (Абонент А);

-адреси розташування та номери базових станцій, як забезпечували зв`язок абонента А;

-типи з`єднання абонентів А та Б: вхідні та вихідні дзвінки, СМС (короткі текстові повідомлення без розкриття їх змісту), ММС (мультимедійні повідомлення), GPRS (передача інформації по незайнятій голосовим зв`язкам смузі частот), переадресація;

-дата, час та тривалість з`єднань, у тому числі з`єднання нульової тривалості (неприйняті виклики) абонентом А;

-ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання (абонентський номер, ІМЕІ), з якими відбувалися сеанс зв`язку абонента А (абоненти Б).

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл про проведення обшуку згідно з положеннями кримінально-процесуального кодексу України з метою відшукування та вилучення зазначених документів.

Роз`яснити, що за умисне невиконання ухвали суду, передбачена відповідальність за ст. 382 КК України.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.05.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —554/1562/19

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 19.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 15.05.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 15.05.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 15.05.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 15.05.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 15.05.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 15.05.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні