Ухвала
від 16.05.2019 по справі 759/9067/19
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/3049/19

ун. № 759/9067/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 травня 2019 року

Слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , розглянувши клопотання слідчого СУ ГУНП в Київській області полковника поліції ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів, подане у рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідування за № 12019110000000064, від 07.02.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого СУ ГУНП в Київській області полковника поліції ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів, подане у рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідування за № 12019110000000064, від 07.02.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, в якому слідчий просить надати тимчасовий доступ до речей і документів, та надати дозвіл на здійснення вилучення їх копій, а саме: наказів, угод, контрактів про призначення/звільнення керівників КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Дніпропетровської обласної ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) та його дочірніх підприємств, за період 2018-2019 років; функціональних (посадових, службових тощо) обов`язків; оригіналів документів особових справ (з метою використання їх при проведенні почеркознавчих експертиз); штатних розписів з указанням всіх працівників КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Дніпропетровської обласної ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) та його дочірніх підприємств, за період 2018-2019 років із зазначенням повної інформації на осіб, в тому числі і контактних даних; копій документів, які у період з 2017 по 2019 роки надавались до ІНФОРМАЦІЯ_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ).

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та його дочірніх підприємств, зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом включення до розрахунків на теплову енергію додаткових (фіктивних) витрат, з метою завищення тарифу та проведення фіктивних операцій, заволодівають бюджетними коштами міста Дніпра та Дніпропетровської області.

У матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у досудовому розслідуванні, а тому необхідно отримати тимчасовий доступ до документів щодо проведених господарських операцій.

З огляду на викладене, існує необхідність у тимчасовому доступі до документів з можливістю вилучення їх копій, а саме: наказів, угод, контрактів про призначення/звільнення керівників КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Дніпропетровської обласної ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) та його дочірніх підприємств, за період 2018-2019 років; функціональних (посадових, службових тощо) обов`язків; оригіналів документів особових справ (з метою використання їх при проведенні почеркознавчих експертиз); штатних розписів всіх працівників КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Дніпропетровської обласної ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) та його дочірніх підприємств, за період 2018-2019 років із зазначенням повної інформації на осіб, в тому числі і контактних даних.

Інформація що міститься у вище перелічених документах, які зберігаються в КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Дніпропетровської обласної ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), сама по собі та в сукупності з іншими речами і документами цього кримінального провадження мають суттєве значення для даного провадження та потрібні для проведення судово-економічної експертизи, з`ясування обставин, які передбачається довести та здобути за допомогою отримання тимчасового доступу та дозволу на зняття копій документів.

У судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву, в якій просив клопотання задовольнити та розглянути його без його участі.

Особа, у володінні якої знаходяться документи до суду не викликалась в порядку ч. 2 ст. 163 КПК України.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку про наявність правових підстав для часткового задоволення зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відомості про дану подію внесено до ЄРДР № 12019110000000064, від 07.02.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів.

Статтею 132 КПК України визначені загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження та передбачені обставини, за яких не допускається застосування заходів кримінального провадження. Серед таких обставин у п. 2 ч. 3 ст. 132 КПК України зазначена необхідність слідчого, прокурора довести, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого.

Згідно ч. 4 ст. 132 КПК України, для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Частиною 1 ст. 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 КПК України. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Згідно до ч. 5 ст. 132 КПК України під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

За змістом ч.1 ст. 159 КК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи.

Звертаючись до суду зі згаданим клопотанням слідчим доведено, що існують потреби досудового розслідування, які виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого.

Враховуючи обставини викладені слідчим у клопотанні, а також встановлені факти необхідності вилучення копій документів для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та визнання їх речовими доказами, враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення фактичних обставин у кримінальному провадженні, а також те, що слідчим доведено та підтверджено можливість використання зазначених відомостей, як доказів, отримання доступу до речей і документів необхідне для проведення судово-економічної експертизи, з`ясування обставин, які передбачається довести та здобути за допомогою отримання тимчасового доступу та дозволу на зняття копій документів, тому клопотання слідчого про тимчасовий доступ до зазначених документів, підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУНП в Київській області полковника поліції ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів, подане у рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідування за № 12019110000000064, від 07.02.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України - задовольнити частково.

Надати слідчому СУ ГУНП в Київській області полковнику поліції ОСОБА_2 тимчасовий доступ до речей і документів, а саме: наказів, угод, контрактів про призначення/звільнення керівників КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Дніпропетровської обласної ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) та його дочірніх підприємств, за період 2018-2019 років; функціональних (посадових, службових тощо) обов`язків; оригіналів документів особових справ (з метою використання їх при проведенні почеркознавчих експертиз); штатних розписів з указанням всіх працівників КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Дніпропетровської обласної ради (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) та його дочірніх підприємств, за період 2018-2019 років із зазначенням повної інформації на осіб, в тому числі і контактних даних; копій документів, які у період з 2018 по 2019 роки надавались до ІНФОРМАЦІЯ_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ).

У задоволенні клопотання в іншій частині вимог - відмовити.

В разі відсутності документів, надати засвідчені копії протоколів виїмок (тимчасового доступу до речей і документів, їх огляду та вилучення), що підтверджують вилучення оригіналів.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали - один місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.05.2019
Оприлюднено16.02.2023

Судовий реєстр по справі —759/9067/19

Ухвала від 16.05.2019

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні