Ухвала
від 15.05.2019 по справі 202/2882/19
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/2882/19

Провадження № 1-кс/202/5021/2019

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 травня 2019 року м. Дніпро

слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1

за участю секретарясудового засідання ОСОБА_2

прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_3 ,

розглянувшиу судовомузасіданні в залісуду вм.Дніпрі клопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_3 ,про проведенняобшуку укримінальному провадженні№ 12019040660000673 від 23.04.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні СВ Індустріального ВП ГУНП у Дніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження 12019040660000673 від 23.04.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України.

Нагляд за додержанням законів під час досудового розслідування у формі процесуального керівництва відповідно постанови про групу прокурорів від 24.04.2019 року здійснюється прокурорами Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1, старший групи прокурорів, прокурор Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1, молодший радник юстиції ОСОБА_3 .

В провадженняслідчого суддіІндустріального районногосуду м.Дніпропетровська надійшлоклопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_3 ,про проведенняобшуку укримінальному провадженні№ 12019040660000673.

Згідно матеріалів клопотання під час досудового розслідування встановлено, що колишні працівники ПП «Дніпропетровський аналітичний центр ідентифікації» за попередньою змовою із посадовими особами ТОВ «Перший Дніпропетровський пивзавод» та ТОВ «Дніпропетровський пивзавод № 2», які входять до складу однієї виробничо-торгівельної групи «Море-Пива», «Hop-Hey», у період з 2015 року до теперішнього часу, з метою приховування протиправної діяльності по використанню сфальсифікованих результатів лабораторних досліджень, на території м. Дніпро, виготовили підроблені договори та у подальшому систематично використовували їх у якості підстави для отримання результатів лабораторних досліджень.

Підставами для початку досудового розслідування за вищевказаним фактом, послугували виделені матеріали, з кримінального провадження № 4201804263000066, з яких вбачається, що працівники ПП «Дніпропетровський аналітичний центр ідентифікації», протягом останніх трьох років, діючи в інтересах третіх осіб, складали завідомо неправдиві документи про проведення лабораторних досліджень та передавали їх замовникам, тобто представникам підприємств-виробників Дніпропетровської області галузі харчової промисловості, які у подальшому використовувались останніми для підтвердження відповідності виготовленої продукції державним стандартам з якості. Наслідками вищезазначених незаконних дій, є загроза життю та здоров`ю громадян України, оскільки такі продукти харчування, із підробленими документами про відповідність якості, через торгівельні майданчики попадають у руки громадянам із сумнівними показниками з якості.

Разом з цим, колишні працівники лабораторії за попередньою змовою з екс-завідуючої лабораторією ОСОБА_4 , діючи в інтересах представників ТОВ «Перший Дніпропетровський пивзавод» та ТОВ «Дніпропетровський пивзавод № 2», що входять до складу виробничо-комерційної групи «Море Пива», «Hop Hey», протягом останніх трьох років систематично вчиняли дії спрямовані на фіктивне створення структурного підрозділу ПП «ДАЦІ», за місцем розташування виробничих потужностей підприємств вищенаведеної виробничо-комерційної групи «Море Пива», «Hop Hey» і як наслідок розтрату коштів підприємства витрачених на реєстрацію, акредитацію та обслуговування неіснуючої філії ПП «Дніпропетровський аналітичний центр ідентифікації», тобто вчинили розтрату чужого майна, вчинене шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб.

Як встановлено, одними з основних підприємств-замовників проведення таких досліджень виступає ТОВ «Перший Дніпропетровський пивзавод» (код ЄДРПОУ 33338403) та ТОВ «Дніпропетровський пивзавод № 2» (код ЄДРПОУ 41086110).

Вказані підприємства входять до складу однієї виробничо-комерційної групи, діяльність якої спрямовано на виготовлення розливного пива та розповсюдження його через підконтрольну, мережу магазинів - «Море Пива» «HOP HEY».

Зазначений факт належності до однієї групи підтверджується даними щодо власників, засновників і кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) вищенаведених підприємств.

В ході досудового розслідування, під час допиту директора ПП «Дніпропетровський аналітичний центр ідентифікації» ОСОБА_5 встановлено, що завідуюча лабораторією ПП «ДАЦІ» ОСОБА_4 та підконтрольні їй особи лікар-лаборант ОСОБА_6 та лікар-лаборант ОСОБА_7 , діючи в інтересах підприємств виробничо-комерційної групи «Море-Пива», «HOP HEY» починаючи з 2015 року, зловживаючи своїми службовими повноваженнями створювали та видавали підроблені службові документи про проведення лабораторних досліджень, які у подальшому використовувались посадовими особами вказаної виробничо-комерційної групи для підтвердження проведення періодичних досліджень виготовленої продукції. Крім того, під час допиту, директором ПП «ДАЦІ» ОСОБА_5 вказано на факт розтрати майна ПП «Дніпропетровський аналітичний центр ідентифікації», з боку представників ТОВ «Перший Дніпропетровський пивзавод» та ТОВ «Дніпропетровський пивзавод № 2», що входять до складу торгівельної групи «Море Пива», «Hop Hey», які за попередньою змовою з колишніми працівниками лабораторії, під керівництвом ОСОБА_4 , та її підлеглих ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , протягом останніх трьох років, систематично вчиняли дії по створенню фіктивного структурного підрозділу ПП «ДАЦІ», який нібито розташований за адресою виробництва ТОВ «Перший Дніпропетровський пивзавод» та ТОВ «Дніпропетровський пивзавод № 2». Зазначені незаконні дії по створенню фіктивної філії та у подальшому, понесення з боку ПП «ДАЦІ» відповідних витрат, спрямованих на акредитацію й обслуговування не існуючого структурного підрозділу, останні вчиняли в інтересах виробничо-комерційної групи «Море Пива», «Hop Hey» до складу якої входить ТОВ «Перший Дніпропетровський пивзавод» та ТОВ «Дніпропетровський пивзавод № 2», внаслідок чого ПП «ДАЦІ» спричинено матеріальні збитки у значних розмірах.

Допитана в якості свідка заступник директора по фінансово-економічним питанням ПП «ДАЦІ» ОСОБА_8 вказала на факти службового підроблення завідуючою лабораторією ОСОБА_4 та ввіреними їй працівниками лабораторії: лікарем-лаборантом ОСОБА_6 та лікарем-лаборантом ОСОБА_7 та факти розтрати майна ПП «ДАЦІ».

Також, розслідуванням встановлено, що ОСОБА_9 , перебуваючи на посаді завідуючої лабораторією ПП «ДАЦІ» протягом 1 кварталу 2018 року паралельно отримувала доходи в ПП «ДАЦІ» та в ТОВ «Дніпропетровський пивзавод №2», крім того до теперішнього часу отримує доходи від виробничо-комерційної групи «Море-пива», «HOP HEY», в тому числі ТОВ «Дніпропетровський пивзавод №2».

Таким чином, встановлено, що посадові особи ПП «Дніпропетровський аналітичний центр ідентифікації», зловживаючи службовим становищем, діючи в інтересах третіх осіб, шляхом підроблення офіційних документів з приводу відповідності продукції державним стандартам з якості, тобто, діючи на замовлення представників виробничо-комерційної групи, до складу якої входять: ТОВ «Перший Дніпропетровський пивзавод», ТОВ «Дніпропетровський пивзавод № 2», ТОВ «МП-Україна» та найбільша в України мережа магазинів розливного пива «Море-Пива», «HOP HEY», без фактичного проведення лабораторних досліджень, видавали останнім протоколи досліджень зразків (проб), протягом останніх трьох років. Крім того, зазначені особи, у вказаний період часу, систематично вчиняли дії по створенню фіктивного структурного підрозділу ПП «ДАЦІ», який нібито розташований за адресою виробництва ТОВ «Перший Дніпропетровський пивзавод» та ТОВ «Дніпропетровський пивзавод № 2».

Незаконну діяльність по виготовленню, видачі та використанню підроблених протоколів досліджень зразків (проб); створенню фіктивного, неіснуючого структурного підрозділу ПП «ДАЦІ», вищезазначеними особами, було приховувано шляхом фальсифікації документів про неіснуючі договірні відносини, а саме підробленню договорів про спільну діяльність між ПП «Дніпропетровський аналітичний центр ідентифікації» та ТОВ «Перший Дніпропетровський пивзавод» та ТОВ «Дніпропетровський пивзавод № 2», які входять до складу виробничо-комерційної групи «Море Пива» «Нор Неу».

Наслідками вищезазначених незаконних дій, що виразились у виготовленні, видачі та використанні підробленої документації, є загроза життю та здоров`ю громадян України, оскільки без реального проведення вищезазначених лабораторних досліджень, продукти харчування сумнівної якості з підробленими від імені ПП «ДАЦІ» документами, через торгівельні майданчики попадають у руки громадянам.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення та майна, яке здобуте в результаті його вчинення, виникла необхідність у проведенні обшуків за місцем реєстрації та фактичного мешкання колишніх посадових осіб ПП «Дніпропетровський аналітичний центр ідентифікації».

На теперішній час, існує достатньо підстав вважати, що за місцем реєстрації та фактичного мешкання колишніх посадових осіб ПП «Дніпропетровський аналітичний центр ідентифікації», можуть зберігатись речі та документи, що мають істотне значення для розкриття вказаного злочину, можуть бути визнані доказами на підтвердження вчинення кримінального правопорушення, в тому числі по виготовленню, видачі та використанню підроблених документів з приводу відповідності продукції окремих підприємств виробників - державним стандартам з якості, а також можуть свідчити про вчинення саме ОСОБА_4 та підконтрольними їй працівниками лабораторії ОСОБА_6 , ОСОБА_7 кримінального правопорушення. Зазначені факти також вказують, що за місцем реєстрації або фактичного мешкання колишніх посадових осіб ПП «Дніпропетровський аналітичний центр ідентифікації», можуть зберігатись знаряддя вчинення злочину, комп`ютерна техніка, за допомогою якої виготовлялась підроблена документація, переносні носії інформації, документи, чорнові записи, що можуть містити інформацію щодо організації та виконання даного злочину, грошові кошти, здобуті злочинним шляхом, інші відомості у виді речей та предметів, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Так, в ході розслідування встановлено, що ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, реєстру прав власності на нерухоме майно, єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, державного реєстру іпотек, встановлено, що права власності на нерухоме майно, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , належить ОСОБА_9 .

Враховуючи викладене, з метою забезпечення можливості виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, речей та документів, які становлять суттєве значення для кримінального провадження, а також майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, виникла необхідність у проведенні обшуку за вказаною адресою.

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав та просив задовольнити.

Заслухавши думку прокурора, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених в клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Згідно з ч. 5 ст. 236 КПК України обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

На підставі вищевикладеного, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання прокурора є законним, обґрунтованим та таким, що відповідає вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України та підлягає задоволенню, оскільки проведення обшуку є єдиним можливим та необхідним у даному випадку шляхом для законного отримання доступу до вказаних предметів і документів, забезпечення їх схоронності та можливості подальшого використання, як доказів у кримінальному провадженні.

На підставі викладеного та керуючись ст. 30 Конституції України, ст. ст. 110, 107, 131-132, 233-235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_3 ,про проведенняобшуку укримінальному провадженні№ 12019040660000673 від 23.04.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України, задовольнити.

Надати прокурорам Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровської області ОСОБА_10 , ОСОБА_3 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , слідчим СВ Індустріального ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , а також за їх дорученням співробітникам оперативного управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області, дозвіл на проведення обшуку за місцем реєстрації ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення речей та документів, що знаходиться у вказаному житловому приміщенні та мають істотне значення для розкриття злочину, пов`язаного з виготовленням, видачею та використанням підроблених документів, розтратою майна ПП «Дніпропетровський аналітичний центр ідентифікації», підробленням документації про результати лабораторних досліджень (протоколи, договори, сертифікати, журнали, акти, платіжно-банківські документи, тощо); виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення; виявлення та вилучення предметів та документів, що можуть бути визнані доказами на підтвердження або спростування факту наявності ознак кримінального правопорушення у діях вищенаведених осіб, у тому числі: комп`ютерної техніки, переносних носіїв інформації, на яких може зберігатись інформація з приводу способу, мети та обставин підроблення результатів проведення лабораторних досліджень виготовленої продукції підприємствами, що відносяться до виробничо-комерційної групи «Море Пива», «Hop Hey», інформація з приводу взаємовідносин ПП «Дніпропетровський аналітичний центр ідентифікації» з підприємствами чи підприємцями котрі відносяться до виробничо-комерційної групи «Море Пива», «Hop Hey» з або іншими державними/не державними установами уповноваженими проводити лабораторні дослідження чи надавати дозволи, патенти, ліцензії на проведення таких досліджень, а також інші предмети, документи, комп`ютерне обладнання, речі котрі містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, тобто на яких можуть зберігатись дані, про обставини при яких вчинена розтрата, привласнення майна ПП «ДАЦІ», про деталі вчинення працівниками лабораторії та посадовими особами підприємств зазначеної виробничо-торгівельної групи зловживання службовим становищем шляхом підроблення службової документації, та можуть бути використані у якості доказів під час судового розгляду, а також грошові кошти здобуті злочинним шляхом, документи, чорнові записи, печатки, штампи, платіжно-банківські електроні та печатні документи, що містять прямі та непрямі дані чи інформацію з приводу предмету доказування по даному кримінальному провадженню; інші відомості у виді речей та предметів.

Строк виконання ухвали до 05 червня 2019 року включно.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.05.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —202/2882/19

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 15.05.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 15.05.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 15.05.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні