Рішення
від 13.05.2019 по справі 926/1054/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

13 травня 2019 року Справа № 926/1054/19

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю КАСТУМ

до Управління по фізичній культурі та спорту Чернівецької міської ради

про стягнення заборгованості за договором у сумі 29273,08 грн.

Суддя Тинок О.С.

Секретар судового засідання Марущак Л.В.

Представники:

від позивача - Димида В.А.

від відповідача - Сторожук Д.Д.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю КАСТУМ звернулося до Господарського суду Чернівецької області з позовною заявою до Управління по фізичній культурі та спорту Чернівецької міської ради про стягнення заборгованості за договором у сумі 29273,08 грн.

Позовні вимоги обґрунтовуються неналежним виконанням умов договору постачання природного газу № 114/12 від 04.12.2018 року.

Провадження у справі відкрито ухвалою Господарського суду Чернівецької області від 17 квітня 2019 року, якою встановлено, що дану справу слід розглядати за правилами загального позовного провадження зі стадії підготовчого провадження, яке призначив на 13 травня 2019 року.

11 травня 2019 року відповідач подав суду відзив на позовну заяву, в якому зазначив, що задовольнити вимоги позивача немає можливості, та просить суд прийняти законне та обґрунтоване рішення відповідно до законодавства на розсуд суду.

Судове засідання 13 травня 2019 року проводилось в режимі відеоконференції.

13 травня 2019 року у підготовчому засіданні учасники справи надали суду згоду про початок розгляд справи по суті у той самий день після закінчення підготовчого судового засідання.

Ухвалою від 13 травня 2019 року суд закрив підготовче провадження та призначив справу до судового розгляду по суті у той самий день після закінчення підготовчого судового засідання.

В судовому засіданні 13 травня 2018 року при розгляді справи по суті було заслухано пояснення присутніх в судовому засіданні представників сторін, які підтримали викладені позиції в позові та відзиві.

Позивач просить суд позов задовольнити та стягнути з відповідача на його користь заборгованість у сумі 29273,08 грн. та судовий збір у сумі 1921,00 грн. Відповідач просить суд прийняти законне та обґрунтоване рішення відповідно до законодавства на розсуд суду.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив:

04 грудня 2018 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Кастум (постачальник) та Управлінням по фізичній культурі та спорту Чернівецької міської ради (споживач) укладено договір № 114/12 постачання природного газу (далі договір), за умовами якого постачальник зобов`язується постачати споживачу товар: газ природний для потреб закладів у сфері фізкультури та спорту м. Чернівці в 2018 р., а споживач зобов`язується прийняти та оплатити газ на умовах даного договору.

Відповідно до п. 2.2. договору фактичний обсяг поставки газу за даним договором визначається на підставі актів прийому-передачі природного газу, які підписуються уповноваженими представниками обох сторін по закінченню місяця поставки, але не пізніше 5 (п`ятого) числа місяця наступного за звітним.

У відповідності до п. 4.1. договору оплата за газ проводиться покупцем в наступному порядку: 100% вартості спожитого обсягу газу оплачується на підставі акту прийому-передачі природного газу (за звітний місяць) протягом 7 робочих днів з дня підписання акту прийому-передачі.

Договір набирає чинності з моменту його підписання та діє до 31.12.2018 року, а в частині проведення розрахунків - до їх повного здійснення (п. 9.3. договору).

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов договору позивач передав, а відповідач прийняв у грудні 2018 року природний газ в обсязі 7,247 тис.куб.м на загальну суму 107980,33 грн., що підтверджується актом № ОУ-0000412 здачі-приймання робіт (надання послуг). Вказаний акт підписаний та скріплений печатками підприємств, про що не заперечують сторони.

Як зазначив позивач та не заперечує відповідач, а також підтверджується укладеним між сторонами актом звірки взаєморозрахунків за спожитий газ, за поставлений природний газ у грудні 2018 року відповідачем перераховано позивачу 78706,38 грн.

Отже, відповідач по укладеному між сторонами договору розрахувався з позивачем за поставлений у грудні 2018 року природний газ не у повному обсязі, внаслідок чого утворилась заборгованість у сумі 29273,08 грн.

Так, оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Регулювання відносин, що виникають у зв`язку із купівлею-продажом товару здійснюється Господарським кодексом України, Цивільним кодексом України, іншими нормативно-правовими актами і безпосередньо договором.

Частина 1 статті 193 Господарського кодексу України передбачає, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Так, частина 1 та пункт 2 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України встановлюють, що цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно статті 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу. Зобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Статтею 526 Цивільного кодексу України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частиною першою статті 530 Цивільного кодексу України закріплено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно зі статтею 610 цього ж кодексу порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України).

Відповідно до статті 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Частиною першою статті 692 Цивільного кодексу України передбачено, що покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Також слід вказати, що в силу статті 617 Цивільного кодексу України особа, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов`язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. Не вважається випадком, зокрема, недодержання своїх обов`язків контрагентом боржника, відсутність на ринку товарів, потрібних для виконання зобов`язання, відсутність у боржника необхідних коштів.

Суд зазначає, що відсутність бюджетних коштів чи затримки фінансування за рахунок бюджетних коштів, не є підставою для звільнення від обов`язку оплатити поставлений природний газ.

Отже, як свідчать матеріали справи, у встановлений договором строк і станом на час розгляду справи відповідач обов`язок щодо повного розрахунку за спожитий природний газ не виконав і його основна заборгованість перед позивачем складає 29273,08 грн., доказів оплати суду відповідач не надав, а тому вимоги позивача про стягнення з відповідача заборгованості за договором № 114/12 постачання природного газу від 04.12.2018 року є законними та обґрунтованими, і такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Витрати зі сплати судового збору покласти на відповідача

Керуючись статтями 2, 4, 5, 123, 129, 130, 220, 222, 232, 233, 236, 237, 238, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов Товариства з обмеженою відповідальністю КАСТУМ (79019, м. Львів, просп. Чорновола, 63, код 41087491) до Управління по фізичній культурі та спорту Чернівецької міської ради (58000, м. Чернівці, вул. Шептицького, 23, код 02932682) про стягнення заборгованості у сумі 29273,08 грн., задовольнити.

2. Стягнути з Управління по фізичній культурі та спорту Чернівецької міської ради (58000, м. Чернівці, вул. Шептицького, 23, код 02932682) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю КАСТУМ (79019, м. Львів, просп. Чорновола, 63, код 41087491) заборгованість у сумі 29273,08 грн. та судовий збір у сумі 1921,00 грн.

У судовому засіданні 13 травня 2019 року було проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Відповідно до пункту 6 частини 1 статті 233 ГПК України, повне рішення складено та підписано 17 травня 2019 року.

Строк і порядок набрання рішенням законної сили та його оскарження.

Відповідно до ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції (ст. 257 ГПК України).

Інформацію по справі можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/

Суддя О.С. Тинок

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення13.05.2019
Оприлюднено20.05.2019
Номер документу81785551
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —926/1054/19

Судовий наказ від 10.06.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Рішення від 13.05.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Ухвала від 13.05.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Ухвала від 10.05.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Ухвала від 25.04.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

Ухвала від 17.04.2019

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Тинок Олександр Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні