Рішення
від 14.05.2019 по справі 328/2651/18
ТОКМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

328/2651/18

14.05.2019

2 /328/224/19

РІШЕННЯ

Іменем України

14 травня 2019 року м.Токмак

Токмацький районний суд Запорізької області в складі головуючого судді Коваленка П.Л., за участю секретаря судового засідання Баздирь О.Л., представника позивача прокурора Дяченка М.М., представника відповідача Курдюкової О.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Токмак цивільну справу за позовом Балківської сільської ради та Державного підприємства Приморське лісове господарство до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок незаконної порубки дерев лісосмуги,

в с т а н о в и в:

Заступник керівника Токмацької місцевої прокуратури Усатий О.П. в інтересах держави в особі Балківської сільської ради та Державного підприємства Приморське лісове господарство звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок незаконної порубки дерев лісосмуги в розмірі 13 027,19 гривень.

В обґрунтування позовних вимог зазначено наступне. 15.03.2018 помічником лісничого Токмацького лісництва Державного підприємства Приморське лісове господарство ОСОБА_2 . ОСОБА_3 . складено протокол про адміністративне правопорушення №7 відповідно до якого ОСОБА_1 05.03.2018 о 23 год. 20 хв. лісосмузі здійснив незаконну вирубку двох дерев породи акації з діаметрами пня: 36 см та 39 см, що є порушенням ст.ст.65, 89, 105 Лісового кодексу України, чим здійснив адміністративне правопорушення, передбачене ст.65 КУпАП. Внаслідок дій ОСОБА_1 спричинена шкода незаконною порубкою дерев акації в сумі 13 027 грн. 19 коп. 15.03.2018 помічником лісничого Токмацького лісництва Державного підприємства Приморське лісове господарство Безручко Н.В. за наслідками розгляду протоколу про адміністративне правопорушення №7 винесено постанову, якою ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.65 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 85,00 гривень. В добровільному порядку ОСОБА_1 матеріальна шкода, заподіяна незаконною порубкою двох дерев акації до ступеня припинення росту в розмірі 13 027,19 гривень, не відшкодована. У зв`язку з чим заступник керівника Токмацької місцевої прокуратури Усатий О.П. в інтересах держави в особі Балківської сільської ради та Державного підприємства Приморське лісове господарство на підставі ст.ст.23, 24, 56 Закону України Про прокуратуру звернувся в суд з позовом, відповідно до якого просить стягнути з ОСОБА_1 шкоду, заподіяну внаслідок незаконної порубки дерев лісового фондута та стягнути сплачений судовий збір. В порядку ч.2 ст.49 ЦПК України розмір позовних вимог було збільшено до 14 811,92 гривень

Розгляд справи здійснюється на підставі ст.279 ЦПК України в порядку спрощеного позовного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Прокурор в судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю, просив їх задовольнити.

Представник Балківської сільської ради на розгляд справи в судове засідання не з`явилася, надіслала до суду заяву, в якій просить розглянути справу без участі представника сільської ради.

Представник Державного підприємства Приморське лісове господарство на розгляд справи в судове засідання не з`явилася, про час, дату та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Надано обґрунтований розрахунок суми шкоди, заподіяної внаслідок незаконної порубки дерев лісосмуги, що підлягає стягненню з ОСОБА_1 . Розрахунок здійснено відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №665 від 23.07.2008 Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу та складає 14 811,92 гривень.

Представник відповідача ОСОБА_4 . ОСОБА_5 в судовому засіданні з розміром шкоди не погодилася.

Вислухавши доводи прокурора, представника позивача, суд приходить до висновку, що позовна заява підлягає задоволенню.

Судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

В судовому засіданні встановлено, що 15.03.2018 помічником лісничого Токмацького лісництва Державного підприємства Приморське лісове господарство ОСОБА_6 складено протокол про адміністративне правопорушення №7 відповідно до якого ОСОБА_1 05.03.2018 о 23 год. 20 хв. лісосмузі здійснив незаконну вирубку двох дерев породи акації з діаметрами пня: 36 см та 39 см, що є порушенням ст.ст.65, 89, 105 Лісового кодексу України, чим здійснив адміністративне правопорушення, передбачене ст.65 КУпАП. Внаслідок дій ОСОБА_1 спричинена шкода незаконною порубкою дерев акації в сумі 13 027 грн. 19 коп.

15.03.2018 помічником лісничого Токмацького лісництва Державного підприємства Приморське лісове господарство Безручко Н.В. за наслідками розгляду протоколу про адміністративне правопорушення №7 винесено постанову, якою ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.65 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 85,00 гривень.

Постанова про накладення адміністративного стягнення №7 від 15.05.2017 ОСОБА_1 в судовому порядку не оскаржувалася.

Відповідно до квитанції АТ КБ ПриватБанк №0.0.997309625.1 від 26.03.2018 ОСОБА_1 в добровільному порядку сплачено штраф в сумі 85,00 гривень.

Тобто, на підставі дослідженої в судовому засіданні справи про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 за статтею 65-1 КУпАП, суд приходить до висновку, що відповідачем незаконною порубкою дерев акації спричинено матеріальну шкоду.

Сума шкоди, відповідно до матеріалів справи про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 за статтею 65-1 КУпАП, склала 13 027 грн. 19 коп.

В добровільному порядку ОСОБА_1 матеріальна шкода, заподіяна незаконною порубкою двох дерев акації до ступеня припинення росту в розмірі 13 027,19 гривень, не відшкодована.

В зв`язку з чим заступник керівника Токмацької місцевої прокуратури Усатий О.П. в інтересах держави в особі Балківської сільської ради та Державного підприємства Приморське лісове господарство звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок незаконної порубки дерев лісосмуги в розмірі 13 027,19 гривень.

В подальшому на підстав ч.2 ст.49 ЦПК України розмір позовних вимог було збільшено, в зв`язку з чим позивач просив стягнути ОСОБА_1 на корить Державного бюджету України, місцевого бюджету Запорізької обласної ради та місцевого бюджету Балківської сільської ради шкоду, заподіяну внаслідок незаконної порубки дерев лісосмуги в сумі 14 811,92 гривень.

Розрахунок суми шкоди здійснено ДП Приморське лісове господарство відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №665 від 23.07.2008 Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу та склава 14 811,92 гривень.

Згідно із ч.4 ст.68 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища підприємства, установи, організації та громадяни зобов`язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, встановлених законодавством України.

Відповідно до ст.22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є втрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки). Збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі.

Положеннями ч.ч.1, 2 п.1 ст.105 Лісового кодексу України встановлено, що порушення лісового законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність відповідно до закону. Відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи винні у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників.

Статтею 107 Лісового кодексу України передбачено, що підприємства, установи, організації і громадяни зобов`язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними лісу внаслідок порушення лісового законодавства, у розмірах і порядку, визначених законодавством України.

Загальне положення про цивільно-правову відповідальність за завдання позадоговірної шкоди втілено у статті 1166 Цивільного кодексу України, відповідно до якої майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Пунктом 2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 27 березня 1992 року № 6 Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди роз`яснено, що розглядаючи позови про відшкодування шкоди, суди повинні мати на увазі, що шкода, заподіяна особі і майну громадянина або заподіяна майну юридичної особи, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її заподіяла, за умови, що дії останньої були неправомірними, між ними і шкодою є безпосередній причинний зв`язок та є вина зазначеної особи.

Згідно з вимогами ч.3 ст.29, ч.1 ст.69-1 Бюджетного кодексу України, грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності, сплачуються у визначеному вказаними нормами співвідношенні на рахунки спеціальних фондів Державного, обласних та місцевих бюджетів в розмірах 30, 20 та 50 відсотків відповідно.

Зазначена норма означає, що завдані природним ресурсам збитки сплачуються на єдиний розподільчий казначейський рахунок відповідної місцевої ради в користь зведеного бюджету, із якого місцевим органом Державної казначейської служби в подальшому розподіляються конкретні суми коштів до Державного, обласного та місцевого бюджетів у вищевказаному співвідношенні.

Даний позов заявлений Токмацькою місцевою прокуратурою в інтересах держави в особі Бадківської сільської ради та Державного підприємства Приморське лісове господарство , оскільки порушення вчинено на території Балківської сільської ради та вказані платежі зараховуються на спеціальний бюджетний рахунок сільської ради, а тому несвоєчасна сплата їх відповідачем може призвести до ненадходжень до місцевого бюджету.

За таких обставин, суд дійшов до висновку, що заподіяна шкода, завдана злочином незаконною порубкою дерев у розмірі 14 811,92 гривень підлягає відшкодуванню відповідачем, який її заподіяв, оскільки його дії були неправомірними, між діями і заподіяною шкодою є безпосередній причинний зв`язок та є вина ОСОБА_1 , що встановлено постановою про накладення адміністративного стягнення від 15.05.2018 № 7.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

За змістом ст.141 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

На підставі ст.141 ЦПК України з ОСОБА_1 на користь прокуратури Запорізької області в особі Токмацької місцевої прокуратури підлягає стягненню сплачений позивачем судовий збір в розмірі 1762,00 гривень.

Керуючись ст.ст.10, 89, 141, 223, 263-265, 268, 280-282, 354 ЦПК, ст.1166 ЦК України, суд,

у х в а л и в:

Позовну заяву Балківської сільської ради та Державного підприємства Приморське лісове господарство до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок незаконної порубки дерев лісосмуги - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на корить Державного бюджету України, місцевого бюджету Запорізької обласної ради та місцевого бюджету Балківської сільської ради шкоду, заподіяну внаслідок незаконної порубки дерев лісосмуги в сумі 14 811,92 гривень на розрахунковий рахунок №33116331008304, отримувач Балківська сільська рада, код бюджетної класифікації 24062100, код отримувача 37942194, банк отримувача Казначейство України, МФО отримувача 899998.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь прокуратури Запорізької області в особі Токмацької місцевої прокуратури (код ЄДРПОУ 02909973, юридична адреса: 69057, місто Запоріжжя, вулиця Матросова, 29а, розрахунковий рахунок 35217095000271, код класифікації видатків бюджету 2800, відкритий в Державній казначейській службі України, м.Київ, МФО 820172, отримувач прокуратура Запорізької області) судовий збір в розмірі 1762,00 гривень.

Позивач: Балківська сільська рада, код в ЄДРПОУ 20512587, місце знаходження: 71772, Запорізька область, Токмацький район, село Балкове, вулиця Миру, будинок 125.

Позивач: Державне підприємство Приморське лісове господарство , код в ЄДРПОУ 00991982, місце знаходження: 72100, Запорізька область, місто Приморськ, вулиця Банкова, будинок 9.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рнокпп НОМЕР_1 , паспорт НОМЕР_2 , виданий Токмацьким МВ ГУМВС України в Запорізькій області 21.02.2009, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Учасник провадження: Токмацька місцева прокуратура, місце знаходження: 71701, Запорізька область, місто Токмак, вулиця Шевченка, 50/57.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду через Токмацький районний суд Запорозької області шляхом подачі в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суд повідомляє учасникам справи веб-адресу сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою вони можуть отримати інформацію по даній справі: http://court.gov.ua/fair .

Повне рішення складено 15.05.2019.

Суддя:

Дата ухвалення рішення14.05.2019
Оприлюднено17.05.2019
Номер документу81776510
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, завданої внаслідок незаконної порубки дерев лісосмуги

Судовий реєстр по справі —328/2651/18

Ухвала від 27.11.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Ухвала від 01.11.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Постанова від 18.09.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Онищенко Е. А.

Постанова від 18.09.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Онищенко Е. А.

Ухвала від 11.07.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Онищенко Е. А.

Ухвала від 11.07.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Онищенко Е. А.

Ухвала від 21.06.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Онищенко Е. А.

Рішення від 14.05.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Рішення від 14.05.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

Ухвала від 03.12.2018

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Коваленко П. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні