Постанова
від 03.08.2006 по справі 17/317/06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

17/317/06

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

  

Справа №  

                                                                                              

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області,

головуючий суддя Коваль С.М.,

при секретарі Хімороді В.Г.,

за участю представників сторін:

від позивача: Васильченко О.В. довіреність № 01-11/34 від 17.01.2006 р.;

від відповідача: не з?явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу № 17/317/06

за позовом  Миколаївського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів,  м. Миколаїв, вул. Нікольська, 46, під. 2

до  Товариства з обмеженою відповідальністю «АФТ ЛТД», м. Миколаїв,    пр. Леніна, 71

про стягнення адміністративно-господарських санкцій за нестворені робочі місця для працевлаштування інвалідів, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся з адміністративним позовом про стягнення адміністративно-господарських санкцій за нестворені робочі місця для працевлаштування інвалідів з відповідача -  Товариства з обмеженою відповідальністю «АФТ ЛТД».

На підставі ст.19 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", п. З, 5, 14 Положення про робоче місце інваліда і про порядок працевлаштування інвалідів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 травня 1995 р. N 314, Відповідач повинен був створити робочі місця для забезпечення працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, що складає у даному випадку 1 місце і ввести його в дію шляхом працевлаштування на ньому інваліда.

За даними наданого Відповідачем "Звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів за 2005 рік" (форма 10-П1) на підприємстві інваліди не працювали.

Таким чином, Відповідач не виконав встановлений Законом норматив робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів і не створив 1 таке робоче місце.

Згідно п. 14 Положення про робоче місце інваліда і про порядок працевлаштування інвалідів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 травня 1995 р. N 314, підприємства інформують державну службу зайнятості та місцеві органи соціального захисту населення про вільні робочі місця та вакантні посади, на яких може використовуватися праця інвалідів.

Згідно з ст. 20 Закону України „Про зайнятість населення" підприємства, установи і організації незалежно від форм власності реєструються у місцевих центрах зайнятості за їх місцезнаходженням, щомісяця подають цим центрам адміністративні данні у повному обсязі про наявність вільних робочих місць (вакансій)." Вся інформація подається у формі звіту 3-ПН, затвердженої Наказом Мінпраці України    № 224 від 06.07.98р., який надається роботодавцем до служби зайнятості щомісяця кожного року та регламентується ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів України». Даною формою також визначена графа для заповнення щодо вакантних місць для інвалідів. Наявність вакансій для інвалідів відображається у графі „в тому числі для інвалідів" звіту 3-ПН.

За даними головного управління праці та соціального захисту населення Миколаївської облдержадміністрації від 28.04.2006 року № 830-01-15, обласного центру зайнятості від 06.05.2006 року № 15-1263/07 Відповідач не звертався з проханням направити йому інвалідів для працевлаштування.

Разом з тим, п. 5 Положення на підприємства покладено обов'язок розробляти заходи щодо створення робочих місць для інвалідів, інформувати центри зайнятості, місцеві органи соціального захисту населення та відділення Фонду соціального захисту інвалідів про створення робочих місць для працевлаштування інвалідів. А згідно п. З Положення створеним вважається робоче місце інваліда, якщо воно відповідає встановленим вимогам робочого місця для інвалідів, атестоване спеціальною комісією підприємства за участю представників МСЕК, органів Держнаглядохоронпраці, громадських організацій інвалідів і введено в дію шляхом працевлаштування на ньому інваліда.

Все вищезазначене доводить про недобросовісне виконання своїх обов'язків, щодо забезпечення працевлаштування інвалідів, та невиконання Відповідачем ст. 19 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" та п..3,5,14 Положення про робоче місце інваліда і про порядок працевлаштування інвалідів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 3 травня 1995 року за № 314.

Згідно ч. 10 ст.19 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" керівники підприємств, установ і організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, у разі незабезпечення виконання нормативів робочих місць для працевлаштування інвалідів, неподання Фонду соціального захисту інвалідів звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів несуть відповідальність у встановленому Законом порядку.

Відповідно до статті 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні " та п. З Порядку сплати підприємствами (об'єднаннями), установами і організаціями штрафних санкцій до відділень Фонду соціального захисту інвалідів, акумуляції, обліку та використання цих коштів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2001 р. N 1767, у разі, якщо середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менша, ніж установлено нормативом, передбаченим статтею 19 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", підприємства щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, фізичної особи, яка використовує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом. Для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, на яких працює від 8 до 15 осіб, розмір адміністративно-господарських санкцій визначається в розмірі половини середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі підприємстві,       організації    громадських    організацій    інвалідів,    у    фізичної    особи,    яка використовує найману працю.

Слід зауважити, що надходження до Фонду соціального захисту інвалідів є джерелом формування доходної частини Державного бюджету України.

Середньорічна заробітна плата на підприємстві у 2005 році складала 3 685 грн. 71 коп. Тому сума адміністративно-господарських санкцій визначається згідно розрахунку:                                                                                               Середньорічна заробітна плата на підприємстві у 2005 році складала 3685,71 грн. Тому сума адміністративно-господарських санкцій визначається згідно розрахунку: 3685,71 : 2=1842,86 грн. (половина середньорічної зарплати на підприємстві).

Адміністративно-господарські санкції, згідно Порядку сплати підприємствами (об'єднаннями), установами і організаціями штрафних санкцій до відділень Фонду соціального захисту інвалідів, акумуляції, обліку та використання цих коштів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2001 р. N 1767, сплачуються підприємствами самостійно не пізніше 15 квітня року, що настає за звітним.

          Відповідач на момент звернення до суду суму адміністративно-господарських санкцій у розмірі 1 842 грн. 86 коп. у встановлені строки добровільно не сплатив.

         Таким чином, позовні вимоги Миколаївського обласного відділення Фонду соціального захисту обґрунтовані та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 161-163 КАС України, господарський суд, -

                                                   ПОСТАНОВИВ:

1.            Позовні вимоги задовольнити повністю.

2.           Стягнути Товариства з обмеженою відповідальністю «АФТ ЛТД»,             м. Миколаїв,    пр. Леніна, 71 (р/р 26002054200057 МФ «Приватбанк», МФО 326610, код 32228853) 1 842 грн. 86 коп. адміністративно-господарських санкцій за нестворені робочі місця для працевлаштування інвалідів на користь Миколаївського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів,  м. Миколаїв, вул. Нікольська, 46, під. 2 (одержувач: Держбюджет Центрального району 50070000, код ЄДРПОУ 23626096, МФО 826013, р/р 31211230600006 Банк одержувача: УДК у Миколаївській області, призначення платежу: *; 101;-; код платника; платежі до Фонду інвалідів за нестворені робочі місця за 2005 рік).

Постанова набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня її проголошення, якщо не подано заяву про апеляційне оскарження.

Заява про апеляційне оскарження постанови подається протягом десяти днів з дня її проголошення. Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду скарги.

Постанову може бути оскаржено в порядку, встановленому ст. 186 КАС України.

                        

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення03.08.2006
Оприлюднено27.08.2007
Номер документу81767
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/317/06

Постанова від 03.08.2006

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 13.06.2006

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні