Ухвала
від 16.05.2019 по справі 381/1885/19
ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД

КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08500, м. Фастів, вул. Івана Ступака, 25, тел. (04565) 6-17-89, факс (04565) 6-16-76, email: inbox@fs.ko.court.gov.ua


2/381/868/19

381/1885/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 травня 2019 року суддя Фастівського міськрайонного суду Київської області Соловей Г.В., вивчивши матеріали цивільної справи за позовною заявою Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Камянка до Бортниківської сільської ради Фастівського району Київської області про визнання права власності в порядку правонаступництва, -

ВСТАНОВИВ:

14.05.2019 року позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про визнання права власності в порядку правонаступництва, відповідно до якої просить визнати за СТОВ камянка право власності в порядку правонаступництва на обєкти нерухомості, а саме: приміщення контори, загальною площею 203,5 кв.м., розташованої по АДРЕСА_1 та телятник 4-х рядний. загальною площею 1359,6 кв.м. розташованого за адресою по АДРЕСА_2 .

Відповідно до ст. 4ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Постановою Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №3 від 01.03.2013 року "Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ" визначено, що вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суди повинні перевірити належність справ до їх юрисдикції та підсудності.

Відповідно до ч. 1 ст.19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових, та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Нормами ГПК України визначено, що юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Пунктами 3.1, 3.2 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України №10 від 24.10.2011 року "Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам" визначено, що господарський спір підвідомчий господарському суду, зокрема, за таких умов: участь у спорі суб`єкта господарювання; наявність між сторонами, по-перше, господарських відносин, врегульованих Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, іншими актами господарського і цивільного законодавства, і, по-друге, спору про право, що виникає з відповідних відносин; наявність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення спору господарським судом; відсутність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення такого спору судом іншої юрисдикції.

Згідно розяснень, що містяться в п. 3.2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України №10 від 24.10.2011 року Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам господарські суди на загальних підставах вирішують усі спори між суб`єктами господарської діяльності, а також спори, пов`язані з захистом права власності, в тому числі з визнанням цього права. Тобто позиція ВГС України чітко розділяє спори, які підсудні саме господарським судам, та зазначає, що крім усіх спорів між субєктами господарювання, господарським судам підсудні також спори щодо захисту права власності.

З матеріалів позовної заяви вбачається, що спір виник між юридичними особами, а саме Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю Камянка та Бортниківською сільською радою Фастівського району Київської області з приводу нерухомого майна, а тому підлягає розгляду у судах господарського судочинства.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.186 ЦПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Керуючись п.1 ч.1 ст.186 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

У відкритті провадження за позовною заявою Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Кам`янка , код ЄДРПОУ 01197714, місцезнах.: Київська область , Фастівський район, с . Бортники, вул. Незалежності, 55-А до Бортниківської сільської ради Фастівського району Київської області, код ЄДРПОУ 04361278, місцезнах.: Київська область, Фастівський район, с. Бортники, вул. Незалежності, 65-А відмовити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її постановлення.

Головуючий суддя Г.В. Соловей

СудФастівський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення16.05.2019
Оприлюднено17.05.2019
Номер документу81764591
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —381/1885/19

Ухвала від 27.05.2019

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Соловей Г. В.

Ухвала від 16.05.2019

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Соловей Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні